Koken met Hugo

Koken met Hugo: slastamppot met zelfgemaakte vissticks

19 november 2020 16:56

Sla is vooral bekend als cruciaal ingrediënt in een salade. Maar wist je dat deze bladgroente ook een heerlijke bite toevoegt aan jouw oerhollandse stamppot? Hugo legt in dit recept uit hoe je dat precies doet.

In een slastamppot kun je variëren met verschillende soorten sla, voor meerdere soorten structuren. Voeg de sla op het laatste moment toe, om te zorgen dat hij zo knapperig mogelijk blijft. Naast de stamppot maakt Hugo zelf vissticks, met een frisse remouladesaus.

Remouladesaus

  • Saus
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 augurken
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 bosje krulpeterselie
  • ½ bosje dragon
  • ½ bosje bieslook
  • 6 eetlepels volle yoghurt
  • 6 eetlepels mayonaise
  • zout en peper
  • ½ citroen

 

Slastamppot

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 1kg kruimige aardappels
  • 1 grote kropsla
  • 1 bos bieslook
  • 200ml melk
  • 50g roomboter
  • 1 el grove Zaanse mosterd
  • zout en peper

 

Vissticks

  • 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 600g stevige witte visfilet (bijvoorbeeld wijting, kabeljauw of schelvis)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kerrie madras of vadouvan
  • 75g bloem
  • 150g panko (grof paneermeel)
  • zonnebloemolie

Extra

  • keukenmachine

Beginnen met de remouladesaus

De remouladesaus die Hugo maakt, bevat als hoofdingrediënt mayonaise. Niet te verwarren met ravigottesaus, welke op basis van alleen yoghurt wordt gemaakt. Ravigottesaus is om die reden ook meer een dressing dan een saus, al bevat het wel zo goed als dezelfde ingrediënten! Zo, dat vergeet je vanaf nu nooit meer. ;)

Om deze frisse, kruidige remouladesaus te maken, doe je de mayonaise en yoghurt in een kom. 

Snijd vervolgens de augurken in kleine blokjes en de kappertjes hak je even één keer door de helft. Voeg toe aan de kom.

Verse kruiden

Pak de verse kruiden erbij, snijd ze fijn en voeg ook deze toe aan de kom.

TIP: Koop een hele bos verse kruiden, dat is vaak goedkoper. Om ze langer te bewaren kun je de bos inwikkelen met papier of plastic en deze in de vriezer leggen.

Rasp wat citroenschil boven de kom en knijp wat sap uit de citroen. Citroen en vis zijn - als we Hugo moeten geloven - 'een match made in heaven', dus wees vooral niet te zuinig. 

Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak en dan is je saus klaar.

Basis van de stamppot

De stamppot die we maken is een basis stamppot. Het enige vreemde of aparte is de sla. Je zou het wat kunnen vergelijken met andijviestamppot, maar dan iets frisser.

Was de sla goed en laat 'm uitlekken. Droog de sla in een centrifuge, of stop 'm in een theedoek en draai die hard rond. Haal de blaadjes sla van de krop en laat deze in zo groot mogelijke stukken, dit is het lekkerst straks in je stamppot.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Hoeft niet heel mooi, klein of fijn: je gaat dit straks toch stampen. 

Zet de aardappels (altijd) op met koud water en een snufje zout. Kook ze ongeveer tien tot vijftien minuten, net zo lang tot je er met een vork goed in kunt prikken. Zodra het water kookt, zet je het vuur wat lager.

De vissticks maken

Vissticks zijn niet alleen snel en makkelijk zelf te maken, ze hebben vaak ook meer smaak dan de vissticks uit de supermarkt. Ook bepaal je zelf de smaak van je visstick. Win-win!

Hugo gebruikt kabeljauw, maar in principe is elke witvis geschikt voor het maken van vissticks.

Zet vooraf drie borden klaar. In het ene bord klop je twee eieren los. Doe in het tweede bord het meel en in het derde bord de panko.

Snijd de witvis in repen, zo groot als jij wilt. Strooi de kerriepoeder royaal over de witvis en zorg dat beide kanten goed onder zitten.

Haal de vis door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko. Duw de panko een beetje aan en zorg dat de vis rondom goed bedekt is met alledrie de ingrediënten.

TIP: Gebruik bij vissticks panko in plaats van normaal paneermeel. Panko heeft grotere vlokken en zorgt voor extra crunch.

Zet een pan met melk en boter op laag vuur. Warm het langzaam op, het hoeft niet te koken. Als de boter smelt en de melk heet is, is het goed.

Giet de aardappels af en zet een koekenpan op het vuur voor het bakken van de vissticks. 

Doe een laagje olie in de pan (ongeveer een halve centimeter) en wacht tot de olie op temperatuur is. 

TIP: Steek de achterkant van een houten spatel in de pan en kijk of de olie na 2-3 seconden rondom de spatel borrelt. Zodra je belletjes ziet, is je olie op temperatuur.

Vissticks bakken

Bak de gepaneerde visfilets in de pan. Zodra één kant mooi bruin kleurt, kun je de visjes omdraaien. Vis is snel klaar, dus je hoeft ze maar één keer te keren. Zo voorkom je ook dat ze broos worden en uit elkaar vallen. Ook hierbij geldt: geduld is een schone zaak. 

Daarbij is het met witvis ook lekker om 'm niet helemaal door te bakken, maar het binnenste nog wat glazig/rose te houden.

Giet de aardappels af en stamp ze. Voeg tijdens het stampen geleidelijk wat van de room en gesmolten boter toe. 

Doe wat mosterd in de stamppot naar smaak. Ook als je niet van mosterd houdt, is dit een fijne toevoeging. Je proeft de mosterd nauwelijks, maar hebt wel een goede smaakmaker. 

Stamp alles goed door elkaar. Je kunt ervoor kiezen om alles helemaal fijn te stampen, maar wat grovere stukken aardappel kan ook lekker zijn.

Doe de sla bij de stamppot en spatel/roer deze er goed doorheen. Het lijkt misschien of het niet allemaal in de pan past, maar de hitte laat de sla al gauw slinken.

Schep de stamppot op een bord en leg de vissticks erop of ernaast. Schep daar vervolgens wat remouladesaus overheen en top het geheel af met wat bieslook.

Aan tafel!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore