Koken met Hugo!

Spaanse avondsnacks: empanadas met sardinevulling en een klassieke gazpacho

16 september 2021 17:12 Aangepast: 17 september 2021 15:38

Hugo maakt vandaag Spaanse klassiekers: pasteitjes (empanadas) met sardinevulling en een gazpacho van tomaten, meloen en komkommer. Aan dit gekoelde soepje komt niet eens een gasfornuis te pas! Ideale en duurzame gerechten waar we van smullen.

Empanadas de sardinas

  • 8 stuks
  • bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten:

Deeg:

  • 250 g bloem + extra voor uitrollen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 g roomboter
  • ½ theelepel zout
  • snufje suiker
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 1-2 eetlepels water
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels komijnzaad  

Vulling:

  • 2 uien
  • 2 paprika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 g sardines (blik)
  • 1 bosje bladpeterselie  

Extra nodig:

  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwast

Gekoelde soep

  • vegan
  • gekoelde soep 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten + koelen  

Ingrediënten:

  • 500 g tomaten
  • 200-300 g watermeloen
  • 1 flinke komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 4 boterhammen (lichtbruin of wit)
  • zout en peper
  • snuf gemalen komijn
  • 1-2 eetlepels sherryazijn
  • ½ bosje bieslook
  • extra vergine olijfolie  

Extra nodig:

  • keukenmachine of blender

Een handig broodje voor onderweg

De pelgrims gebruikten empanadas vroeger al als een 'handig broodje voor onderweg'. Het knoeit namelijk niet en je stopt het gemakkelijk in je tas. Lees hier hoe je het maakt:

Stap 1: doe de bloem en de olie samen met de -in blokjes gesneden- boter, zout en het suiker in de keukenmachine. Laat draaien en voeg de wijn en het water ook toe. Langzaam ontstaat er een samenhangend deeg.

Stap 2: doe het deeg in een kom en dek het af met een bord. Laat het deeg 20-30 minuten rusten.

Stap 3: maak intussen de vulling. Pel en snipper de uien.

Stap 4: verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de uien.

Stap 5: snij de paprika’s in kleine stukjes. Pel en snijd de knoflook. Voeg toe aan de pan en bak tot de groenten zacht en zoet gebakken zijn. Geef de groentes hier even goed de tijd voor.

Stap 6: voeg de tomatenpuree erbij en bak nog een minuut. Dit maakt de puree wat minder zuur.

Stap 7: doe de sardines in een kom en maak ze van elkaar los met een vork (prakken) en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 8: snij de peterselie fijn en schep deze door de vulling. Neem hier de steeltjes mee, want hier zit juist veel smaak aan.

Stap 9: verwarm de oven voor op 220°C. Geef de vulling wel ruim de tijd om op smaak te komen.

Stap 10: rol het deeg uit tot een grote lap op een met bloem bestoven aanrecht. Steek of snijd 8 cirkels uit het deeg. Een kommetje werkt hier ook prima voor.

Stap 11: beleg het deeg met 2 eetlepels vulling. Vouw en druk vervolgens je empanada dicht met een vork waardoor je het kenmerkende ribbelrandje maakt.  

Stap 12: leg de empanadas op een -met bakpapier beklede- bakplaat. Bestrijk deze ten slotte met een losgeklopt ei en bestrooi met komijnzaad (geeft een heerlijke smaak). Bak ze in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.

Een rijkgevulde gazpacho

Stap 1: houd 1 tomaat achter en snijd de overige tomaten grof. Maak de meloen schoon en snij het vruchtvlees in grove stukken. De meloen zorgt ervoor dat de soep wat frisser wordt. De pitjes kunnen er gewoon in blijven zitten.

Stap 2: schil en snijd de halve komkommer in stukken. Doe deze hierna in de kom van de keukenmachine of blender.

Stap 3: pel en rasp de knoflook boven de kom. Doe dit goed, want je wilt niet op een rauw stuk knoflook bijten. Pureer dit allemaal in de blender.

 

Stap 4: snij de korsten van 2 boterhammen, scheur het brood in stukken en voeg toe. Dit zal zorgen voor de binding in het soepje. Pureer het hele mengsel nu glad in de blender.

Stap 5: verdun de eventueel met een scheut water.

Stap 6: breng het soepje op smaak met zout, peper, komijn en sherryazijn. Sherryazijn heeft een veel intensere smaak dan gewone azijn en zal het gerecht naar een hoger niveau tillen. Laat de gazpacho ijskoud worden in de koelkast voor de perfecte nazomeravond.

Stap 7: snijd de achtergehouden tomaat en komkommer in blokjes en snijd de bieslook.

Stap 8: maak croutons van de andere 2 boterhammen: bak ze in een scheutje olie met een snuf zout in een koekenpan krokant.

Stap 9: schep de soep in borden of kommen en schep de tomaat, komkommer, bieslook en croutons erin. Sprenkel er als laatste wat olijfolie over voor de finishing touch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore