Groen versus rood

Wie van de twee? Het verschil tussen een groene en rode paprika

20 februari 2021 18:05
Beeld © iStockphoto

Paprika's. Veel gerechten zitten er vol mee. Alleen voor welke kleur ga je? Zit er verschil tussen de types? Vanaf nu geen getwijfel meer voor het supermarktschap.

Om gelijk antwoord te geven op de vraag of er wel verschil in zit, is het antwoord: "Jazeker!" Groene paprika's zijn de minder rijpe versie. Aangezien ze op 'jongere leeftijd' worden geoogst, hebben ze een meer bittere, uitgesproken smaak dan de rode versie. Daarentegen is de rode paprika - en de gele en oranje overigens ook - wat zoeter. 

Voordeel van de rode paprika

Oké, de rode paprika zal vanwege het zoetje net wat meer bij de meerderheid in de smaak vallen. Maar het contrast zit ook in de hoeveelheid bètacaroteen. Een bouwsteen dat ons lichaam omzet in de essentiële vitamine A. De rode paprika bevat er maar liefst elf keer zo veel van dan de groene paprika. Je kunt dus stellen dat de rode groente meer bijdraagt aan verhoging van onze weerstand. 

Pluspunt van de groene paprika

Als je dit zo leest, dan zou je haast denken dat je voortaan beter alleen nog maar voor de rode variant kunt gaan. Toch hoef je het niet zo zwart-wit te zien. Groene paprika's bevatten namelijk net zo goed veel vitamines (meer vitamine K), vezels en antioxidanten. Lekker voor als je op z'n tijd wat afwisseling zoekt. Gerechten waar de ietwat bittere groene paprika vooral goed tot z'n recht komt? Denk aan pasta's, stoof- en ovengerechten.  

Wil jij je kleurkeuze het liefst baseren op het hoogste vitamine C-gehalte, dan kun je zowel de groene als de rode paprika afschrijven. De oranje en zeker de gele paprika winnen het hier. Alleen hebben deze twee weer minder vitamine A in zich. Keuzes, keuzes.

Miniatuurvoorbeeld
Koken met Hugo!

Texaanse bonenstoof met frisse salsa en vers maïsbrood

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore