Ga naar de inhoud
Zoutarm

Minder zout eten? Een aantal smaakvolle alternatieven op een rijtje

Wil je, om welke reden dan ook, minder of zo min mogelijk zout eten? Dan kan het een uitdaging zijn om smaakvolle maaltijden te blijven maken. Wij zetten een aantal alternatieven voor zout op een rijtje.

Door de jaren heen zijn we gewend geraakt aan grote hoeveelheden zout in ons eten. Het is daarom even wennen als je besluit minder zout te eten, maar je zult merken dat je het na een tijdje niet eens meer merkt. Daarnaast zijn er gelukkig een hoop alternatieven, die je helpen om je - voor je gevoel ietwat smaakloze - maaltijd meer smaak te geven.

Kelp

Kelp is een zeewier dat rijk is aan onder andere jodium, magnesium, kalium en ijzer. Het heeft een zoutige, umami smaak en je kunt het in verschillende (natuur)voedingswinkels kopen.

Zoek naar 'kelp granules', wat eigenlijk gedroogde kelpvlokken inhoudt. Kelp is een geweldige en gezonde smaakmaker in bijvoorbeeld soepen, salades, dressings en sauzen.

Zou
Lees meer:
Zou 't eten ook lekker zijn zonder zout? 'Het kost tijd om eraan te wennen'

Standaard kruiden

Kruiden zoals munt, peterselie, koriander, tijm en basilicum, zijn heerlijke kruiden die zorgen voor een boeiende en afwisselende smaak in je maaltijden. Kruiden en specerijen geven smaak, kleur en geur aan je gerechten. Zo veel, dat je zout kunt weglaten.

Daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor je gezondheid! Kijk vooraf wel even op het etiket, want kant-en-klare kruidenmengsels kunnen wel weer zout bevatten.

Lavas: de maggiplant

Naast de bekende kruiden die je hoogstwaarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan, is het ook leuk om eens te kijken naar andere soorten kruiden. Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar.

Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland. Je kunt de bladeren meetrekken in sauzen, soepen en stoofschotels en als ze nog jong zijn, kun je ze koken en eten als groente. Het zaad van de plant is lekker in hartige koekjes en brood.

De gouden tip

Minder zout eten is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want veel van het bewerkte industrieel bewerkte voedsel dat wij eten, bevat al zout van zichzelf. Denk aan brood(beleg), sauzen, koekjes, kazen en kant-en-klaarmaaltijden. 

De gouden tip om minder zout te eten, is dus om op voorhand al goed te kijken naar het etiket van het product dat je wilt kopen. Kies altijd voor de variant met het minste of geen zout: indien je het te smaakloos vindt, kan je altijd zelf nog beslissen om een smaakmaker toe te voegen. 

Het allerbeste is natuurlijk om je voeding zo veel mogelijk helemaal zelf te maken met onbewerkte producten. Maak je eigen verse pastasaus in plaats van die uit een pakje te gebruiken, kook je eigen groentesoep en ga voor onbewerkt vlees, in plaats van bewerkt vlees. 

Dit is een artikel van