Koken met Hugo!

Quiche Lorraine winterse linzensalade

22 december 2020 17:06

Vandaag gaat Hugo voor een typisch Frans gerecht: quiche Lorraine. Een gerecht dat al eeuwenoud is. Niet voor niets wordt het als de moeder van de hartige taarten gezien. Daarbij serveert hij een wintersalade met linzen. On y va!

Quiche Lorraine

  • Hartige taart, 6 personen
  • Bereiding ca. 50 minuten + rusttijd deeg

Ingrediënten deeg

  • 250g bloem
  • 125g koude roomboter
  • 1 eidooier
  • 50ml water
  • 5g zout

Vulling

  • 150g gerookte ontbijtspekblokjes
  • 250ml crème fraîche
  • 4 eieren
  • 150g gruyère
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat naar smaak

Extra

  • quichevorm 24 cm
  • bakpapier
  • blindbakvulsel of gedroogde peulvruchten

 

Wintersalade

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 150g Puy of Beluga linzen
  • 1 sjalot
  • 1 klein bosje bladpeterselie
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 90ml olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 100g winterpeen
  • 2 à 3 stengels bleekselderij
  • 1 bosje peterselie

 

Zanddeeg maken

Voor deze klassieker begin je met het in blokjes snijden van de boter. Doe het samen met de bloem in een keukenmachine. Meng het tot een kruimeldeeg.

Vervolgens mag de eidooier er met wat zout en een scheutje water bij. Zet de keukenmachine weer aan. Het deeg moet zo zijn dat het kruimelig is, maar wel als je het samenpakt voldoende blijft plakken. Dan zit je goed. Anders kun je altijd nog wat water toevoegen, totdat je een plakkend zanddeeg krijgt. 

Zodra je dit hebt gedaan, verpak je de bol deeg in plasticfolie en laat je het zo'n 15 à 30 minuten in de koelkast rusten.

Vulling quiche Lorraine maken

Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de spek in reepjes en bak het in een droge koekenpan (het spek is al vet genoeg van zichzelf), totdat het lichtbruin kleurt. Deze stap sla je over als je kant-en-klare spekblokjes hebt gekocht. 

Deeg quiche Lorraine maken

Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de spek in reepjes en bak het in een droge koekenpan (het spek is al vet genoeg van zichzelf), totdat het lichtbruin kleurt. Deze stap sla je over als je kant-en-klare spekblokjes hebt gekocht. 

Daarna haal je na ongeveer een half uur het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkblad met bloem - of zoals Hugo het kerstig aankondigt 'let it snow, let it snow, let it snow.'

Rol het deeg uit tot een dunne lap.  Zet de vorm op het deeg om te zien of het deeg genoeg is uitgerold. Vervolgens vet je de vorm in. Pak je deegroller, rol het deeg eromheen en rol het boven de vorm uit. Laat het deeg in de vorm 'vallen' en bekleed zo de volledige vorm. Het overtollige deeg kun je wegsnijden.

Tip: rol het deeg niet te snel. Pak vanuit het midden alle kanten mee. Beweeg het door het bloem heen en heb geduld. 

Vulling quiche Lorraine maken

Door met de vulling. Klop de eieren, spekjes en crème fraîche en geraspte kaas in een kom, totdat het een glad mengsel is. Als finishing touch doe je er nootmuskaat, peper en zout overheen.

Schenk de vulling in de deegvorm en bak de quiche in zo'n 30 minuten gaar. Zodra je hartige taart klaar is, is het verstandig om het zo'n 15 minuten te laten 'rusten', voordat je het uitserveert. Doe je dit niet, dan is snijden lastiger en kan de quiche  sneller uit elkaar vallen.

Tip: als je voor een vorm met losse bodem hebt gekozen, let er dan op dat je het in de weg naar de oven alleen aan de randen optilt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je kunt gaan schoonmaken.

Wintersalade met linzen 

Kook de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Linzen hoeven niet te worden geweekt, dus het is geen tijdrovende klus. Mocht je hier geen zin in hebben, dan kun je ook voor linzen uit blik gaan.

Dan de dressing voor de wintersalade. Doe azijn, een grove schep mosterd en een gepeld, gesnipperd sjalotje in een kom, en doe er al kloppend de extra vierge olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.

De laatste stap alweer. Snijd de peen in blokjes en kook de laatste 3 à 5 minuten mee met de linzen. Daarna snijd je de bleekselderij in plakjes en schep je ze rauw samen met de linzen en peen door de dressing.

Tot slot hak je de peterselie (basilicum of munt kan ook) fijn en strooi je het over de salade.

Bon appétit!

Hugo z'n werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 82 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore