Koken met Hugo!

Een Mexicaanse fiesta met zwarte bonensoep, quesadillas met een frisse smoothie

11 oktober 2021 17:12 Aangepast: 14 oktober 2021 11:50

Vandaag kookt Hugo Mexicaans. Zijn favoriet staat op het menu: zwarte bonensoep met een mooie vulling van oesterzwammen. Daarnaast maakt hij de typische Mexicaanse ‘pantosti's’; quesadillas. Froukje maakt tot slot een bijpassende fruit smoothie.

Zwarte bonensoep met oesterzwammen en mais

  • maaltijdsoep 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • neutrale olie
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper
  • 1 klein bosje oregano
  • 2 blikken zwarte bonen (à 400 g)
  • 2-3 chipotlepepers (blik of pot)
  • 1 limoen  

Vulling:

  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 g oesterzwammen
  • neutrale olie
  • 1 bosje peterselie
  • 200 g gekookte maiskorrels (blik of pot of zelfgekookt)
  • 1 bosje koriander
  • 125 g crème fraîche of sour cream  

Mexicaanse quesadillas

  • 250 g belegen (boeren)kaas
  • 12 maistortilla’s
  • 2 eetlepels ingelegde jalapeño’s
  • 1/3 van de gebakken paddenstoelen* (zie bereiding)
  • neutrale olie  

Extra nodig:

  • staafmixer  

Froukjes fruitdrank

  • 1,5 liter  

Ingrediënten:

  • 1 mango
  • 3 sinaasappels
  • 1 grapefruit
  • 1 limoen
  • eventueel paar eetlepels poedersuiker
  • scheut (bruis)water voor verdunnen
  • ijsblokjes

Extra nodig:

  • blender
  • citruspers

Zwarte bonensoep met quesadillas

Stap 1: pel en snipper 1 ui. Deze hoef je niet perfect te snijden, want hij wordt later nog gepureerd. Verhit een scheut olie in een (soep)pan en fruit de ui.

Stap 2: pel en snijd 2 tenen knoflook en fruit deze ook mee. Voeg een goeie snuf zout toe aan de pan. Zo voorkom je dat de knoflook bruin gaat kleuren.

Stap 3: ris de oreganoblaadjes van de takjes en voeg de helft van de blaadjes ook toe.

Stap 4: spoel de bonen af (om het groffe zetmeel eraf te halen) en voeg met de chipotles en 500 ml water toe aan de pan. Dit geeft die typisch Mexicaanse smaak aan je gerecht!

Tip: je kunt deze bonensoep ook met andere bonen maken, maar zwarte bonen zijn Hugo’s favoriet!

Stap 5: verwarm en pureer de soep. Laat 5-10 minuten zachtjes koken en verdun eventueel met wat extra water.  

Mexicaanse quesadillas

Stap 6: pel en snipper de tweede ui. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui.

Stap 7: scheur de oesterzwammen. Pel en snijd de overige knoflook.

Weetje: een oesterzwam heeft wat minder vocht nodig dan een 'gewone' champignon. Hij droogt namelijk minder snel uit. Ook heeft hij een vlezige structuur waardoor je deze makkelijk kunt scheuren in lange draden.

Tip: leg ze niet naast een ui of een prei in de koelkast, dan nemen ze makkelijk de smaak over!

Stap 8: draai het vuur hoog en voeg de oesterzwammen, overige oregano en de knoflook bij de ui. Bak op hoog vuur tot de paddenstoelen bruin zijn.

Stap 9: snijd de peterselie en schep door de paddenstoelen.

Stap 10: rasp de kaas, hier gaat de quesadilla van aan elkaar plakken.

Stap 11: beleg 4 tortilla’s en verdeel de kaas, jalapeño en een derde van de paddenstoelen erover. Begin en eindig met kaas en druk goed aan.

Stap 12: verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de quesadilla’s goudbruin en krokant aan beide kanten.

Stap 13: snijd in punten.

Stap 14: schep de soep in kommen of borden en vul met de overige paddenstoelen, mais, een lepel crème fraîche en -naar smaak- de blaadjes koriander. Geef er partjes limoen en de quesadilla’s bij. Aan tafel!

Frisse fruitsmoothie

Stap 1: maak de mango schoon en snijd het vruchtvlees in stukken.

Stap 2: pers het citrusfruit uit.

Stap 3: maal de mango met het citrussap. Proef en voeg eventueel wat suiker toe.

Stap 4: schenk in een kan en verdun eventueel met een scheut water.

Stap 5: serveer met ijsblokjes.

Miniatuurvoorbeeld
Iedere week meer inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore