Koken met Hugo!

Een Italiaans pastapannetje met schepijs uit zelfgemaakte ijscups als toetje

13 oktober 2021 17:14 Aangepast: 14 oktober 2021 11:55

Vandaag eten we een Italiaans pastapannetje, maar wel op zijn Nederlands: met extra veel saus! Hugo maakt een verse tomatensaus en als toetje zelfgemaakte ijsbakjes die je kunt vullen met schepijs. Comfort food om van te smullen.

Pastapannetje uit de oven

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout en chilivlokken
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 300 g oortjespasta of schelpjespasta
  • 1 bos basilicum
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas (stuk)  

Extra nodig:

  • staafmixer
  • ovenvaste pan
  • fijne rasp

Schepijs uit zelfgebakken ijsbakjes

  • nagerecht 6-8 personen
  • bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 35 g roomboter
  • 4 eiwitten (100 g)
  • 100 g poedersuiker
  • zout
  • 65 g bloem
  • bollen ijs naar keuze
  • geklopte slagroom, citroenmelisse of munt  

Extra nodig:

  • bakpapier
  • 6 glazen of tabs toelopende mokken
  • spuitzak met kartelmond
  • ijsschep

Pasta uit de pan

Voor deze basispasta is het extra leuk om zelf de saus te maken! Het is bovendien helemaal niet zo ingewikkeld:

Stap 1: pel en snipper de ui. Verhit daarna een scheut olie in een pan en fruit de ui.

Stap 2: pel en snijd de knoflook en voeg deze toe aan de pan.

Stap 3: voeg zout en de chilivlokken toe. Voeg de tomatenblokjes erbij en laat zachtjes koken.

Tip: voeg het zout toe als het water begint te borrel (te 'dansen'). Doe dit royaal, want dan gaat het water harder koken. Voeg hierna meteen de pasta toe.

Als je het zout al aan het koude, niet kokende water toevoegt, kan dit slecht zijn voor je pan. Het zout kan dan bijvoorbeeld de bodem aantasten en dat wil je niet!

Stap 4: verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 5: pureer de saus.

Stap 6: kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en roer door de saus. Scheur vervolgens de basilicumblaadjes en roer deze door de pasta. Voeg de basilicum echt pas later toe, want basilicum kan niet zo lang een hoge temperatuur verdragen en dan verliest het smaak.

Stap 7: snij de mozzarella en roer driekwart door de pasta. Strooi de overige mozzarella over het gerecht. Rasp ook de Parmezaan erover.

Stap 8: zet een kwartiertje in de oven.

Tip: maak er als bijgerecht een simpele salade bij. Doe dit bijvoorbeeld van fijngesneden venkel aangemaakt met citroenrasp, citroensap, extra vergine olijfolie, zout en peper. Dit geeft je gerecht een extra touch.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een fijn, dun ijskoekje

Stap 1: verwarm de oven voor op 170 ºC.

Stap 2: smelt de boter. Roer de eiwitten met de poedersuiker glad.

Stap 3: roer de gesmolten boter, een snuf zout en de bloem erdoor.

Stap 4: laat het beslag circa 10 minuten opstijven in de koelkast.

Stap 5: schep een lepel beslag op een -met bakpapier beklede- bakplaat.

Stap 6: wrijf met de bolle kant van een lepel het beslag uit tot een cirkel.

Stap 7: bak de koeken in circa 8 minuten lichtbruin.

Stap 8: zet een paar glazen op hun kop klaar. Drapeer de koeken erover en laat afkoelen en hard worden.

Stap 9: druk om een ijsbakje te maken het nog warme koekje in een eierrekje (of om een bekertje heen) goed aan zodat het de vorm van een bakje krijgt. Je hebt hier ongeveer 15 seconden de tijd voor, want als het koekje eenmaal hard is, dan blijft het ook in die vorm en kun je het niet meer veranderen. 

Stap 10: laat afkoelen en vul met een goeie bol ijs, een toef slagroom en een blaadje of topje citroenmelisse / munt. Je heerlijke ijsjes zijn klaar om opgegeten te worden!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore