Koken met Hugo!

Mexicaanse maaltijd met tortillasoep en 'arroz con leche'

23 december 2020 17:07

Hugo duikt de Mecicaanse keuken in en maakt vandaag een gevulde tortillasoep met niet één, maar twee(!) desserts: 'arroz con leche' en een citrussalade.

Mexicaanse tortillasoep

  • Maaltijdsoep 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • neutrale olie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1-2 chipotles (blik)
  • 600ml groentebouillon
  • 1 blik zwarte bonen (circa 300 g)
  • 1 pak maistortilla’s
  • zout en peper
  • 1 bos koriander
  • 2 avocado’s
  • 125ml zure room
  • 1-2 limoenen

Extra

  • bakpapier
  • blender of staafmixer

 

Romige zoete rijst - Arroz con leche

  • Nagerecht 8 personen
  • Bereidingstijd circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 250g risottorijst (arboriorijst)
  • 375ml melk
  • 375ml water
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • schil van 1 limoen of halve sinaasappel
  • snufje zout
  • 100ml slagroom
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • kaneelpoeder voor bestuiven

 

Citrusfruitsalade

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 à 5 stuks gemengd citrusfruit: (bloed)sinaasappel, grapefruit, mineola
  • 100g blauwe bessen (evt. uit diepvries)
  • 1 limoen
  • 3 takken munt
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Soep voorbereiden

Zet een pan met genoeg neutrale olie op het vuur om daar straks de tortilla in te frituren. Scheur de tortilla's in stukken. 

Snijd de knoflook in grove stukken en snipper de ui. Fruit deze beide kort aan in een braadpan met wat neutrale olie.

Doe de chipotlepepers in de braadpan. Laat even meebakken en blus dan alles af met de tomatenblokjes en bouillon. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Als de pan met olie heet is, frituur je de tortillastukjes een paar minuten tot ze lekker krokant zijn en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Dessert 1: aroz con leche

Aroz con leche is simpel gezegd rijstepap. 

Zet een pan op het vuur met de rijst, het water en de melk. Voeg een stukje sinaasappelschil toe en een kaneelstokje en breng aan de kook.

Draai het vuur laag en laat de rijst in circa 20 minuten zachtjes gaar koken. Roer tussendoor regelmatig.

Haal de pan van het vuur en roer de slagroom en gecondenseerde melk door de rijst. Verwijder de kaneelstok en sinaasappelschil.

Serveer warm, of laat het even afkoelen voordat je het opschept.

Dessert 2: citrussalade

Het tweede dessert kun je los eten, of samen met het eerste dessert. Allebei lekker!

Snijd de schil van alle citrusvruchten en snijd ze in stukjes. Doe de citrusstukjes in een kom en voeg hier de blauwe bessen, honing en verse munt aan toe.

Meng alles goed door elkaar en dan is je frisse salade klaar.

Aan tafel

Schep de soep op een bord en strooi de tortillachips er speels overheen. Snijd een avocado in blokjes en verdeel deze over de soep, samen met wat verse koriander.

Schep de rijstepap op een bordje of in een kom en rasp er wat limoenschil overheen.

Garneer met kaneel. Serveer de citrussalade apart, of samen met de rijstepap.

Eet smakelijk!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore