Koken met Hugo!

Een snelle visstoof met gevlochten broodstengels

26 oktober 2021 17:12

Er staat vandaag een bord vol vis op het menu! Lekker en bovendien snel te maken. Ook laat Hugo zien hoe je zelf brood kunt vlechten voor een heerlijk bijgerecht.

Visstoof van kabeljauw met mosselen en Hollandse garnalen

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 40 minuten    

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 venkelknol
  • 3 takjes tijm
  • Neutrale olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 100 ml witbier
  • 1 blik (400 g) gepelde tomaten
  • 200 ml visbouillon
  • 300 g kabeljauw zonder vel (of een andere stevige witvis)
  • 300 g mosselen
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 100 g Hollandse garnalen
  • klein bosje peterselie  

Extra nodig:

  • flinke pan
  • fijne rasp

Vlechtbroodjes

  • bijgerecht 6 broodjes
  • bereiding circa 30 minuten   

Ingrediënten:

  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 275-300 ml lauwwarm water
  • 50 ml neutrale olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 500 bloem + extra voor uitrollen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel venkelzaad of karwijzaad

Extra nodig:

  • bakpapier
  • bakkwast
  • afkoelrek

Snelle visstoof

Stap 1: pel en snipper de ui.

Stap 2: halveer de venkelknollen in de lengte, verwijder de kern en snijd de venkelknollen in reepjes. Venkel heeft die typische anijssmaak die perfect combineert met vis. Ris ook de tijm van de stokjes.

Tip: hou je niet van de smaak van anijs? Vervang de venkel dan door een andere groente, zoals wortel. Die heeft namelijk wel de zoetigheid, maar dan zonder de smaak van anijs.

Stap 3: verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui, venkel en tijm circa 5 minuten.

Stap 4: pel en snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Een klein teentje is voldoende, want je wilt nog wel de smaak van de vis proeven.

Stap 5: voeg de tomatenpuree toe aan de pan en bak circa 2 minuten mee. Dit zorgt voor de binding van je gerecht.

Stap 6: voeg vervolgens de gepelde tomaten, de bouillon en het bier toe.

Weetje: witbier stamt af van het oud-Hollandse ‘weitbier’. 

Stap 7: maak de mosselen schoon en verwijder de kapotte schelpen. Voeg toe aan de pan en kook circa 5 minuten.

Stap 8: snijd de kabeljauw in gelijke, grove stukken (of een andere vis naar keuze). Voeg toe aan de pan en kook nog 5 minuten. Dit hoeft maar heel kort!

Stap 9: rasp de citroen boven het vispotje en voeg het sap van een halve citroen toe. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 10: schep de visstoof in kommen of diepe borden en verdeel de Hollandse garnalen erover.

Stap 11: hak de peterselie grof en strooi over het gerecht.

Weetje: er wordt steeds minder krulpeterselie gebruikt in de Nederlandse keuken. Tegenwoordig zie je in gerechten vaker platte peterselie. Dit komt omdat het meer smaak heeft en ook wat steviger is.

Gevlochten broodstengels

Voor dit gerecht kun je het deeg uiteraard ook kant en klaar kopen, maar het is net zo makkelijk om het zelf te maken!

Stap 1: voeg de gist en suiker toe aan het lauwwarme water en roer.

Stap 2: voeg het water-gistmengsel, de olijfolie en het zout toe aan de bloem.

Stap 3: meng en kneed er een soepel deeg van. Leg dit in een kom, dek af met een bord en laat het 10 minuten rijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 4: verwarm de oven voor op 220 ᵒC.

Stap 5: maak een lange slang van het deeg en verdeel het in 9 stukken. Maak 3 lange vlechten en halveer deze, zodat je 6 broodjes krijgt. Druk de uiteindes iets aan en leg ze op een met bakpapier beklede plaat.

Stap 6: kwast de vlechtbroodjes in met losgeklopt ei (voor een mooi glimmend brood) en bestrooi met venkelzaad. Dit geeft een lekkere bite aan de broodstengels. Bak in circa 15 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 7: laat de broodjes iets afkoelen op een afkoelrek en serveren maar!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore