Koken met Hugo!

Koken met Hugo: zuurkoolstamppot met een twist

23 november 2020 16:19 Aangepast: 04 januari 2021 12:24

Vandaag doen we makkelijk op maandag, met een zuurkoolstamppot en lamsworstjes. Meer heb je toch niet nodig?

Zuurkoolstamppot is één van Hugo's lievelingsgerechten. Vandaag maakt hij er eentje met een twist: lamsmerguez, ook wel lamsworstjes.

Zuurkoolstamppot met cranberry en merguez

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 1kg kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 500g zuurkool
  • 50g gedroogde cranberry’s
  • neutrale olijfolie
  • 8 lamsmerguez (lamsworstjes)
  • 2 sjalotten
  • 2 takken tijm
  • 150ml volle melk
  • 50g roomboter
  • 1-2 zoetzure appels

Stamppot voorbereiden

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en zet ze op in koud water. 

Zodra de aardappels koken, leg je de zuurkool er bovenop. Je hoeft het niet door te roeren. Ook de helft van de cranberry's kan je toevoegen. Laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken.

Je kunt er ook voor kiezen om de zuurkool apart op te zetten.

LET OP: Zet de aardappels en zuurkool niet tegelijk op in dezelfde pan, want door het zuur van de zuurkool bestaat de kans dat je aardappels minder snel gaar worden.

De worstjes

Ondertussen gaat Hugo aan de slag met de worstjes. Hugo kiest voor lamsworstjes omdat deze een intensere smaak hebben. Het is een lekkere twist aan de Hollandse pot. 

Doe eerst een beetje neutrale olie in een koekenpan en bak de worstjes rondom aan. Als de worstjes mooi bruin kleuren, snijd je de sjalotjes in dunne, halve ringetjes. Doe deze samen met de tijm in de pan bij de worstjes.

Zet het vuur laag en laat het bakken tot de sjalotjes glazig zijn en er een kruidenjus ontstaat in de pan.

De stamppot afmaken

Zet een pannetje op het vuur en verwarm daarin de roomboter samen met de room.

Giet de pan met aardappels en zuurkool af en stamp alles goed door elkaar, terwijl je de gesmolten roomboter en room er geleidelijk aan toe voegt.

Snijd de appels in blokjes. En voeg deze op het laatst de appelblokjes en de rest van de cranberries bij de stamppot en roer alles goed door elkaar met een spatel.

Giet wat van de jus en uien bij de stamppot voor extra smaak. 

TIP: Als je niet van cranberries houdt, kun je ook rozijnen gebruiken!

Schep de stamppot op een bord. Hak de worstjes in stukjes en verdeel deze over je stamppot. Haal met een lepel wat jus uit de pan en doe deze over je stamppot. 

Takje tijm erop en klaar!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore