Ga naar de inhoud
Van onze partner The Famous Grouse

5 tips voor je eigen whiskyproeverij

Beeld © The Famous Grouse

Whiskydrinken is nóg leuker als je dit met vrienden of familie doet. Thuis met een héél klein groepje of (helemaal van nu) online. Vijf tips om jouw eigen whiskyproeverij te organiseren!

Geen groots diner met de hele familie, kerstborrel met het hele bedrijf of oud-en-nieuw-feest in de kroeg dit jaar. Maar even stil staan bij 2020 en vooral proosten op 2021 kan ook heel goed thuis en petit comité. Met een goed glas whisky bijvoorbeeld! Voor wie nog niet zo thuis is in de wondere wereld van whisky, geven we deze maand samen met The Famous Grouse een mini-cursus ‘whiskydrinken voor beginners’.

Afgelopen weken heb je alles kunnen lezen over de herkomst van whisky en het kiezen van de juist fles. Maar whiskydrinken is natuurlijk nóg leuker als je dit met vrienden of familie doet, in de vorm van een whiskyproeverij! Niets leuker dan samen proeven en de verschillende ervaringen delen. Normaalgesproken zou je dit natuurlijk na het kerstdiner of met oud-en-nieuw doen. Weet je nog: een tafel vol familie of vrienden, kaarsjes aan en fijne muziek op de achtergrond…

Helaas, dat zit er dit jaar niet in. Maar een proeverij met een héél klein groepje thuis of via Zoom kan wel en is minstens zo leuk. Met deze tips zeker!

1. Stem de whisky’s af op je publiek

Zijn jullie allemaal beginnende whiskydrinkers, kies dan voor wat zachtere en lichtere smaken dan wanneer je met ervaren drinkers bent. De whisky’s van The Famous Grouse zijn dan bijvoorbeeld heel geschikt. En zijn jullie echt doorgewinterde whisky geeks? Dan ga je natuurlijk op zoek naar een paar hele uitzonderlijke whisky’s, die zij (hopelijk) nog niet kennen.

2. Kies een thema

Vier of vijf verschillende whisky’s is een mooi aantal voor een proeverij. En bied je gasten dan geen hele glazen aan, maar maximaal 1 of 2 slokjes per whisky. Om de selectie van die vier of vijf whisky’s iets gemakkelijker te maken, kun je een bepaald thema kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een Schotse proeverij (hier passen de whisky’s van The Famous Grouse perfect bij).
Vervolgens lees je je natuurlijk goed in zodat je zowel over het thema als over de gekozen whisky’s wat achtergrondinformatie en grappige weetjes kunt geven. Zo is er in Schotland een destilleerderij die zegt een eigen spook te hebben, met de meest spannende verhalen tot gevolg natuurlijk. Ook een leuk weetje: het eerste reclamefilmpje ooit gemaakt, was voor een whiskymerk.
Ook leuk: laat je gasten op basis van het thema ieder een eigen whisky meenemen, inclusief bijpassend verhaal natuurlijk. Bij een online proeverij geeft iedereen zijn of haar keuze aan jou door en zorg jij ervoor dat alle deelnemers een sample van de gekozen whisky’s ontvangen.

Whiskydrinken
Lees ook:
Whiskydrinken voor beginners

3. Zorg voor de juiste opbouw

Oké, de selectie is gemaakt. Dan is het nu zaak om de juiste volgorde of opbouw te bepalen. De stelregel hierbij is: begin met de meest lichte en toegankelijke whisky zoals The Famous Grouse Finest of de The Famous Grouse Ruby Cask en bouw op naar de meest complexe en rokerige smaak, zoals de Smoky Black van Famous Grouse . In de praktijk betekent dit vaak dat je met de ‘jongste’ whisky begint en eindigt met de whisky die het langst gerijpt en dus het ‘oudst’ is. Heb je whisky’s met verschillende alcoholpercentages gekozen, begin dan met het laagste percentage en eindig met de sterkste whisky. De alcohol verdooft je smaakpapillen namelijk een beetje. Beginnen met de sterkste whisky is dus zonde voor de whisky’s die je daarna gaat drinken, die zul je minder goed proeven.

4. Deel jullie ervaringen

Het delen van jullie ervaringen is wat een proeverij zo leuk maakt. Vraag iedereen daarom bij elke whisky die jullie proeven notities te maken: Hoe ziet de whisky eruit? Welke kleur heeft het: goud? Of neigt het meer naar mahoniebruin? Welke geuren herken je als je eraan ruikt: bloemen, vanille of rook? En wat proef je als je een slokje neemt: honing, citrus of karamel misschien? Natuurlijk bespreken je jullie notities tussendoor met elkaar. Ruikt en proeft iedereen hetzelfde of lopen de meningen uiteen?
Grote kans dat iedereen steeds meer opschrijft naarmate jullie meer whisky’s geproefd hebben. De praatjes zouden ook wel eens toe kunnen nemen overigens…

Zo
Lees ook:
Zo kies je de juiste whisky voor de feestdagen

5. Verzorg snacks voor tussen het proeven door

Zorg tijdens je proeverij altijd voor voldoende (bron)water. Dit kan gebruikt worden om in de whisky te druppelen wanneer deze iets te heftig is, maar ook om tussen de verschillende whisky’s door te drinken. Daarnaast is het slim stokbrood aan te bieden, dit kunnen jullie gebruiken om de zintuigen te neutraliseren tussen de verschillende proefrondes door. Daarnaast zijn er nog een heleboel ander snacks die goed samengaan met whisky. Whisky en chocola gaan bijvoorbeeld een heerlijk combinatie en dan het liefst pure chocola. Neem eerst een slokje whisky, dan een stukje chocola en dan, terwijl de chocola in je mond smelt, nóg een slokje whisky. Je zult zien dat de smaken zich mengen en dat het tweede slokje whisky totaal anders smaakt dan het eerste door de toevoeging van chocola.
Maar ook kaas en andere borrelhapjes gaan heel goed samen met whisky. Kies alleen geen snacks die extreem pittig zijn of veel knoflook bevatten, dat zal de smaken van de whisky niet ten goede komen.

Dit was alweer de laatste ‘aflevering ’van de mini-cursus ‘whiskydrinken voor beginners’ samen met The Famous Grouse. We hopen je een inspirerende introductie in de wondere wereld van whisky te hebben geboden en wensen je gezellige en smaakvolle feestdagen, slàinte! (Proost in het Schots)

Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar de whisky’s van The Famous Grouse? Meer informatie en al hun producten vind je op de website.