Koken met Hugo!

Stamppot van postelein met dragonzoetzuur en ouderwetse griesmeelpudding

15 september 2021 17:11 Aangepast: 15 september 2021 17:26

Is postelein een vergeten groente? Niet voor lang meer, want vandaag maakt Hugo hier een heerlijke stamppot van in combinatie met een zoetzuur van komkommer en dragon. Om het gerecht af te maken, staat bovendien als toetje een ouderwetse griesmeelpudding met bramencompote op het menu. Dat wordt smullen!

Stamppot van postelein met geitenkaas en walnoten

  • stamppot 4 personen
  • bereiding circa 35 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 400 g postelein
  • 75 g walnoten
  • 250 g jonge geitenkaas (stuk)
  • 120 ml melk
  • 30 g roomboter
  • grove mosterd

Voor erbij:

  • komkommer in dragonzoetzuur (zie recept) of ander tafelzuur

Extra:

  • pureestamper

Komkommer in dragonzoetzuur

  • tafelzuur 4 personen
  • bereiding circa 10 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • paar takjes verse dragon
  • 1 komkommer  

Extra:

  • dunschiller, mandoline of kaasschaaf

Griesmeelpudding van vanille met bramencompote en amandelen

  • nagerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten + afkoelen  

Ingrediënten vanillegriesmeel:

  • 1 vanillestokje
  • 1 l volle melk
  • 80 g tarwegriesmeel
  • 45 g suiker

Ingrediënten compote:

  • 300 g bramen
  • 1 sinaasappel
  • 75 g suiker
  • 125 ml water
  • 30 g geschaafde amandelen

 

Een aanloop naar de winter met deze stamppot

Stap 1: schil de aardappels, halveer de grote exemplaren en kook ze in circa 20 minuten gaar in water met en beetje zout.

Stap 2: snij of knip de wortels van de postelein en spoel alles af onder de kraan. Laat de postelein even uitlekken.

Stap 3: rooster de walnoten in een droge koekenpan met een snufje zout. Door de walnoten te roosteren, activeer je namelijk alle oliën. Let wel goed op! Roosteren gaat in het begin heel langzaam en daarna heel snel. Blijf er dus bij staan en haal ze van het vuur als ze goed beginnen te ruiken en bruiner worden. 

Stap 4: snij de geitenkaas in kleine blokjes.

Stap 5: giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze fijn met de stamper.

Stap 6: meng de melk, boter en een theelepel mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Stap 7: schep voorzichtig de postelein en geitenkaasblokjes door de aardappelpuree.

Stap 8: schep de stamppot op de borden en strooi de walnoten er overheen.

Stap 9: serveer met extra grove mosterd en komkommer in dragonzoetzuur.

Tip: deze stamppot is overigens ook heerlijk met andijvie of rucola!

Het zuurtje

Het toevoegen van een zuurtje aan je stamppot is altijd een goed idee. Nog leuker om het ook zelf te maken! Zo maak je erg eenvoudig komkommer in dragonzoetzuur:

Stap 1: verwarm de azijn, suiker en zout in een steelpan. Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Stap 2: schaaf linten van de komkommer, pluk de dragon en meng met het zoetzuur. Laat het geheel even goed afkoelen.

 

Tip: om zelf dragonazijn te maken, voeg je simpelweg een takje dragon aan je azijn toe voor die lekkere smaak! Zo simpel kan het zijn.

Terug in de tijd met griesmeelpudding

Griesmeelpudding werd vooral vroeger vaak gegeten. Maar wat is griesmeel nu eigenlijk? Gries is het kiemstukje van een graankorrel waar normaal gesproken de volgende plant uit zou groeien. Het is daarbij het gezondste stuk van de graankorrel. Als je dit deel van de korrel vermaalt, krijg je griesmeel. 

Stap 1: doe de rasp van de schil en het sap van de sinaasappel in een pannetje. Begin ondertussen met het verwarmen van de melk.

Stap 2: halveer het vanillestokje overlangs en schraap het merg eruit. Dit doe je het best door het mes er schuin op te zetten waardoor je het merg en de zwarte zaadjes eruit rist. Breng de melk met vanillemerg aan de kook.

Tip: doe het vanillestokje in een pot met suiker, om je eigen verse vanillesuiker te maken

Stap 3: meng het griesmeel met de suiker en voeg al roerend toe aan de kokende melk.

Stap 4: laat circa 3 minuten zachtjes doorkoken. Laat het vervolgens iets afkoelen en roer regelmatig om velvorming te voorkomen.

Tip: om te voorkomen dat er een velletje ontstaat op het griesmeel kun je er folie of wat suiker overheen doen. Een handig trucje om te onthouden!

Stap 5: breng in een steelpan de bramen met de sinaasappelrasp en -sap, het water en 75 g suiker op middelhoog vuur aan de kook. Roer af en toe door.

Stap 6: laat het mengsel 8-10 minuten zachtjes koken tot de bramen en jam-achtige structuur krijgen. Hoe meer je roert en hoe langer je de compote laat koken, hoe fijner van structuur de compote wordt.

Stap 7: laat de compote afkoelen.

Stap 8: rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin en krokant.

Stap 9: serveer de bramencompote op de vanillegriesmeelpudding en bestrooi met de geroosterde amandelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore