Koken met Hugo!

Een bietenstamppot met krokante speklapjes en een verse appelsalsa

12 oktober 2021 17:12 Aangepast: 14 oktober 2021 14:30

De laatste appeltjes van het seizoen zijn geplukt voor het recept van vandaag. Hugo gaat hier een heerlijke appelsalsa van maken bij een bietenstamppot met een Arabisch getint speklapje. Ook laat hij zien hoe je makkelijk zelf een shoarma kruidenmengsel maakt!

Bietenstamppot met krokante speklapjes

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • zout en peper
  • neutrale olie
  • 1 kilo rode bieten
  • 4 speklapjes
  • 2 eetlepels shoarmakruiden (zelf te maken)
  • 75 g boter
  • 120 ml melk
  • appelsalsa voor erbij (lees verder in het recept)

Extra nodig:

  • dunschiller
  • stamper

Appelsalsa

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 limoen
  • 2 fris zure appels
  • 1 sjalot
  • een paar takjes koriander of basilicum
  • 2 cm gember
  • 100 g walnoten
  • zout en peper  

Shoarmakruiden

  • specerijenmengsel
  • bereiding circa 2 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Bietenstamppot met een bite

Stap 1: schil en halveer de aardappels. Doe de aardappels in een pan en zet net onder koud water. Voeg een snuf zout toe en kook ze in 15-20 minuten gaar.

Stap 2: bestrooi de speklapjes met zout, peper en de shoarmakruiden. Wrijf de kruiden goed in, zodat je een mooie diepe smaak krijgt.

Tip: je kunt ook makkelijk zelf shoarmakruiden maken. Meng alle bovenstaande specerijen door elkaar, stop het in een potje en je hebt je eigen specerijenmengsel!

Als je wel een kruidenmengsel wilt kopen, proef dan eerst even of er al zout is toegevoegd, want dit wordt vaak niet gedaan.

Stap 3: verwarm een eetlepel van de boter in een pan en voeg -als de boter begint te bruinen- de speklapjes toe. Bak 8-10 minuten per kant tot ze knapperig zijn.

Tip: je kan zelf kiezen of je rug- of buikspek gebruikt. Aan buikspek zit wat meer vlees en aan rugspek wat meer vet. Het ligt eraan wat je zelf lekkerder vindt!

Stap 4: schil en snijd de rauwe bieten in blokjes. Door rauwe bieten te gebruiken, krijg je een lekkere bite.

Tip: doe handschoenen aan als je geen rode handen wilt krijgen.

Weetje: er bestaat een groot verschil tussen de zomerbiet en de winterbiet. De zomerbiet is wat kleiner en daar zit vaak het blad nog aan en de winterbiet is wat dikker en heeft geen blad meer.

Stap 5: verhit een klont boter in een koekenpan en roerbak de bieten in circa 10 minuten beetgaar.

Stap 6: giet de aardappels af en stamp met de resterende boter en de melk. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7: meng de bieten door de aardappelpuree. Serveer met de speklapjes en appelsalsa.

De laatste appels van het seizoen

Stap 1: rasp en pers de limoen uit over een kom. Dan zullen de appels minder snel bruin worden.

Stap 2: pel en snipper de sjalot ragfijn. Hak de koriander of munt fijn en rasp de gember.

Stap 3: snijd de appels in kleine blokjes.

Stap 4: voeg de appel, sjalot, koriander en gember toe aan de kom met limoensap en hussel door elkaar.

Stap 5: rooster de walnoten in een droge pan en hak de noten grof en voeg toe aan de kom.

Stap 6: hussel alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Miniatuurvoorbeeld
Iedere week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore