Ga naar de inhoud
Van onze partner Albert Heijn

Zeewierburgers en vegan cheddar, ken jij deze vega(n) verrassingen al?

Mark Kulsdom met zijn zeewierburger Beeld © Albert Heijn

Steeds meer Nederlanders eten vaker vegetarisch. Albert Heijn steunt de transitie naar een plantaardiger voedselpatroon omdat de productie daarvan zorgt voor een lagere CO2 -uitstoot. Daarom verdubbelde Albert Heijn zijn vega(n) assortiment. Hierin duiken bekende ingrediënten op als bonen, soja en erwten. Maar ook vegan verrassingen zoals zeewierburgers.

Boven het wateroppervlak in de Zeeuwse Jacobahaven van de Oosterschelde zijn alleen wat palen, touwen en boeien te zien. Maar onderwater gebeurt het. Daar deinen lange slierten zeewier mee op de getijden van de Noordzee. Hier is de zeewierboerderij waar Mark Kulsdom, oprichter van the Dutch Weed Burger, het belangrijkste ingrediënt voor zijn plantaardige zeewierburger vandaan haalt. Kulsdom: "Prachtig om te zien dat zo’n mooi en voedzaam natuurproduct als zeewier duurzaam geteeld wordt in Nederland."

Hartige smaak

Zeewier wordt weleens het nieuwe groene goud genoemd. "Zeewier groeit op zonlicht en nutriënten uit het water. Er is geen schaarse landbouwgrond of fossiele brandstof voor nodig, dus je omzeilt de problematiek op dat vlak." Deze oerplant zit bovendien vol voedingstoffen. Zeewier is een goede bron voor eiwitten en ijzer. Er zit ook jodium, calcium en vitamine B in. "Daarnaast is de umami smaak een belangrijke eigenschap," zegt Mark. "Dat is een hartige smaak die in veel vleesproducten zit. Je mist het vaak in planten en groenten maar zeewier heeft het."

Meer vraag naar vega(n)

Als we vaker vegetarisch en plantaardig eten, kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen. Op dit moment is het klimaat dan ook de voornaamste reden voor Nederlanders om minder vlees te eten. Albert Heijn merkt dat er meer vraag is naar plantaardige producten bij klanten. Daarom is het vega(n) en plantaardige assortiment verdubbeld naar ruim 600 producten. In 2021 is er de helft meer ruimte in de schappen gekomen voor vleesvervangers. Albert Heijn heeft nu de grootste keuze in alternatieven voor vlees, vis, kaas en zuivel. Daarbij worden spannende vega(n) opties geboden als bietencarpaccio, spitskoolsteak, tomatentartaar en champignonburger.

Eiwitten direct van de bron

Albert Heijn is partner van de Green Protein Alliance die ernaar streeft dat Nederlanders in 2025 minimaal 50% van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen en maximaal 50% uit dierlijke bronnen. Kulsdom: "Veel dieren die de mens gebruikt voor zijn vleesconsumptie halen hun eiwitten uit planten. Dus als wij die voedingsstoffen rechtstreeks uit plantaardige voeding halen, is dat veel efficiënter. Je eet dan eigenlijk direct van de bron."

Boer
Lees ook:
Boer Yde wekt zijn eigen stroom op

Vegan cheddar en erwtendrank

Albert Heijn wil het voor klanten op verschillende manieren gemakkelijker maken om vaker te kiezen voor plantaardig eten. Van alle recepten in Allerhande online bestaat 25% inmiddels uit vegetarische maaltijden. Daarnaast is er een speciale pagina op ah.nl gelanceerd, waar alle vega(n) producten en recepten gemakkelijk te vinden zijn. Hier is een ruime keuze aan onder meer plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en kaas. Ook aan nieuwe en innovatieve producten is er geen tekort, zoals vegan cheddar, erwtendrank of de pompoen-, champignon en natuurlijk zeewierburger!

Bij Beter eten denkt Albert Heijn  aan gezonder, lekkerder, duurzamer, makkelijker eten en het liefst allemaal tegelijk. Dat kan soms best lastig zijn. Daarom helpen we jou graag om het kiezen voor Beter eten makkelijk en betaalbaar te maken.