Koken met Hugo!

Hartige boerenkooltaart met witlofsalade

07 december 2020 16:43 Aangepast: 07 december 2020 16:47

Met het sinterklaasweekend achter de rug, is het vandaag tijd voor een gezond recept: boerenkooltaart met witlofsalade. Lekker én simpel!

Boerenkooltaart of -quiche, met een simpele salade. Winters, snel en ziet er ook nog eens goed uit. Kook je mee?

Hartige taart met boerenkool

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 50 minuten

Ingrediënten

400g zoete aardappels

  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olie
  • 250g gerookte spekblokjes
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • zout en peper
  • 1 pakje hartige taartdeeg
  • 3 eieren
  • 150ml slagroom
  • 350g boerenkool
  • 150g oude kaas
  • 3-4 eetlepels paneermeel

Extra

  • Springvorm 24 cm

 

Witlof en veldsla met en balsamicodressing

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 40g gemengde pitten (zonnebloem, pompoen, pijnboom)
  • 1 kleine rode ui
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1-2 stronken witlof
  • 85g veldsla

Boerenkooltaart voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan op het vuur en bak daarin rustig de spekjes aan.

Tip: wil je een kruidigere variant? Gebruik dan chorizo in plaats van spekjes.

Snijd de boerenkool in kleine stukjes en schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.

Wist je dat: de zoete aardappel eigenlijk geen aardappel is? Het is een knolgewas - en is zelfs geen familie van de aardappel. Omdat we 'm veel vervangen voor een normale aardappel, noemen we 'm zoete aardappel, maar vergis je niet! Daarbij zijn beide producten relatief gezond, al bevat een zoete aardappel veel minder koolhydraten dan een gewone aardappel.

Vulling maken

Bak na een paar minuten de zoete aardappelen mee met het spek. Je hoeft geen olie in de pan te doen, omdat het spek al vet genoeg is. Snipper de ui en fruit deze ook even mee.

Snijd de chilipeper in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met spek en aardappel. Voeg als laatst de komijn toe en bak alles goed door. Houd de boerenkool nog even rauw: deze ga je straks in de taart pas garen.

Vet de springvorm in met gesmolten boter. Bekleed 'm vervolgens volledig met kant en klaar hartig bladerdeeg. Druk de naden van het deeg goed aan en strooi vervolgens wat paneermeel over de bodem.

Waarom? Paneermeel zorgt ervoor dat het vocht wat uit je boerenkool lekt, niet in het deeg gaat zitten. Hierdoor blijft je taart lekker krokant.

Leg een laagje boerenkool op het paneermeel en dek deze laag boerenkool weer af met het aardappel-spekmengsel. Bedek vervolgens weer met een laag boerenkool. Druk alles licht aan.

Kaassaus maken

Rasp de kaas in een kom en roer er drie eieren doorheen. Voeg geleidelijk de room toe en kluts alles net zo lang door elkaar, tot er een gladde saus ontstaat.

Voeg wat peper toe naar smaak. Zout kan, maar hoeft niet, omdat de spekjes al vrij zout van zichzelf zijn. Giet het kaasmengsel over de boerenkool. En verdeel het goed. Rasp nog wat kaas over het geheel en bak de taart in 25-30 minuten gaar in de oven.

Haal de taart uit de oven als hij mooi gaar en goudbruin gebakken is. Laat 'm nog ongeveer 10 minuten afkoelen voor je 'm aansnijdt, om te zorgen dat hij wat steviger wordt.

Simpele witlofsalade

Snijd de ui in halve ringen. Doe bij dressings altijd de zure ingrediënten als eerst in een kom, dus in dit geval de azijn. Klop geleidelijk de olie door de azijn. Snijd de witlof in stukjes en voeg deze toe aan het azijnmengsel. 

Tip: houd je niet van de bitterheid van witlof? Snijd dan de kern eruit.

Doe de ui en veldsla bij de witlof in de kom en hussel alles goed door elkaar met je handen. Rooster de pitten kort op hoog vuur. 

Aan tafel!

Als de taart is afgekoeld, haal je 'm uit de springvorm. Hoe langer je wacht, hoe beter hij kan opstijven.

Snijd een puntje uit de taart en leg deze op een bord. Schep er wat witlofsalade naast en maak deze af met wat geroosterde pitten.

Eet smakelijk 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore