Oud & Nieuwe groentes

Zo blaas je je oude groentes nieuw leven in

01 mei 2021 07:01

Heb jij ook wel eens een knoflookteen die er wat langer ligt, waar dan na een tijdje zo'n groen 'pinnetje' uitgroeit? Gooi de teen dan niet weg, maar plant 'm in de aarde, om 'm nieuw leven in te blazen! Deze, en meer 'hergebruik-je-oude-groente-tips' lees je in dit artikel.

Knoflookplantje kweken uit oude knoflookteen

Wist je dat het mogelijk is om een eigen knoflookplantje te kweken met slechts één oude knoflookteen? Het beste kun je de grootste teen van je aangekochte bol hiervoor gebruiken. Ook moet het kweken van knoflook buiten gebeuren. Hierna volgen tips over hoe je binnenshuis andere soorten groente kunt kweken.

Maak wat ruimte in de aarde voor de teen. Tom adviseert om ongeveer drie keer de lengte van de teen te pakken als graadmeter. Leg de teen in het holletje met het kopje naar boven en bedek 'm met aarde. Geef de teen water bij droogte: het beste is om regentonwater te gebruiken in plaats van kraanwater, omdat daar geen kalk in zit.

Let op: plant de tenen niet te dicht bij elkaar: minimaal 30 cm tussen de tenen, zodat ze goed kunnen wortelen. 

Twee opties

Je kunt zowel een teen met uitloper (groen puntje) gebruiken als een nog volledig dichte teen. Een dichte teen zal uitgroeien tot een nieuwe knoflookbol onder de grond. Bij een teen met uitloper zal de uitloper naar boven groeien en dat groen kan je gebruiken als knoflookbieslook: heerlijk in gerechten.

Als de strengels die vanaf je knoflookteen uit de grond groeien geel beginnen te kleuren en afsterven, weet je dat je knoflookbol klaar is om geoogst te worden.

Oude groentes binnenshuis kweken

Naast knoflook, is het mogelijk om andere oude/afgehakte groentes te kweken. Dit is onder andere mogelijk bij bosui, prei, paksoi, sla, venkel en selderij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Supertip: zo simpel is het om bosui te kweken in je vensterbank

Bosui kweken

Het is heel makkelijk om afgesneden bosui opnieuw te laten groeien. Een hele handige tip: gebruik hier voor een oude plastic eierdoos!

Vul de eierdoos met een laagje water en maak gaten in de bovenkant van de doos, zo groot dat je de bosuitjes er straks doorheen kunt steken. Doe de kont van een bosui in een gat en laat het onderste rusten in het laagje water. 

Al na een paar weken kun je deze bosui afknippen en hergebruiken, maar als de wortels lang genoeg zijn kun je 'm ook in de grond zetten en verder laten groeien!

Andere groentes

Ook het kontje van een prei, paksoi, sla, venkel of selderij kun je in een bakje met een laagje water zetten. Deze groeit dan weer opnieuw aan. Let er wel goed op dat je niet te veel water in het bakje doet, want anders kan de bovenkant gaan rotten.

Het aangegroeide stuk kun je oogsten of in de grond zetten, om 'm nog verder te laten doorgroeien.

Dit artikel is gebaseerd op een kijkersvraag uit de uitzending. Wil je de hele kijkersvraag terugkijken? Dat kan, in aflevering 55 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore