Koken met Hugo!

Hete kip met geroosterde spruitjes en kokosrijst

21 december 2020 17:05 Aangepast: 04 januari 2021 12:23

Vandaag op het menu: een maaltijd met Aziatische sferen. Hete kip, met geroosterde spruitjes en kokosrijst. Om je vingers bij af te likken!

De meeste mensen bereiden spruitjes door ze te koken. Hugo kiest vandaag voor een minder bekende bereidingswijze: wokken! Dit maakt deze groente minder bitter, waardoor het ook een heel geschikt gerecht is voor kinderen.

Kokosrijst

  • Gerecht 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 300g pandanrijst
  • neutrale olie
  • 200ml romige kokosmelk
  • 500ml water
  • zout

Roerbak van spruitjes

  • Groentegerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 500g spruiten
  • 1 teen knoflook
  • neutrale olie
  • 3cm verse gemberwortel
  • 1-2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels gebakken uitjes

 

Hete kip

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 500g kippendijfilets
  • zout en peper
  • neutrale olie
  • 1 ui
  • 3-4 tenen knoflook
  • 1 theelepel trassi bakar
  • 2-3 eetlepels sambal oelek
  • ½ eetlepel dijonmosterd
  • ½ citroen
  • 4-5 eetlepels ketjap manis
  • Erbij: kokosrijst, roerbak van spruitjes, atjar, kroepoek

Extra

  • Hakmolentje 

 

Kokossambal

  • Bijgerecht
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein bosje koriander
  • 50g gedroogde geraspte kokos
  • 2 eetlepels water
  • scheutje citroensap
  • zout

Kokosrijst maken

Was de rijst even goed. Pel en snipper de sjalot en fruit deze in een kookpan met neutrale olie. Voeg de kokosmelk en het water toe en kook de rijst hierin tot het vocht verdampt is en de rijst lekker smeuïg is.

Maak ondertussen de spruitjes schoon en halveer ze.

Spruitjes wokken

Zet een wok op hoog vuur en doe er een scheut neutrale olie in. Wok de spruitjes ongeveer een minuut en snijd dan de knoflook en gember in grove stukken. 

Voeg de knoflook en gember bij de spruitjes. Wok alles een paar minuten tot het een beetje bruin kleurt en blus af met wat lichte sojasaus.

Je gewokte spruitjes zijn nu klaar! Laat staan op laag vuur.

Hete kip

Zet een braadpan op het vuur en verhit daarin wat neutrale olie. 

Marineer de kippendijen met peper en zout en braad ze met beide kanten kort aan in de braadpan. Ze hoeven alleen te bruinen en niet te garen.

Als de kip verkleurd is, haal je deze uit de pan.

Boemboe maken

Terwijl de kip in de pan braadt, maak je de boemboe. Doe een theelepel trassi met de sambal, mosterd, knoflook, ui in een hakmolentje. Voeg er ook nog wat citroenrasp en -schil aan toe.

Mix alles goed door elkaar en doe de boemboe dan in de pan waar je net de kip in hebt gebakken.

Laat de boemboe warm worden en leg daarna de kippendijen terug in de pan met boemboe. Stoof de kippendijen met de deksel op de pan gaar op laag vuur.

Chutney

Snijd het topje van de peper en schud de zaadjes eruit. Hak de peper in stukken en doe deze samen met de koriander, kokos en een scheutje water in de hakmolen.

Knijp een halve citroen uit boven de hakmolen en houd je hand eronder, zodat de pitten achterblijven.

Tip: Niet zo'n liefhebber van koriander? Gebruik dan peterselie, verse munt of kervel.

Meng alles goed door elkaar. Wil het niet goed mengen? Voeg dan nog wat water toe.

Aam tafel

Begin met de rijst, deze is nu als het goed is lekker zacht en 'puffy'. Schep de rijst op een bord en strooi de geroosterde spruitjes er overheen.

Leg een stukje kippendij schuin tegen de rijst en schep de in de pan achtergebleven boemboesaus er overheen.

Garneer het geheel met gebakken uitjes (en eventueel atjar). Serveer de zelfgemaakte chutney ernaast in een bakje.

Eet smakelijk!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore