Kerstborrel met Hugo!

Feestborrelplank met verrassende maar makkelijke hapjes

25 december 2020 17:09 Aangepast: 04 januari 2021 12:22

De laatste vrijdag - en dus ook laatste borrelplank van het jaar. Een feestborrelplank wel te verstaan, vol met heerlijke hapjes. Een leuk alternatief als je een keer géén driegangendiner wil maken!

Zalmpaté

  • Borrelplankgerecht
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 300g gerookte zalmfilet
  • 1 bosje dille
  • 200g roomkaas
  • ½ eetlepel dijonmosterd
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 1 potje zalmeitjes
  • crackers
  • cornichons

Extra

  • staafmixer met hakmolentje

 

Feta-yoghurtdip

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 200g feta
  • 200g Griekse yoghurt
  • 1 bos radijzen
  • 2 eetlepels gepelde pistachenoten
  • paar takjes munt
  • olijfolie extra vergine

 

Garnalencocktail

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 300g Hollandse garnalen

Cocktailsaus

  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels gembersiroop
  • cayennepeper naar smaak
  • zout
  • paar takjes groen krulpeterselie
  • (stok)brood of toast voor erbij

Optioneel

  • scheutje whisky of cognac

 

Eipotjes met spek en bieslook

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 75g gerookte spekreepjes
  • 1 bosje bieslook
  • boter voor invetten
  • 4 eieren
  • circa 125ml slagroom
  • zout en peper

Variaties vulling (per potje)

  • 1 eetlepel gehakte olijven met bieslook of basilicum
  • 1 eetlepel feta in stukjes met bieslook of dille of basilicum
  • 1 eetlepel Hollandse garnalen met bieslook of dille
  • 1 eetlepel gesneden gerookte zalm met bieslook of dille

Extra

  • 4 ovenschaaltjes (ramekins)

Zalmpaté

Pak een blender of hakmolentje en doe daarin de volgende ingrediënten: roomkaas, gerookte zalm, citroensap, verse dille, mosterd en peper.

Tip: rol de citroen even over het aanrecht voordat je 'm uitknijpt, zodat er meer sap vrijkomt.

Let op: gebruik niet meteen alle zalm, het is leuk om een beetje te bewaren ter garnering als het gerechtje af is.

 

Mix alles goed door elkaar en schep vervolgens het mengsel in een bakje. Je kunt het nu direct serveren, of even in de koelkast laten opstijven.

Garneer de paté met visseneitjes, een takje dille en wat zalm. 

Om het helemaal af te maken, serveer je dit gerechtje met toastjes of brood en een schaaltje augurkjes.

Feta-yoghurtdip

Snijd de wortels van de radijsjes en snijd indien nodig ook het groen eraf, maar niet helemaal: houd ongeveer een centimeter over.

Kneus de feta met je handen in een kom. Niet te fijn, het mag lekker grof blijven.

Meng de yoghurt door de feta en smeer het mengsel vervolgens uit op een bord.

Zet de radijsjes rechtop in de fetadip en garneer het geheel met een beetje verse munt, gekneusde pistachenootjes en extra vierge olijfolie.

Garnalencocktail

Dit gerechtje wordt gemaakt met cocktailsaus. Hugo laat zien hoe je deze zelf thuis eenvoudig bereidt. Doe de mayonaise en ketchup in een kom. Voeg wat pittigheid toe met tabasco of cayennepeper.

Belangrijk: voeg de gembersiroop toe. "Veel mensen vergeten dit cruciale ingrediënt!"

Voeg een drupje cognac toe en roer de saus vervolgens glad met een garde. Breng op smaak met wat zout en peper.

Doe de garnaaltjes op een leuk schaaltje en schep hier wat van je zelfgemaakte cocktailsaus overheen.

Garneer met eventueel wat verse peterselie en citroensap.

Eipotjes met spek en bieslook

Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Bak de spekjes even kort aan in een koekenpan tot ze bruin kleuren.

Doe de garnituren die je wil gebruiken in de schaaltjes.

Hugo gebruikt in dit geval dus gebakken spekjes, garnalen, zalm, olijven en feta, maar doe hierbij vooral wat jij denkt dat lekker is.

Tip: je kunt ook nog wat verse bieslook toevoegen, maar dit is optioneel.

Vul elk bakje met een rauw ei.

Tip: probeer hierbij de dooier van het ei heel te houden: het is lekker als de dooier zacht blijft, zodat je hier straks met een broodje in kunt dippen.

Doe een scheutje room in de bakjes met ei en garneer alles met een beetje zout en peper.

Schuif de bakjes met ei in de oven en bak deze in 10-20 minuten af. Bestrooi de eitjes na het bakken nog met wat verse bieslook.

De plank afmaken

Pak een houten plank en maak hierop een vlees- en kaasplankje door je lievelingsvlees en -kaas bij elkaar te leggen. Vergeet je favoriete dipjes niet!

Tip: de cranberrycompot van het kerstdiner van gisteren is heerlijk met kaas.

Snijd wat brood en leg dit erbij op de plank. Zet alle gerechtjes die je net hebt bereid mooi bij elkaar. 

Enjoy!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore