Borrelen met Hugo!

Een uitgebreide kaasborrelplank met zadencrackers en perencompote

15 oktober 2021 17:12 Aangepast: 15 oktober 2021 17:25

Vrijdagavond betekent borrelavond en dat doen we vandaag met een verrukkelijke kaasplank! Hugo bereid dit gerecht daarnaast uit met zelfgemaakte zadencrackertjes en een perencompote voor de zoete toevoeging. Gegarandeerd een goed begin van je weekend!

Kaasplank

  • borrelplankgerecht 6 personen
  • bereiding circa 20 min minuten  

Ingrediënten:

  • 150 g roodschimmelkaas: chaumes, taleggio of epoisses
  • 150 g harde nootachtige (berg)kaas: Emmentaler, Compté of Hollandse gatenkaas
  • 150 g oude kaas: extra oude Hollandse kaas, oude manchego of oude pecorino
  • 150 g blauwaderkaas: blue stilton, roche baron, gorgonzola of roquefort
  • 3 verse vijgen en/of druiven
  • 100 g gepelde walnoten
  • 1 eetlepel appelstroop en/of grove mosterd
  • crackers (zie recept) en/of stokbrood  

Extra nodig:

  • kleine ovenschaal
  • kaasmesjes

Zadencrackers

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 150 g bloem
  • 90 ml water
  • 2 theelepels neutrale olie
  • Peper en zout
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • zoutvlokken  

Extra nodig:

  • bakpapier
  • bakplaat
  • deegroller

Perencompote 

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • 3 flinke handperen
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 40 ml water
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 1 citroen
  • zout en peper  

Extra nodig:

  • vijzel
  • steelpan

Een gestructureerde en gevarieerde kaasplank

Gebruik voor een kaasplank altijd drie tot vijf verschillende kazen. Houd daarbij ook rekening met de smaak en structuur en breng hierin verschil aan. Dit maakt je kaasplank net wat spannender en tilt je gerecht naar een hoger niveau.

Stap 1: maak de kaasplank op met de verschillende kazen. Hugo's advies is hierbij om minimaal één roodschimmel, één blauwschimmel en één of twee geiten- of schapenkazen naar keuze te gebruiken. Brokkel of snijd van sommige harde kazen eventueel al wat af en leg er geschikte mesjes bij.

Stap 2: garneer de plank met gesneden vijgen en/of druiven.

Stap 3: serveer de kaasplank met walnoten, vijgen, druiven, appelstroop, mosterd, compote, zadencrackers en/of stokbrood.

Tip: leg de kazen op de plank op een logische volgorde neer. Ga bijvoorbeeld van zachte, milde kaasjes naar hard en stevig. En als je gasten over de vloer hebt, vergeet dan niet om een uitgebreide uitleg te geven over de verrukkelijke kaasjes waar je uit kunt kiezen!

Zelfgemaakte crackers

Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen. Maar hoe leuk is het om ze zelf te maken!

Stap 1: verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 2: meng het havermeel met het water en de olie. Kruid met peper en zout.

Stap 3: meng de ingrediënten tot een samenhangend deeg.

Stap 4: rol dun uit tussen twee vellen bakpapier. Het moet vrij dun worden, dus als je het op het aanrecht zou doen, dan zou het deeg snel blijven plakken.

Stap 5: snijd in gelijke rechthoeken en bestrijk de bovenkant met water.

Stap 6: strooi de zaden en wat zoutvlokken erover. Hier kun je zelf kiezen wat je lekker vindt om te gebruiken!

Stap 7: zet de crackers op een bakplaat in de oven voor 30 minuten. Keer ze tussendoor een keer om als één van de kanten nog niet knapperig is.

Stap 8: laat de crackers afkoelen.

Een zoete perencompote

Het is lekker om iets zoets aan een kaasplank toe te voegen, zoals een chutney of een compote. Vandaag gaan we voor een compote van peren.

Stap 1: schil de peren en snijd ze in blokjes.

Stap 2: vijzel het venkelzaad.

Stap 3: breng het water met de peren, honing en venkelzaad aan de kook. Laat 12-15 minuten zachtjes koken. Laat het een beetje pruttelen, zodat de peer niet helemaal uit elkaar valt.

Stap 4: rasp de citroen en voeg toe aan de compote. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Tijd om te borrelen! Eet smakelijk en een fijn weekend.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore