Hugo kookt vega!

Hugo's vega kerstmenu: courgettesoep, geroosterde bloemkool en kokospudding

22 december 2020 20:43 Aangepast: 22 december 2020 21:17

Kerst staat in het teken van gezelligheid en lekker eten. Vaak staat vlees in de hoofdrol, maar vandaag niet: Hugo kookt een volledig vegetarisch kerstmenu en hij laat jou zien hoe hij dat moet!

Vandaag maakt Hugo een volledig vegetarisch kerstmenu. Ben je toch benieuwd naar het menu mét vlees? Kijk dan hier.

Courgettesoep

  • Soep 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 2 courgettes
  • zout en peper
  • 1,2 liter groentebouillon of kippenbouillon
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • ½ bosje munt
  • chilivlokken  

Extra

  • staafmixer

 

Geroosterde bloemkool met sesam

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (310 g)
  • neutrale olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • zout en peper
  • 4 kleine bloemkolen of 2 middelgrote of 1 grote
  • 100g amandelschaafsel
  • 1 granaatappel
  • paar takken munt
  • 50g geroosterd sesamzaad

Sesamsaus:

  • 75ml tahin* (gekocht of zelfgemaakt)
  • 1 citroen
  • water
  • zout
  • klein teentje knoflook
  • turks brood voor erbij

Extra

  • bakpapier
  • schone doek

 

Salade van komkommer, tomaat en groene chili

  • 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 2-3 lente-uien
  • 1 groene chilipeper
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • olijfolie

 

Kokospudding met passievruchten

  • Nagerecht 6 tot 8 personen
  • Bereiding 15 minuten + afkoeltijd

Ingrediënten

  • 500ml water
  • 200g santen (kokosblok)
  • 200g suiker
  • zout
  • 100g maiszetmeel
  • neutrale olie (om in te vetten)
  • 4 passievruchten of bevroren passievruchtpulp
  • paar takjes citroenmelisse of munt

Extra

  • schaal inhoud 1 liter

Courgettesoep maken

Snijd de prei in ringen, verhit een scheut olie in de pan en bak de prei. 

Let op: zorg dat je de prei goed wast, want tussen de prei kan zand of aarde zitten.

Pel en snijd de knoflook in plakjes en dan nog een keer door de midden. Voeg bij de prei in de pan. Snijd de courgettes in stukjes en voeg deze ook toe. Bestrooi met peper (zout kan je later nog toevoegen naar smaak).

Laat het even aanbakken en blus het dan af met de bouillon. Breng het geheel aan de kook en laat het koken tot de groenten zacht zijn. 

De soep afmaken

Wanneer de groenten in de soep gaar zijn, kun je hem pureren. Lekker; voeg nog wat muntblaadjes toe. Schep de soep in kommen, doe er een lepel yoghurt in en bestrooi met gesneden muntblaadjes en chilivlokken.

Bloemkool bereiden

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Je mag echt twee tot drie theelepels zout gebruiken. Het groen moet om de bloemkool blijven zitten, want dat geeft nog veel smaak af. De echt grote bladeren mogen er wel af.

Kook de bloemkolen ongeveer negen minuten in het zoute water. Heb je echt grote bloemkolen? Doe dit dan elf minuten. Dep ze daarna droog met een schone doek. 

Kikkererwten roosteren

Terwijl je de bloemkolen aan de kook brengt, meng je de kikkererwten in een kom met een scheut olie. Vijzel de komijn grof en voeg dit toe aan de kikkererwten. Vergeet zout en peper niet. Meng het geheel en verspreid de kikkererwten over een bakplaat.

Rooster ze vervolgens vijftien minuten in de hete oven. Haal ze er daarna uit en laat ze afkoelen. 

Bloemkolen roosteren 

Wanneer de kikkererwten uit de oven komen, mag je de oven op 250 graden zetten. Bestrijk ondertussen de gekookte bloemkolen met olijfolie. Doe de olie niet direct op de bloemkool, maar eerst in je handen en dep het dan op de bloemkool. Laat de bloemkool de olie opzuigen. 

Bestooi ze met grof zeezout en rooster ze in de oven. Dit mag echt op de hoogste stand! Door het koken is de bloemkool beetgaar, maar nu ga je hem in de oven nog karameliseren. Hierdoor wordt de bloemkool mooi donkerbruin.

De bloemkolen mogen 15 tot 30 minuten in de oven blijven staan. De buitenkant moet echt goed bruin zijn, dus houd hem vooral -tussendoor- goed in de gaten. 

Een salade maken

Om het gerecht compleet te maken, kun je nog een eenvoudige salade maken. Snijd de komkommer, tomaten en de lente-uien fijn. Meng dit alles in een kom. Snijd de peper in ringetjes en verwijder eventueel de pitjes als je niet van pittig houdt.

Meng de peper er ook doorheen. Hak de peterselie fijn en voeg deze ook toe. Rasp vervolgens wat van de citroenschil boven de kom, maar was de citroen eerst heel goed. Breng de salade op smaak met zout, peper, citroensap en olijfolie.

Het gerecht afmaken

Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan en roer nog een scheut citroensap door de tahin. Voeg al kloppend wat water erbij, zodat er een romige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en geraspte knoflook.

Snijd de granaatappel door midden en tik vervolgens de pitjes uit de granaatappel. Doe dit door er met een lepel tegen aan te slaan. 

Leg de bloemkolen op de borden en lepel de tahinsaus erover. Bestrooi de bloemkool met granaatappelpitten, de geroosterde amandelen, wat sesamzaad en tot slot munt. Deze muntblaadjes kan je grof scheuren en over de bloemkool strooien.

Munt is hier geen garnering maar echt een smaakmaker, dus deze mag niet ontbreken. Serveer de bloemkool met het brood en de salade! 

Kokospudding met passievrucht maken

Toetjestijd! Breng 500ml water aan de kook. Snijd de santen in grove stukken en laat ze smelten in het kokende water. Doe de suiker en een snufje zout erbij en mix het geheel met een garde. De eerste heerlijke kokosgeuren komen je tegemoet!

Santen is samengeperst kokos in de vorm van een blok. Gewoon te vinden in het Aziatische supermarktschap.

Door naar het maïszetmeel (maizena). Doe het in een schaaltje en voeg er net zoveel water aan toe, totdat het een yoghurtdik mengsel is. Voorkom dat je direct te veel water toevoegt. 

Nu ga je - zoals Hugo dat mooi zegt - familie maken. Schenk het hete kokosmengsel al roerend op het maïszetmeel. Giet het daarna terug in de pan, breng het aan de kook en laat het al kloppend met een garde binden. Zodra het mengsel dikker wordt, haal je het van het vuur, voeg je een snufje zout toe en blijf je nog even doorkloppen.

Vet een vorm in met neutrale olie (geen olijfolie) en schenk de warme pudding in de vorm. Laat het in de koelkast afkoelen. Heb je genoeg tijd? Laat de pudding dan eerst iets afkoelen en doe 'm daarna pas in de koelkast.

Aan tafel!

Draai je kom met de pudding om op een bord. Vertel, hoe is 'ie geworden? Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees uit over de pudding. Mochten jij en je tafelgenoten houden van muntblaadjes of citroenmelissen, dan kan je daar de kokospudding nog mee bestrooien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore