Koken met Hugo!

Gezonde gevulde paprika’s en een frisse tomatensalade op zijn Grieks

27 oktober 2021 17:12

Kalispèra! Smijt de borden maar op de grond, want we gaan vandaag naar Griekenland! Hugo maakt Griekse, gevulde paprika’s en een frisse tomatensalade. Gezond en natuurlijk erg lekker.

Griekse gevulde paprika’s

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 75 minuten   

Ingrediënten:

  • 75 g rozijnen
  • 1 ui
  • neutrale olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 40 g tomatenpuree 
  • 100 ml rode wijn
  • 400 g gepelde tomaten
  • 150 ml groentebouillon
  • 300 g rijst
  • 8 kleine paprika's
  • een paar takken oregano
  • 4 takken munt
  • 1 theelepel kaneel
  • zout en peper  

Extra nodig:

  • ovenschaal

Griekse tomatensalade met pitacroutons

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten   

Ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • een paar takjes oregano
  • 200 g pitabrood
  • olijfolie
  • 500 g gemengde tomaten, verschillende soorten 
  • 1 witte ui
  • 3 eetlepels kalamata olijven
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • zout en peper of chilivlokken
  • 200 g feta

Griekse paprika's met vulling

Dit gerecht wordt overal in Griekenland op een andere manier bereid. Zo wordt het vegetarisch gegeten (zoals wij ook gaan doen vandaag), maar ook met vlees. Je kan dus met dit recept nog alle kanten op!

Stap 1: wel de rozijnen in warm water.

Stap 2: pel en snipper de ui.

Stap 3: verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui.

Stap 4: pel en snijd de knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui.

Stap 5: ook de tomatenpuree mag in de pan. Laat 1 minuutje ontzuren.

Stap 6: voeg de wijn toe en kook in.

Stap 7: nu mogen de gepelde tomaten en de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

Stap 8: voeg de rijst toe aan de pan en kook in circa 15 minuten gaar. Op deze manier krijgt de rijst erg veel smaak.

Stap 9: verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 10: maak de paprika's schoon en snijd de bovenkant eraf. Verwijder de zaadlijsten en probeer de paprika heel te laten.

Stap 11: hak de oregano en snijd de munt in reepjes. Door het zoete van de munt en de rozijnen krijg je dat echte mediterraanse gevoel.

Tip: als je in Griekenland bent, neem wat gedroogde oregano mee naar huis. De Griekse gedroogde oregano is erg lekker en lang houdbaar!

Stap 12: giet de rozijnen af en schep deze met de oregano en munt door de rijst.

Stap 13: breng op smaak met kaneel, zout en peper.

Stap 14: vul de paprika's met het rijstmengsel. Zet de paprika's rechtop in een ovenschaal en bak circa 50 minuten.

Frisse salade met pitacroutons 

Stap 1: pel en snijd de knoflook en de oreganoblaadjes fijn.

Stap 2: snijd of scheur het brood in blokjes.

Stap 3: verwarm een scheut olie in een koekenpan. Voeg de knoflook en de oregano toe en bak 2 minuten. Voeg het brood toe en bak krokant. 

Weetje: bij olijfolie denken veel mensen meteen aan Italië. Maar ook Griekenland heeft erg veel olijfbomen van honderden jaren oud waar ook prachtige olijfolie van wordt gemaakt.

Stap 4: snijd de tomaten in plakjes en/of stukken. Pel en snijd de ui in dunne halve ringen. Als je niet van een erg sterke smaak van ui houdt, kun je de uienringen ook even in het water leggen en afspoelen. Dan wordt de harde smaak direct een stuk minder.

Stap 5: leg de tomaten op een groot bord. Voeg de ui en de olijven toe.

Stap 6: meng een eetlepel olijfolie met een eetlepel rode wijnazijn. Voeg wat zout en chilivlokken toe. Sprenkel dit over de tomaten. Gebruik echt een goede olijfolie, want dan breng je je gerecht naar een hoger niveau.

Stap 7: verbrokkel de feta over de salade en maak het af met de pitacroutons.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore