Koken met Hugo!

Indische roerbak met spitskool en garnalen en 'crème brûlée' banaan toe

24 november 2020 17:16

Kun je wel wat inspiratie voor een makkelijke maaltijd gebruiken? Hugo heeft een pittige Indische spitskoolroerbak met garnalen voor je in petto. En omdat zo'n roerbak in een mum van tijd klaar is, houd je tijd over voor een supersnel maar o zo verrukkelijk dessert. Een heus 2-gangendiner op de dinsdagavond, kook je mee?

Indische roerbak met spitskool en garnalen

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 400g rijst
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • zout
  • 1/2 theelepel trassie bakar
  • 1 à 2 eetlepels eetlepel sambal oelek (minder pittige variant kan ook)
  • 1 citroen
  • 1 theelepel suiker
  • 1 kleine spitskool (ca. 350 g)
  • 1 winterpeen
  • 150ml romige kokosmelk
  • 300g rauwe gepelde reuzengarnalen
  • 1 bos koriander

Extra

  • vijzel of hakmolentje met staafmixer

 

Gekarameliseerde banaan met muntyoghurt

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 3 à 4 eetlepel rietsuiker
  • 50g kokossnippers
  • paar takjes munt
  • 200ml Griekse yoghurt

Indische boemboe maken

Hugo begint met het maken van de boemboe, de kruidenpasta. Natuurlijk kan je 'm ook in de supermarkt kant-en-klaar kopen. Het leuke van zelf maken zit 'm er juist in dat je het volledig naar eigen smaak kan maken. Bamboe met net wat minder pit, frisser of minder zoet.  

Als je 'm zelf gaat maken: Pak 4 teentjes knoflook (zonder te snijden). Boemboe wordt vaak in een vijzel gemaakt. Heb je dit niet, dan kan je het net zo goed in het hakmolentje van je staafmixer doen. Daarna pel en snijd je de ui grof.

En dan de trassie. Een essentiële smaakmaker voor Indische gerechten. Gebruik er slechts een mini-blokje van en doe het bij de rest. Snufje zout, 2 à 2,5 theelepel sambals (net hoe pittig je 'm wil maken), 2 theelepels citroenrasp, wat citroensap en zo'n 1,5 theelepel suiker erbij.

Het enige wat je nog moet doen, is alles mixen. Je huisgemaakte boemboe is klaar! Voor nu mag je 'm even laten voor wat het is. Zodra we gaan roerbakken, pakken we de boemboe er weer bij.

Goed om te weten! Je hebt niet-gebakken en gebakken trassie. Hugo gaat voor de laatste variant, want dan ruikt je keuken er niet - zoals Froukje zegt - 3 dagen naar. Waar je het koopt? Gewoon in de supermarkt of bij de toko.

Roerbakgroenten snijden en bakken

Snijd de spitskool in dunne repen en snijd de peen in plakjes. Verhit een scheut neutrale olie in een wok- of hapjespan op hoog vuur. Tijd om de rauwe garnalen te bakken. Geef ze zo'n twee minuten om te garen.

Zodra ze roze gaan kleuren, weet je dat ze goed zijn. Zorg dat je ze nog niet door en door gaart. Zo worden ze namelijk ook nog meegewarmd in de boemboe. Kleuren ze roze? Haal ze dan uit de pan.

Tip: Het lekkere van een roerbak is dat je kan variëren met je eigen favoriete groenten. Probeer bijvoorbeeld ook eens boontjes of spruitjes in plaats van spitskool.

Bak in dezelfde pan de boemboe. Roer het geheel goed door. Hierin bak je eerst de wortel en daarna de spitskool beetgaar. Vervolgens blus je de roerbak af met de kokosmelk en mag het vuur even uit. Zou je het op heel laag vuur laten pruttelen dan verlies je vitamines. Zonde!

Was de rijst en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hugo's tip: zet de rijst onder water en doe daar bovenop een vingerkootje water. Zo kookt de rijst mooi droog en krijg je een zachtere rijst.

Gekarameliseerde banaan met muntyoghurt

Om te beginnen, zet je je oven op standje 'grill' en bekleed je de bakplaat met folie. Probeer het niet met bakpapier, dit brandt aan.

Als je net als Hugo meer van geroosterde kokossnippers houdt, kun je ze kort in een droge pan roosteren. Houd het wel in de gaten. Voor je het weet zijn ze klaar.

Dan de bananen. Halveer ze in de lengte (met schil). Pak er een platte schaal bij, bestrooi de rietsuiker erover en duw de bananen kort erin. Leg de bananen op de ovenschaal en zet ze 3 à 6 minuten onder de grill om een soort gekarameliseerd, crème brûlée laagje te krijgen.

Finishing touch

Terwijl de bananen in de oven zitten, mag je de roerbak weer aanzetten om 'm door te warmen. Zo'n 2 à 3 minuten voordat je aan tafel wil, voeg je de garnalen toe.

En dan alleen nog de muntblaadjes voor op je dessert. Stapel een paar blaadjes, rol het op, snijd het fijn en meng het met de Griekse yoghurt.

Le moment suprême. Schep de Indische roerbak met de rijst op de borden. Bestrooi royaal met korianderblaadjes (bladselderij of peterselie kan ook). Leg de bananen op de borden, strooi de kokossnippers erover en doe er een flinke lepel muntyoghurt bij.

Eet smakelijk!

Hugo zijn kookkunsten terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 62 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore