Koken met Hugo!

Casual Friday: Indische saucijzenbroodjes en Chinese tomatensoep

03 september 2021 17:05

Het is vrijdag en dat is vaste prik voor een borrelplank. Maar, niet vandaag! De borrelplank wordt afgewisseld met 'casual Friday' en vandaag maakt Hugo heerlijke Indische saucijzenbroodjes én een Chinese tomatensoep. Ook lekker!

Chinese tomatensoep met shiitakes

  • soep 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g tomaten
  • 1 zoetzure appel (bv Elstar of jonagold)
  • 4 lente-uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olie
  • 1-2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 600 ml bouillon (kip of groente)
  • 300 g shiitakes
  • zout & peper

 

Indische saucijzenbroodjes

  • 10 stuks
  • bereiding circa 20 minuten + 20 minuten oven

Ingrediënten:

  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 40 g broodkruim of paneermeel
  • 3-4 lente-uien
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2-3 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • zout & peper
  • 1 ei
  • 2 theelepels komijnzaad

Extra nodig:

  • bakpapier
  • bakkwast

Allereerst, de tomatensoep

Stap 1: ontvel de tomaten. Dat is heel makkelijk: snij ze aan de bovenkant kruislings in. Haal de steelaanzet eruit en dompel ze 10-20 seconden in kokend water. Laat ze schrikken met koud water en pel de velletjes van de tomaten.

Stap 2: snij de tomaten in stukken. Schil en snijd de appel in blokjes.

Stap 3: snij de lente-uien in ringetjes. Hou nog wel wat groen achter voor garnering. Pel en snij de knoflook grof. Ook de chilipeper mag je in kleine stukjes hakken. Hou je niet van pittig, zorg er dan voor dat je de zaadjes er allemaal uit haalt. 

Stap 4: verhit een scheut olie in een hoge pan en fruit het wit van de lente-uien, de chili en de knoflook.

Stap 5: voeg de appel en suiker toe en laat de suiker iets karamelliseren.

Stap 6: voeg de tomaten en tomatenpuree erbij. Rasp de gember boven de pan.

Stap 7: bak een minuut of 15, tot de tomaten zacht en zoet zijn en blus af met de bouillon.

Stap 8: breng aan de kook en laat 5 minuten koken.

Stap 9: snij intussen de shiitakes in plakjes en bak ze op hoog vuur -in een scheut olie- mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper. Tip: de shiitakes zuigen alle olie in een mum van tijd op. Voeg niet nog extra olie toe als ze al in de pan zitten. Het komt goed.

Stap 10: pureer de soep met een staafmixer mooi glad.

Stap 11: schep de soep en shiitakes in kommen en bestrooi met de achtergehouden lente-ui.

Indische saucijzenbroodjes maken

Stap 1: verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht).

Stap 2: doe het gehakt in een mengkom. Snij de lente-uien -zowel het wit als het groen- mooi fijn en voeg toe aan het gehakt. Ook de specerijen, sambal, ketjap en het paneermeel mogen erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: kneed alles goed door en gooi het deeg daarna een paar keer "met een bloedgang" -alsdus Hugo- in de kom. Zo sla je alle luchtbelletjes eruit. Een taakje dat echt belangrijk is voor het proces. 

 

Stap 4: verdeel het gehaktmengsel in 10 gelijke delen en rol er 10 rolletjes van.

Stap 5: bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes deeg erop.

Stap 6: leg op elk plakje bladerdeeg een gehaktrolletje.

Stap 7: vouw het deeg dicht en druk vast met een vork (laat de uiteinden open).

Stap 8: roer het ei los in een kommetje. Kwast de bovenkant van de saucijzenbroodjes in met ei en bestrooi met komijnzaad.

Stap 9: bak de saucijzenbroodjes in 18-20 minuten goudbruin en gaar. Tip: wil je ze nou niet allemaal eten, dan kun je ze heel makkelijk invriezen. Doe dat ongebakken, dan blijven ze nog superlang goed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore