Koken met Hugo!

Gezond borrelen met een groentefondue, Italiaanse grissini en zelfgemaakte tapenade

17 september 2021 16:47

Groente speelt de hoofdrol in het gerecht van vandaag. Hugo gaat namelijk aan de slag met een groentefondue geheel in borrelstijl. Daarbij maakt hij typische Italiaanse broodstengels ‘grissini’ en laat hij zien hoe je zelf tapenade kunt maken. Heerlijke en gezonde borrelhapjes om goed het weekend in te gaan!

Groentefondue uit Piëmont- Bagna Càuda  

  • fondue 4-6 personen
  • bereiding circa 25 minuten  

Ingrediënten:  

  • 6-8 tenen knoflook
  • 200 ml neutrale olijfolie
  • 75 g roomboter
  • 200 g gezouten ansjovisfilets (blik/pot) met olie
  • 300 g bospeen
  • 1 venkel
  • 200 g aspergetips
  • 1 bosje radijzen
  • 2 stronken witlof
  • zout en peper  

Italiaanse broodstengels - Grissini   

  • broodstengel 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:  

  • 7 g gedroogde gist
  • ½ theelepel suiker
  • 275-300 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem + extra voor uitrollen
  • 50 ml neutrale olijfolie
  • 10 g zout
  • 25 g maanzaad of sesamzaad
  • optioneel: fijngehakte rozemarijn of tijm  

Extra nodig:

  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwast
  • afkoelrek

 

Tapenade  

  • tapenade 4 personen
  • bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten:  

  • ½ teen knoflook
  • 200 g olijven zonder pit (Kalamata, Taggiasche of Niçoise)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 3 takken basilicum
  • 6 zongedroogde tomaten
  • olijfolie extra vergine
  • ½ citroen
  • zout en peper
  • brood voor erbij

Kruidige grissini

Stap 1: voeg de gist en de suiker toe aan het lauwwarme water (dan activeer je de gist sneller) en roer goed door.

Tip: doe niet direct zout bij de gist, want het zout maakt de gist dan kapot.

Stap 2: voeg het water-gistmengsel, de olijfolie en het zout toe aan de bloem.

Stap 3: hak eventueel een tak rozemarijn of blaadjes tijm fijn en meng door het deeg. Ga vooral lekker los met de kruiden!

Stap 4: meng en kneed er een soepel deeg van. Leg in een kom, dek af met een bord en laat dit even 10 minuten rijzen.

Stap 5: verwarm de oven voor op 220 ᵒC.

Stap 6: rol het deeg uit tot een rechthoek. Bestrijk het daarna met water en bestrooi het met maanzaad.

Stap 7: snij er repen van en draai de repen tot broodstengels.

Tip: haal de repen een beetje los, hou omhoog en draai ze in de lucht. Dan rekken ze namelijk minder mee. 

Stap 8: leg de stengels op een -met bakpapier beklede- plaat en bak ze in 15-17 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 9: laat iets afkoelen op een afkoelrek en serveer.

Zelfgemaakte tapenade

Haal jij tapenade ook altijd in de supermarkt? Niet meer nodig, want het is ook erg makkelijk zelf te maken! Kappertjes (tapeno) vormen de basis van tapenade. Zo maak je het:

Stap 1: pel de knoflook en hak deze grof.

Stap 2: maal de olijven, knoflook, kappertjes, basilicumblaadjes, zongedroogde tomaten samen met een scheut olijfolie tot een smeuïg smeersel.

Stap 3: breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer met brood.

Tip: maak gevulde eieren met tapenade: maak de dooiers van gekookte eieren aan met tapenade en vul de eiwitten ermee.

Groentefondue in een ansjovisdip

Een melange aan groente die bij voorkeur rauw gegeten kunnen worden. Dat idee schuilt achter deze groentefondue. Bij groente waarbij dit niet kan, kun je ze ook even kort blancheren (kort koken in kokend water). Hoe gaan we te werk?

Stap 1: pel en snijd de knoflook in flinterdunne plankjes.

Stap 2: verwarm de olie en boter in een steelpan.

Stap 3: voeg de knoflook toe wanneer de boter gesmolten is. Laat dit 15 minuten op heel laag vuur trekken.

Stap 4: snijd de ansjovis in stukjes en voeg toe. Ansjovis geeft een mooie ziltigheid aan je gerecht. Roer door tot de ansjovis is opgelost. Laat de saus niet koken of bruinen.

Stap 5: breng een pan water aan de kook en kook hierin de aspergetips 1 minuut. Spoel af met koud water en laat ze goed uitlekken.

Stap 6: schil de bospeen en snij de venkel in reepjes. Haal de worteltjes van de radijzen.

Stap 7: pluk de witlofblaadjes.

Stap 8: proef de saus en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Stap 9: zet de fondue (bagna cauda) op een grote plank of schaal en rangschik alle groenten eromheen.

Je 'easy friday' kan beginnen! Eet smakelijk.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore