Koken met Hugo!

Een oud-Hollandse avond met een kruidige aardappelsalade en hangop van vijgen

28 september 2021 17:12 Aangepast: 30 september 2021 09:47

We gaan deze dinsdagavond ouderwets boontjes doppen. Hugo maakt een geroosterde aardappelsalade met groenten en als toetje een typische hangop. Ook laat hij zien hoe je makkelijk van al je overtollige kruiden afkomt door zelf een ras el hanout te maken!

Geroosterde aardappelsalade met sperziebonen, olijven en witte kaas

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 800 g iets kruimige aardappels
  • 2 kleine rode uien
  • zout en peper
  • ½ - 1 eetlepel ras el hanout (Arabisch specerijenmengsel, ook zelf te maken)
  • neutrale olie (zonnebloemolie)
  • 400 g sperziebonen
  • 30 g geschaafde amandelen
  • 1 bosje verse gemengde kruiden (munt, koriander, peterselie, dille, basilicum)
  • 1 klein blikje olijven gevuld met citroen (blikje, 200 g)
  • 200 g witte kaas

Hangop met verse vijgen

  • nagerecht 4 personen
  • bereiding circa 10 minuten + hangop maken  

Ingrediënten:

  • 4 mooie rijpe vijgen
  • 350 g hangop
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 50 g gepelde pistachenoten
  • 4 eetlepels vloeibare honing

Kruidige aardappelsalade 

Stap 1: verwarm de oven voor op 220˚C.

Stap 2: was en snijd de aardappels in stukken. Zet deze op met water en zout en laat in circa 10 minuten net gaarkoken. Later garen ze nog verder door in de oven.

Stap 3: pel, halveer en snijd de uien in smalle parten.

Stap 4: maak de sperziebonen schoon en breek grote exemplaren doormidden. Kook in kokend water met zout in circa 5 minuten beetgaar. Blancheer de boontjes daarna even (kort onder de koude kraan laten afkoelen), anders garen ze nog door en verlies je de 'bite'

Stap 5: giet de aardappels af, laat uitdampen en leg -samen met de ui- op de bakplaat.

Stap 6: bestrooi met ras el hanout (zelf bereiden), zout en peper. Besprenkel met olie en meng goed. Gebruik hiervoor geen olijfolie, want die kan hoge temperaturen niet goed aan. 

Stap 7: schuif de aardappels in de oven en rooster deze met de ui in circa 20 minuten mooi bruin. Schep tijdens het roosteren een keer om.

Stap 8: rooster de amandelen in een koekenpan -zonder boter of olie- lichtbruin.

Stap 9: snijd de kruiden fijn.

Stap 10: haal de aardappels uit de oven en schep de sperziebonen, kruiden en olijven erdoor.

Stap 11: schep het gerecht op de borden, verdeel de kaas erover en bestrooi met de geroosterde amandelen.

Weetje: witte kaas is niet hetzelfde als feta. Je mag het alleen feta noemen als de kaas uit de juiste streek komt en als het minimaal 70% schapenmelk en 30% geitenmelk is. Als dit percentage afwijkt, wordt het witte kaas genoemd.

Je eigen kruidenmengsel samenstellen

Ras el hanout is tegenwoordig overal te krijgen in de supermarkt, maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. Dit is bovendien extra leuk, omdat je er dan je eigen twist aan k geven en kruiden kunt toevoegen die je extra lekker vindt.

Stap 1: verzamel alle verschillende soorten, gedroogde kruiden uit de kast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gember (let op: verse gember is hier te nat voor), kruidnagel, kaneel, komijn, koriander en paprikapoeder.

Stap 2: vijzel de kruiden die nog te grof zijn. Wees niet zuinig, maar let wel op met kruidnagel. Dit kruid is namelijk vrij dominant en sterk.

Stap 3: maak een basis voor je kruidenmengsel. Begin bijvoorbeeld met kurkuma en vul dit aan met alle bovenstaande kruiden. Doe dit op gevoel.

Stap 4: ruik aan je mengsel, vul aan met het kruid dat volgens jou nog mist en je hebt je zelfgemaakte ras el hanout!

Toetje! Hangop van vijgen

Stap 1: snij de vijgen in plakken.

Tip: vijgen kun je ook erg goed zelf kweken. Zet een vijgenboompje in je tuin en voilà, je hebt voor jarenlang verse vijgen! Daarbij kun je verse vijgen met schil en al eten.

Stap 2: verdeel met een lepel de hangop over 4 dessertborden. Doe dit in een golvende beweging. Het aanzicht hiervan noem je ook wel een 'spiegeltje'.

Stap 3: bestrooi met een beetje kaneel.

Stap 4: rangschik de vijgenplakken erop.

Stap 5: hak de pistachenoten grof.

Stap 6: verwarm de honing in een steelpan met de pistachenoten en lepel het mengsel over de vijgen.

Tip om hangop zelf te maken: leg een schone (kaas)doek of stukken keukenpapier in een zeef, plaats boven een kom en schenk 700 ml volle yoghurt in de doek. Dek af met een bord en zet in de koelkast. Laat een paar uur uitlekken en je hebt zelfgemaakte hangop!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore