Koken met Hugo!

Franse uiensoep met biefstuksalade en boerenkool

01 december 2020 17:11

Vandaag gaat Hugo voor een overheerlijke Franse klassieker: Franse uiensoep met biefstuksalade en boerenkool. Typisch eten dat je in veel Franse bistro's kunt bestellen. En natuurlijk met een gegratineerd broodje ernaast. Zin in? Aan de kook!

Franse uiensoep

  • Soep voor 4 personen
  • Bereiding ca. 50 minuten

Ingrediënten

  • 1kg uien
  • 2 tenen knoflook
  • 30g roomboter
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 50ml cognac
  • 1,25l krachtige runderbouillon of fond
  • 1 stokbrood
  • 200g gruyère (jonge of belegen kaas kanook)
  • zout
  • peper

Extra nodig 

  • rasp

 

Salade met boerenkool en biefstuk

  • Salade / voorgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 300 g boerenkool
  • 2 biefstukken
  • neutrale olie
  • 40g roomboter
  • 1 rode ui
  • 1 friszoete appel
  • 75g rucola

 

Franse uiensoep maken

Pel en snijd de uien in halve ringen. Vind je het iets te veel en onplezierig snijwerk? Met een keukenmachine ben je zo klaar.

Tip: om bij het snijden van uien geen traanogen te krijgen, gebruik je (1) een nat, scherp mes en (2) laat je het worteltje zitten. Heb je geen scherp mes bij de hand, neem dan een flinke slok water in je mond. Echt waar, het helpt!

Verhit de boter in een hoge pan (liefst met een dikkere bodem) en bak de uien kort op hoog vuur. Daarna mogen de tijmtakjes en laurier erbij. Zodra de uien lichtbruin kleuren, laat je het zo'n 15 à 20 minuten verder op laag vuur pruttelen.

Flamberen

Nu ga je iets doen wat je misschien niet eerder hebt gedaan: flamberen. In principe niets spannends aan als je maar de juiste voorbereidingen treft; doe de afzetkap uit en zet het vuur hoog. Doe een scheutje cognac in de pan en steek het aan.

Het vuur gaat vanzelf rustig uit. Doe dit alleen als je je er fijn bij voelt anders sla je deze stap gewoon over. Blus - zodra het vuur uit is - het af met de fond (of runderbouillon) en laat het zo'n 20 à 30 minuten rustig verder pruttelen.

Goed om te weten: in plaats van de runderbouillon kun je ook kiezen voor fond. Dit is ingekookte bouillon dat je bij de slager of supermarkt kunt kopen.

Stokbrood met gruyère

Verwarm de oven voor op 225°C. Snijd het stokbrood in plakken, rasp de gruyère en strooi wat tijmblaadjes eroverheen. Vervolgens rooster je het zo'n 7 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven van 225°C.

Salade met boerenkool en biefstuk

Zoals je van Hugo gewend bent, begint hij met het maken van de dressing. Doe de azijn, honing en mosterd in een kom en klop het los. Voeg al kloppend de olijfolie toe. Proef of de dressing naar je zin is. Bij het testen moet je denken 'oeh die is zuur', dan zit je volgens Hugo goed.

Snijd of pluk de boerenkool fijn en doe het bij de dressing erbij. Boerenkool is de enige slasoort die al wel gelijk met de dressing mag worden gemixt. Je wilt namelijk dat de boerenkool wat zachter wordt. Daarna mag je de ui pellen en in dunne halve ringen snijden.

Biefstuk bakken

Bestrooi de biefstukken met een snufje zout en peper (naar smaak). Verhit een scheutje olie met de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in zo'n drie minuten per kant medium gaar. Of net waar jij en je tafelgenoten van houden. Zijn ze naar wens? Haal ze uit de pan, verpak ze in aluminiumfolie en laat het vlees rusten.

Wil je een medium (rare) of liever doorbakken biefstuk dan heeft Hugo een handige tip voor je. Qua structuur lijkt het vlees op de muis van je hand. Op onderstaande afbeeldingen laat Hugo zien hoe je weet wanneer de biefstuk naar jouw wens is: (1) medium rare, (2) medium, (3) rare en (4) volledig doorbakken. Voel je aan het vlees en het blijft 'ingedeukt' dan is het vlees nog rauw.

Salade afronden

Terug naar de salade. Snijd de ongeschilde appel in kleine blokjes. De boerenkool en ui zijn inmiddels mooi ingetrokken. Meng met je schone handen de rucola erdoorheen. De rucola geeft een pepersmaak aan de salade. Verdeel de salade inclusief stukjes appel over de borden, snijd de biefstuk in mooie dunne plakjes en leg ze bovenop.

En tot slot, de soep. Breng de Franse uiensoep op smaak met zout en peper. Let erop dat je voor het uitserveren de tijm en laurier er uithaalt. Leg bovenop elke kom soep een paar stukjes gegratineerd stokbrood en serveer de rest uit op een broodplank.

Bon appétit!

Hugo zijn werk in de keuken terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 67 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore