Koken met Hugo!

Scholfilets met pappardelle en mosterdroomsaus

30 november 2020 17:18

Voor vandaag heeft Hugo zich laten inspireren door zijn eigen moestuin. En wel door andijvie. De makkelijke maaltijd van vandaag is geworden: schol met pappardelle, andijvie uit de oven en huisgemaakte mosterdsaus. Aangezien dit gerecht supersnel klaar is, maakt de chefkok er een verrukkelijk lekker dessert bij, namelijk aardbeienijs. Genieten dus!

Scholfilets met pappardelle en mosterdroomsaus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 500g scholfilets
  • zout
  • peper
  • 5 eetlepels bloem
  • 30g roomboter
  • 1 bos bieslook
  • ½ bos dragon
  • 130ml appelcider
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 440g verse pappardelle (koeling)
  • 1 citroen

 

Andijvie uit de oven

  • Groentegerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 krop andijvie
  • 50g roomboter
  • zout
  • peper
  • 50ml appelcider
  • 50g gepelde walnoten

 

Aardbeienijs met sinaasappel en amandel

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 500g bevroren aardbeien
  • 250ml Griekse yoghurt
  • 80g poedersuiker
  • ½ theelepel anijszaad
  • 2 à 3 eetlepels geschaafde amandelen
  • 2 sinaasappels

Optioneel

1 eetlepel sinaasappellikeur

Andijvie uit de oven

Andijvie kennen we vaak alleen vanuit de stamppot, maar het is zo'n leuke, gezonde groente om andere dingen mee te doen. Hugo laat het je zien. En proeven!

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de andijviekrop, schud of dep 'm droog en snijd de krop in kwarten. Leg de andijvie in een ovenschaal. Pak de boter en verspreid de boter in blokjes over de ovenschaal heen. Bestrooi met een beetje grof zeezout en zwarte peper, en besprenkel het met de appelcider.

Tip: als je andijvie of een krop sla wil wassen, raad Hugo je aan om een grote schaal met water te vullen en het water tussen de 'nerven' te laten komen. Laat het even rusten en dan zinkt het zand vanzelf naar de bodem. Scheelt je liters water. Wel zo duurzaam!

Kraak de walnoten, hak ze in grove stukken en rooster ze in een droge koekenpan. Dit wordt straks je topping van de andijvie.

Tijd om de andijvie zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven à 180°C te roosteren. Wees niet bang dat je straks slappe andijvie krijgt. Ondanks dat de bladeren zacht worden, houd je een knapperige bite.

Aardbeienijs met sinaasappel en amandel

We zijn nog niet begonnen met het hoofdgerecht of we maken de switch al naar het dessert. Doe de aardbeien samen met de poedersuiker, anijszaad en yoghurt in de blender. Mixen maar. Is het goed gepureerd? Doe het in een bakje - bijvoorbeeld degene waar je je bevroren aardbeien uit hebt gehaald - en stop het in de vriezer. Klaar ben je.

Tip: als je ijs maakt, voeg je in principe altijd suiker toe, omdat het minder zoet proeft als een ingrediënt ijskoud is.

Om je toetje straks af te toppen, gebruik je sinaasappel. Én die we gaan ontvliezenl.

Wat je doet: snijd het kopje en kontje van de sinaasappel tot aan het vruchtvlees af. Vervolgens snijd je met de vorm van het fruit de schil - wederom tot aan het vruchtvlees - eraf. Nu zie je de lijntjes lopen en snijd je net buiten de lijntjes de partjes eruit. Herhaal dit totdat je de hele sinaasappel hebt gehad.

Doe de partjes in een kom, pers de kern van de sinaasappel uit (het deel wat je overhoudt na het ontvliezen) en doe er een scheutje sinaasappellikeur in. Deze laatste kun je ook achterwege laten als je 'm ook voor de kids wil maken.

Daarna rooster je de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan. Wanneer ze klaar zijn? Zodra je keuken naar amandel gaat ruiken, ben je er al bijna.

Scholfilets met pappardelle 

Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook. Kook de pappardelle al dente volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ondertussen verhit je de roomboter in een grote koekenpan, waarin je zo de scholfilets gaat bakken.

Voordat je dat doet, bestrooi je de scholfilets met zout en peper (naar smaak) en haal je ze lichtjes door de bloem heen. Heb je dit gedaan, dan mogen ze kort de pan in om lichtbruin te bakken. Eén keer de vis omdraaien is voldoende. Zodra de scholletjes gebakken zijn, leg je ze - om ze warm te houden - op een bord onder aluminiumfolie of een ander bord.

Mosterdroomsaus

Door naar de mosterdroomsaus. Snijd de verse dragon en bieslook fijn. Doe de dragon, helft van de bieslook, goede schep grove mosterd en crème fraîche in de pan van de scholfilets. Blus het af met de appelcider en laat het een kleine minuut inkoken.

Giet de pasta af en het opscheppen kan beginnen! Schep de pasta op de borden. Leg een scholfilet erop en lepel de mosterdroomsaus erover. Haal de andijvie uit de oven en verdeel het. Lepel wat vocht uit de ovenschaal, verdeel het over de borden en bestrooi met de walnoten. Top het af met een paar partjes citroen en de overgebleven bieslook.

Klaar voor het dessert? Schep het aardbeienijs in een kommetje, strooi de geroosterde amandelen eroverheen en doe er wat van de 'sinaasappelsalade' bij.

Aan tafel!

Hugo zijn kookkunsten terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 66 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore