Koken met Hugo!

Vegan hutspot met gegrilde spitskool en cashewnotensalsa

04 oktober 2021 17:20 Aangepast: 05 oktober 2021 14:55

Het is vandaag dierendag en dus gaan we voor een heerlijk vegetarisch gerecht. Hugo zet een menu op tafel met gegrilde spitskool, een verrassende vegan hutspot en een cashewnotensalsa. Eet smakelijk!

Geroosterde spitskool met hutspot

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 700g kruimige aardappels
  • 600g winterpeen
  • 1 sjalot
  • zout en peper
  • 1 spitskool
  • neutrale olie
  • ½ theelepel karwijzaad
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 100-125ml romige kokosmelk
  • cashewnotensalsa (zie recept)
  • 50g gezouten cashewnoten  

Extra:

  • ovenschaal
  • hakmolentje
  • braadpan  

Cashewnotensalsa

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 bos basilicum
  • 1 limoen
  • 50g gezouten cashewnoten
  • 100ml neutrale olie
  • zout en chilivlokken  

Extra:

  • hakmolentje  

Zoetzure groenten

  • bijgerecht
  • bereiding 15 minuten + afkoelen en intrekken (liefst paar dagen)  

Ingrediënten:

  • 800ml witte wijnazijn
  • 400g suiker
  • zout  

Rode ui:

  • 4-6 rode uien
  • 2 takken rozemarijn
  • paar pimentkorrels  

Komkommer:

  • 300g minikomkommers
  • paar takjes dille
  • 1 eetlepel mosterdzaad  

Venkel/peen:

  • 1 venkel
  • 1 winterpeen
  • paar takken dragon en/of 2 stuks steranijs
  • 1 laurierblad  

Extra:

  • schone afsluitbare potten

Van start met het hoofdgerecht

Stap 1: schil en snij de aardappels en de peen in gelijke stukken.

Stap 2: pel en snipper de sjalot.

Stap 3: kook de sjalot, de aardappels en de peen in water met een snufje zout in 15-20 minuten gaar.

Tip: zorg ervoor dat de groenten net onder water staan. Door te veel water toe te voegen, gaat er bij het afgieten vaak een groot deel van de smaak verloren.

Stap 4: snij ondertussen de spitskool in kwarten. Laat hierbij het meeste van de stronk zitten. Zodra je er stukken uit snijd, zal de kool uit elkaar vallen.

Stap 5: verhit een scheut olie in een grote koekenpan en bak de kool rondom bruin aan. Bestrooi hem hierna met wat zout, peper en karwijzaad.

Stap 6: verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.

Stap 7: doe de parten spitskool in een ovenschaal en laat ze in de oven, onder de grill, mooi goudbruin worden.

Stap 8: giet de groenten af en voeg een beetje kokosroom, kerriemelange en wat grof zeezout toe aan de pan. Nu kun je alles gaan stampen, ofwel hutsen.

Stap 9: hak cashewnoten grof en strooi over het gerecht. Maak af met wat zoetzure groentes.

Een verrassende salsa

Stap 1: pel de knoflook en pluk de basilicumblaadjes.

Stap 2: rasp de limoen boven de kom van het hakmolentje.

Stap 3: voeg de cashewnoten, knoflook, limoenrasp, het limoensap en een scheut olie toe aan het hakmolentje en laat deze draaien.

Stap 4: als laatste voeg je ook de basilicumblaadjes toe en laat je het molentje nog even kort draaien. Basilicum is een zachte bladplant, deze hoeft dus niet zo lang mee in de hakmolen.

Stap 5: voeg wat olie toe tot je de gewenste dikte hebt en breng op smaak met wat zout, chili en eventueel limoensap.

Je eigen voorraad zoetzure groentes

Stap 1: breng in een pan de azijn met de suiker en een snuf zout aan de kook en verwarm tot de suiker is opgelost.

Stap 2: halveer, pel en snijd de uien in smalle partjes.

Stap 3: snijd het topje van de minikomkommers en halveer ze.

Stap 4: snijd de wortel en venkel in schuine plakjes.

Tip: door het basiszuur warm op te gieten kun je hem nog langer conserveren en komt het extra goed op smaak.

 

Het vullen van de potten

Pot 1: vul met de uien, een tak rozemarijn en een paar pimentkorrels.

Pot 2: vul met de minikomkommers, takjes dille en een eetlepel mosterdzaad.

Pot 3: vul met de plakjes wortel en venkel, een blaadje laurier en een paar takjes dragon en/of steranijs.

Let op: zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn, het is cruciaal om ze van tevoren uit te koken. Je gaat ze voor langere tijd bewaren en je wilt niet dat er schimmels ontstaan.

Nu de potten gevuld zijn, schenk je het hete azijnmengsel erop. Sluit ze af, laat ze afkoelen en bewaar in de koelkast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore