Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Zo maak je zelf jam! Perzik-vanille en aardbei-anijs

Jam, daar houden we van! Heerlijk in het weekend op een verse croissant, op een scone of ouderwets op een beschuitje. Waar je het ook op smeert, het maakt je ontbijt of lunch altijd tot een feestje. Hugo gaat in deze aflevering aan de slag met een perzikjam met vanille én een aardbeienjam met anijs. Lekker!

Perzikenjam met vanille

  • 4 potten jam à 440 ml  

Ingrediënten:

  • 1 kg wilde perziken
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 1 kg geleisuiker

Extra nodig:

  • rasp
  • jamtrechter
  • 4 schone jampotten
  • etiketten

    Zo maak je jam

    Stap 1: maak de perziken schoon en trek het velletje er af. Is je perzik nog redelijk hard en gaat het velletje er niet af, plisseer hem dan even (zie de tip in het roze vlak). 

    Stap 2: snij het vruchtvlees in stukjes (grof en fijn door elkaar, net wat je lekker vind) en doe in een pan. Rasp en pers de citroen uit boven de pan.

    Stap 3: snij de vanillestok in de lengte open en schraap met een mesje het merg eruit. Voeg toe aan de pan en doe de stok in een pot met suiker (zo maak je zelf vanillesuiker).

    Stap 4: voeg de geleisuiker toe en breng de jam aan de kook. Roer af en toe. Laat dit vervolgens 4 minuten stevig doorkoken en schenk de jam dan warm in de potten. Sluit goed af.

    Let op: de jam is hier nog dun en dat hoort zo. In de pot zal de geleisuiker opstijven waardoor de jam dik wordt. 

    Stap 5: schrijf etiketten met de soort en de datum van bereiding. Heb je de perziken mooi schoon gesneden en niets van de pitten laten zitten, dan blijf de jam minimaal 6 maanden houdbaar.

    Aardbeienjam met anijs

    • 4 potten jam à 440 ml

    Ingrediënten:

    • 1 kg verse aardbeien
    • 1/2 citroen
    • ½ theelepel anijszaad
    • 1 kg geleisuiker

    Extra nodig:

    • rasp
    • jamtrechter
    • 4 schone jampotten
    • etiketten

    Aan de slag!

    Stap 1: doe de aardbeien in een pan. Pers de halve citroen uit boven de pan. Voeg het anijszaad en de geleisuiker toe.

    Stap 2: schep om en breng de jam aan de kook. Roer af en toe.

    Stap 3: laat vervolgens 4 minuten stevig doorkoken en schenk de jam dan in de potten. Sluit deze goed af.

    Stap 4: schrijf etiketten met de soort en de datum van bereiding. Ook deze jam is minimaal 6 maanden houdbaar.