Koken met Hugo!

Gestoomde kabeljauw en geroosterde aubergine uit de Japanse keuken

29 september 2021 17:12

Voor het recept van vandaag staan de heldere en simpele smaken van de Japanse keuken op het menu. Hugo maakt een combinatie van kabeljauw met sesam en soja en hij bereidt aubergine en spinazie op z’n Japans.

Gestoomde kabeljauw met sesam en soja

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 bos lente-uien
  • 5 cm gember
  • 4 kabeljauwfilet zonder vel of kabeljauwhaasjes
  • zout
  • neutrale olie
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 pakje boekweitnoedels (sobanoedels, 270 g)
  • 1 bosje koriander  

Extra nodig:

  • stoommand en pan waar stoommand op past
  • bakpapier  

Geroosterde aubergine op z’n Japans

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 50 g witte miso (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 lente-ui  

Extra nodig:

  • aluminiumfolie  

Spinazie met sesam

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 7 minuten  

Ingrediënten:

  • 400 g spinazie
  • zout
  • 4 eetlepels geroosterd wit sesamzaad + 2 theelepels voor bestrooien
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel kristalsuiker  

Extra nodig:

  • vijzel

Gestoomde vis op een bedje van gember en bosui

Stap 1: snij de lente-ui in smalle reepjes (julienne) en hou het groen en het wit apart. Schil en snijd ook de gember in reepjes.

Stap 2: bestrooi de kabeljauw met zout.

Stap 3: breng in een pan water aan de kook en zet de stoommand op de pan.

Tip: heb je geen stoommand? Gebruik een klein bakje of potje en zet deze in het midden van de pan. Zet daar een bordje op met het eten en plaats daaroverheen een deksel. Op deze manier kun je ook prima stomen! 

Stap 4: knip een cirkel van het bakpapier, vouw deze op en knip hier en daar een gaatje in zodat je kleine stoomgaten maakt (net origami!) en leg deze in de stoommand. Zo gaat de vis namelijk niet plakken aan het bamboe van de stoommand.

Stap 5: leg al het groen van de lente-ui en ¾ van de gember op het bakpapier. Leg de kabeljauw op de lente-ui en de gember. Stoom de vis in 10-15 minuten gaar.

Stap 6: bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 7: verhit in een pannetje een scheut olie met het wit van lente-ui en de overige gember. Bak circa 5 minuten en voeg dan de sesamolie en sojasaus erbij.

Stap 8: schep de noedels en de vis op borden. Schenk de saus over de vis en maak af met wat takjes koriander.

Japanse aubergines 

Stap 1: verwarm de oven voor op 210°C.

Stap 2: halveer de aubergines in de lengte en breek of snij het kroontje eraf. Maak dan met een mes kruislings insneden in de aubergine. Let op: snijd niet te diep, want de schil moet intact blijven.

Tip: een aubergine is goed als deze een mooi gladde en doffige uitstraling heeft met een fris groen kroontje. Ook moet de aubergine een klein beetje terugveren als je hem indrukt.

Aubergines worden ze in Nederland in kassen gekweekt en zijn ze daarom zo’n beetje het hele jaar verkrijgbaar. Ideaal!

Stap 3: meng de miso met de olie en de suiker. Smeer de aubergines in met het miso-mengsel en leg ze vervolgens op een vel bakpapier in een ovenschaal.

Stap 4: dek af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven.

Stap 5: verwijder de aluminiumfolie en rooster nog 10 minuten na.

Stap 6: snij de lente-ui in hele fijne ringetjes en strooi over de aubergine.

Spinazie met sesam

Stap 1: kook (blancheer) de spinazie 1 minuut in ruim kokend water en spoel het daarna met koud water af.

Stap 2: giet de spinazie af en druk of knijp er zo veel mogelijk vocht uit.

Stap 3: hak de spinazie grof.

Stap 4: wrijf fijne kruimels van 4 eetlepels sesamzaad en meng met de sojasaus en suiker.

Stap 5: meng de spinazie met de sesampasta en serveer.

Stap 6: bestrooi met het overige sesamzaad.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore