Koken met Hugo!

Een voorproefje op het weekend met een varkensrollade en gekaramelliseerde venkel

30 september 2021 17:12 Aangepast: 01 oktober 2021 08:25

Met het recept van vandaag heb je gegarandeerd een feestelijk voorproefje op het weekend. Hugo geeft tips voor het maken van een rollade met gekaramelliseerde venkel. Daarbij geeft hij bonen een extra touch met knoflook en rozemarijn.

Rollade uit de oven

  • hoofdgerecht 6 personen
  • bereiding circa 50 minuten  

Ingrediënten:

  • 1,5 kg varkenslende of fricandeau (bij slager bestellen) of als je iets meer wilt uitgeven, kun je ook kiezen voor kalfsvlees
  • zout en peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos verse Italiaanse kruiden (salie, tijm, oregano, rozemarijn)
  • 1 citroen
  • neutrale olijfolie
  • 30 g roomboter
  • 4 sjalotjes
  • 250 g cherry(tros)tomaten
  • 200 ml droge witte wijn  

Extra nodig:

  • hakmolentje
  • keukentouw
  • aluminiumfolie
  • kernthermometer  

Gekaramelliseerde venkel  

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 50 minuten  

Ingrediënten:

  • 2-3 venkelknollen
  • 30 g roomboter
  • neutrale olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper  

Bonen met knoflook en rozemarijn

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 1 tak rozemarijn
  • zout en chilivlokken
  • 1 cannellinibonen
  • 1 blik borlottibonen
  • 1 citroen

In de kerstsfeer met deze rollade

Stap 1: verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: snij het vlees over de lengte in, maar niet doormidden. Klap het open op je werkblad. Duw het plat, zodat je een rechthoek krijgt en kruid deze met zout en peper.

Tip: laat je door de slager adviseren over het beste stuk vlees en welk stuk het best past bij het gerecht dat je gaat maken.

Stap 3: maak een kruidenmelange voor de vulling. Pel de knoflook en ris, hak en maal de kruiden en knoflook fijn. Rasp de citroen en voeg een eetlepel olijfolie toe aan de kruiden. Verdeel dit mengsel over het vlees.

Stap 4: rol de rollade op en bind deze vast met keukentouw. De handigste manier om dit te doen is door eerst aan één kant een ouderwets knoopje in het midden te leggen. Leg dan het touw een stukje verder en plaats je vinger erop. Haal vervolgens het touw onder het vlees door en dan onder het stuk waar je vinger op lag. 

Tip: zorg ervoor dat je genoeg touw hebt. Reken voor de lengte van het touw ongeveer een arm en nog een stuk erbij. Als je gaandeweg toch niet genoeg blijkt te hebben, bind er dan met een knoopje nog een stuk touw aan vast. 

Stap 5: zet een grote braadpan op het vuur, doe de helft van de boter en een scheut olijfolie in de pan en schroei het vlees rondom dicht totdat het mooi lichtbruin is.

Stap 6: leg de rollade in een ovenschaal (of laat in de pan als die ovenvast is).

Stap 7: snij de sjalot in kwarten en voeg met de (ongesneden) cherrytomaten toe aan de ovenschaal.

Stap 8: schenk de wijn erbij en dek af met een vel aluminiumfolie. Braad het vlees nog 45-60 minuten in de oven (afhankelijk van het gewicht en dikte van de rollade).

Stap 9: controleer de gaarheid het liefst met een kernthermometer. De kerntemperatuur van een rosé gebraden varkensrollade is 65-70°C. Houd bij mager vlees de laagste kerntemperatuur aan. Dan weet je zeker dat je sappig, lichtrosé vlees hebt!

Tip: steek de kernthermometer schuin en in de lengte het vlees in.

Gekaramelliseerde venkel

Stap 1: verwijder de harten uit de knol (die kunnen wat bitter smaken) en snij de venkel in plakjes of reepjes. Behoud wel de topjes, want hier zit juist veel smaak aan!

Stap 2: laat de boter met een scheutje olie smelten in een pan, voeg de venkel toe, dek de pan af en laat circa 10 minuten smoren met de deksel op de pan.

Stap 3: zet het vuur wat hoger, haal de deksel van de pan en bak nog 5 minuten met de suiker en een snufje zout en peper. Zorg er nu voor dat al het vocht verdwijnt.

Smaakvolle bonen

Stap 1: pel en snijd de knoflook in plakjes.

Stap 2: verhit een royale scheut olie in een pan en fruit op laag vuur de knoflook met de rozemarijn en een snuf zout. Zorg er hierbij voor dat de knoflook niet bruin gaat kleuren.

Stap 3: spoel de bonen af met water en laat uitlekken.

Stap 4: rasp de citroenschil boven de pan en voeg de chilivlokken erbij. Voeg hierna de bonen toe en laat dit alles een paar minuten stoven. Breng op smaak met citroensap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore