Koken met Hugo!

Heerlijke Thaise curry met zelfgemaakt zoetzuur

07 september 2021 17:05 Aangepast: 17 september 2021 15:37

We duiken de Thaise keuken in. Deze heerlijke groene curry zit boordevol groentes en loont zich erg goed voor het verwerken van restjes die je nog hebt liggen. Voor erbij maakte Hugo een heerlijk zoetzuur met komkommer, sjalotjes en gember.

Thaise groene curry met garnalen en aubergine

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 2-3 sjalotten
  • neutrale olie
  • 1 kleine aubergine
  • 1-2 eetlepels groene currypasta
  • 200g krielaardappels
  • 400 ml water
  • 200 ml kokoscrème of romige kokosmelk (pakje)
  • 100g doperwten (diepvries)
  • 1 limoen
  • 1-2 eetlepels suiker
  • 1 bos koriander
  • 350g rauwe gepelde garnalen
  • 300g basmatirijst
  • 2 eetlepels vissaus  

Thaise zoetzure komkommersalade

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten + minimaal ½ uur intrekken  

Ingrediënten

  • 1 klein teentje knoflook
  • 200 ml rijstazijn
  • 100g suiker
  • Zout
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • Stukje gemberwortel
  • Half bosje munt  

Extra

  • Fijne rasp

Aan de slag met de curry

Stap 1: pel en snij de sjalotjes in halve ringetjes en fruit deze in een braadpan of wok met een scheut olie.

Stap 2: snij de aubergine in stukken, voeg deze samen met de currypasta toe aan de pan en bak een paar minuten mee.

Stap 3: schil en halveer de krielaardappelen en voeg deze met het water toe aan de pan. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder water staan.

Stap 4: laat de curry 15 – 20 minuten koken, of tot de groenten gaar zijn.

Stap 5: terwijl de curry op staat, kan de rijst alvast op het vuur. Was deze eerst goed af onder de kraan. Tip: wacht hierbij tot het water niet meer wittig is. Kook de rijst daarna zoals aangegeven op het pak.

Tip: serveer bij een curry een droge rijst. De curry is van zichzelf al wat 'lobbig', voeg hier dus geen plakrijst aan toe.

Stap 6: voeg de kokoscrème, doperwten en garnalen toe aan de curry en laat dit nog 2-3 minuten koken.

Stap 7: maak de curry op smaak met limoensap, vissaus en suiker.

Een lekker zoetzuur voor ernaast

Stap 1: pel de knoflook. Verwarm de suiker, wat azijn en het knoflookteentje in een pan. Blijf goed roeren.

Stap 2: haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost en voeg het overgebleven azijn toe.

Stap 3: snijd de komkommer over de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Vervolgens snijd je de komkommer in halve maantjes.

Stap 4: pel en snijd de sjalot in dunne ringen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de peper en snijd de peper in schuine ringetjes.

Tip: veel mensen verwijderen vaak alleen de zaadjes uit een pepertje en laten de zaadlijsten zitten. Wanneer je de zaadlijsten verwijdert zal de peper een stuk minder pittig worden, de zaadjes zorgen namelijk voor de meeste 'hitte'. 

Stap 5: meng de komkommer, sjalot en peper met het zoetzuur. Rasp hier de gember overheen. Snijd de muntblaadjes in mooie dunne reepjes en schep deze door de salade.

Let op: verwijder voor het serveren wel nog even het stukje knoflook!

Stap 6: voeg naar smaak een beetje koriander en limoensap toe.

Eet smakelijk! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore