Koken met Hugo!

Geroosterde bietensalade met gegratineerde geitenkaas

06 juli 2022 17:45 Aangepast: 06 juli 2022 18:53

Vandaag schaft de pot: rode biet. Of beter gezegd, een geroosterde bietensalade met vers breekbrood. Zo'n vitaminerijk bord breekt zo lekker de week. Kook je mee?

Geroosterde bieten met gegratineerde geitenkaas

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 800g rode bieten
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • zout
  • peper
  • 3 takjes rozemarijn
  • 150ml rode wijnazijn (of balsamico)
  • 60g suiker
  • 2 rollen geitenkaas (a 180 g)
  • 75g blanke hazelnoten
  • 150g veldsla

Knoflookbroodjes

  • 4 broodjes
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 340g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1½ tl zout
  • 125ml volle melk
  • 100g ml lauwwarm water
  • 1 eidooier (voor bestrijken)
  • grof zeezout (voor bestrooien)

Geroosterde bieten met gegratineerde geitenkaas (1/2)

Handen gewassen? Aan de slag! Verwarm de oven voor op 200°C. Daarna was en snijd je de bieten in parten en leg je ze in een ovenschaal. Heb je jonge, verse bieten, dan hoef je ze niet te schillen. Heb je bieten uit het vorige seizoen, dan moeten ze straks iets langer in de oven. Houd daar rekening mee.

Tip: voor het snijden van rode bieten is Hugo's advies om een plastic snijplank te gebruiken en om handschoenen aan te doen bij het snijden van de rauwe bieten. De kleurstof is namelijk erg sterk.

Daarna pak je de knoflooktenen erbij. Deze pel je niet, maar houd je in de knoflookschil. Pel en snijd de rode uien in parten en doe ze samen met de knoflook en een royale scheut olie, snufje zout en peper in de ovenschaal. Als finishing touch breek je twee rozemarijntakjes in stukken. Deze leg je tussen de groenten.

Daarna is het klaar om voor zo'n dertig minuten de voorverwarmde oven (200°C) in te gaan. Laat het net zolang roosteren, totdat de bieten beetgaar zijn. 

Tip: probeer het te houden bij één laag groenten. Je wil namelijk niet dat alles te dicht op elkaar wordt gestapeld. Is je ovenschaal te klein? Neem dan gerust een met bakpapier beklede ovenplaat.

Eigengemaakte siroop

Als je eens iets anders wil dan vinaigrette, dan is een siroop een leuk (en lekker) probeersel om over je gegrilde groenten of salade te doen. Doe de suiker samen met de rode wijnazijn in een steelpan en breng het aan de kook. Doe ondertussen twee takjes rozemarijn plus een snufje zout en peper erin. Je zal merken dat deze zure stroop een frisse twist aan de zoete, aardse biet geeft. Laat het geheel rustig inkoken, totdat het een stroperige substantie is.

Verse knoflookbroodjes

Hugo gaat aan de slag met de keukenmachine. Als opzetstuk gebruikt hij de deeghaak. Ideaal om het kneedwerk - wat je anders met de hand doet - uit handen te nemen. Letterlijk en figuurlijk. 

Doe de bloem (zonder te zeven) inclusief bakpoeder, zout, melk, lauwwarm water en tijm in de kom. Voeg geraspte, gepelde knoflook toe. Zo verspreid je de smaken mooi door het deeg. Werk je met een keukenmachine? Let dan op dat je het niet gelijk op standje 10 zet anders stoft het bloem op. Bouw het rustig op.

Heb je geen keukenmachine? Geen probleem. Met de hand gaat het bijna net zo snel om het deeg te krijgen.

Zodra je het deeg hebt, maak je er een lange rol van, verdeel je het in acht stukken en rol je er bolletjes van. Leg de bolletjes net niet tegen elkaar op de met bakpapier beklede ovenplaat. Zodra het deeg gaat rijzen, 'groeien' de bolletjes vanzelf tegen elkaar aan.

Om de broodjes te laten glanzen, klop je een eidooier met een scheutje water los in een schaal. Pak een kwastje en lak de broodjes ermee af. Mocht je het willen, kun je ze met wat zaadjes bekleden. Hugo kiest slechts voor wat grof zeezout.

Klaar? Dan mag het breekbrood zo'n 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C). 

Geroosterde bieten met gegratineerde geitenkaas (2/2)

Voordat Hugo verdergaat, heeft hij de stroop alvast kort laten afkoelen.

Als laatste stap maakt hij de gegratineerde geitenkaas topping. Snijd de rollen geitenkaas elk in zes stukken, en leg het op een met aluminiumfolie beklede bakplaat (of schaal, net wat je nog aan ovengerei over hebt). Zodra het brood en de geroosterde bieten klaar zijn, zet je de oven op de grillstand en laat je de geitenkaas in twee minuten gratineren. Terwijl je dat doet, kunnen de hazelnoten in een droge koekenpan worden geroosterd. 

Tot slot maak je de veldsla aan met een scheutje olijfolie, azijn, zout en peper. En dan ben je klaar om de borden op te maken. Begin met het verdelen van de sla. Schep de geroosterde bieten erbij en leg daar de gegratineerde geitenkaas overheen. Lepel de stroop over het gerecht en bestrooi het met hazelnoten. 

Eet smakelijk!

Hugo z'n werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 78 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore