Koken met Hugo!

Waldorfsalade & walnotenbroodjes op Nationale Groente- en Fruitdag

14 oktober 2021 17:13

Wat past er beter bij Nationale Groente- en Fruitdag dan een gerecht dat hiermee overladen is! Groente en fruit spelen vandaag de hoofdrol in een waldorfsalade en Hugo laat zien hoe je zelf, heel makkelijk, walnotenbroodjes maakt. Eet vandaag bewust én gezond met dit heerlijke recept!

Waldorfsalade

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 250 g blauwe druiven
  • neutrale olijfolie
  • 50 g walnoten
  • 1 citroen
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 125 ml volle yoghurt
  • 125 ml mayonaise
  • zout en peper
  • 2-3 stengels bleekselderij
  • 200 g knolselderij
  • 2 Elstar appels
  • 2 baby romaine of little gem  

Extra nodig:

  • bakpapier

Walnotenbroodjes

  • bijgerecht 8 broodjes
  • bereiding circa 50 minuten  

Ingrediënten:

  • 450 g volkorenmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 g volle yoghurt
  • 1 tl zout
  • 150 g ml lauwwarm water
  • 100 g walnoten  

Extra nodig:

  • bakpapier

Een combinatie van zoet en hartig in een salade

Stap 1: verwarm de oven voor op 200°C

Stap 2: leg de druiven op een -met bakpapier beklede- bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie. We gaan ze roosteren! De smaak van de druiven wordt op deze manier wat zoeter. Halveer eventueel de grote druiven en zet de bakplaat 15 minuten in de oven.

Stap 3: voeg na 15 minuten bakken de walnoten toe en rooster nog circa 5 minuten.

Stap 4: ga vervolgens aan de slag met de dressing. Maak deze eerst aan met het fruit met een hoge zuurgraad (zoals citroen), want zo verkleuren je groenten niet!

Meng voor de dressing citroenrasp met mosterd, yoghurt en mayonaise. Breng het op smaak met zout, peper en wat citroensap.

Stap 5: schil en snijd de knolselderij eerst in dunne plakjes en dan in erg fijne reepjes (julienne). Snij daarna de bleekselderij in plakjes of reepjes en maak deze aan met de dressing.

Stap 6: snij de appel in reepjes. Scheur of snij een paar slablaadjes en meng deze met de appel door de salade.

Stap 7: leg de overige slablaadjes op de borden.

Stap 8: schep de salade erop en maak af met de geroosterde druiven en walnoten.

Een broodje met een persoonlijke touch

Hoe leuk is het om zelf broodjes te maken en te personaliseren? Erg lekker en bovendien klaar in een handomdraai!

Stap 1: verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: doe het volkorenmeel, bakpoeder, yoghurt, zout en het water in een kom. Het zure van de yoghurt zal ervoor zorgen dat het deeg beter gaat rijzen.

Stap 3: meng de ingrediënten goed. Hak de walnoten grof en meng door het deeg.

Stap 4: maak een bal van het deeg, verdeel in 8 stukken en rol 8 bollen.

Tip: de afwerking van de broodjes kan op verschillende manieren, dus geef er lekker je eigen draai aan! Je kan het broodje bijvoorbeeld kruislings insnijden aan de bovenkant en bestuiven met wat bloem. Zo krijg je een echt Frans, rustiek broodje.

Als je een wat gladder, strak broodje wilt, kun je het met ei(geel) insmeren zodat je een glans krijgt.

Ten slotte kun je het broodje met maanzaad of verschillende kruiden (zoals rozemarijn en tijm) nog verder personaliseren.

Dit ziet er op tafel erg gezellig uit!

Stap 5: bak 15-20 minuten in de oven. Leg jouw signature broodjes in een leuke schaal en ze zijn klaar om aangevallen te worden!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore