Koken met Hugo!

Japanse noedelsoep met shiitake en kokospudding met passievrucht

18 november 2020 17:16

Kook je mee met Hugo dan reis je de wereld - zelfs in coronatijden - over. Heerlijk toch? Vandaag maakt hij een rijkgevulde Japanse noedelsoep met geroosterde paddenstoelen. En speciaal voor de zoetekauwers doet hij er een Aziatisch dessert bij: kokospudding met passievrucht. Begint je maag er spontaan van te rammelen? Aan de slag!

Noedelsoep met geroosterde shiitakes

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 bos lente-uien (minimaal 3 stuks)
  • 3cm gember
  • 2l groentebouillon
  • 400g shiitakes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1/4 witte kool
  • 400g sobanoedels (of iets soortgelijks)
  • 400g spinazie
  • optioneel: paar takjes bladselderij

Extra

  • bakpapier

 

Kokospudding met passievruchten

  • Nagerecht 6 tot 8 personen
  • Bereiding 15 minuten + afkoeltijd

Ingrediënten

  • 500ml water
  • 200g santen (kokosblok)
  • 200g suiker
  • zout
  • 100g maiszetmeel
  • neutrale olie (om in te vetten)
  • 4 passievruchten of bevroren passievruchtpulp
  • paar takjes citroenmelisse of munt

Extra

  • schaal inhoud 1 liter

Noedelsoep maken

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200°C. Vergeet de bakplaat er niet uit te halen. Deze heb je zo voor de shiitake nodig. 

Ondertussen kun je beginnen met het goed door laten koken van je groentebouillon. Om er een Aziatische twist aan te geven, voeg je twee typisch Oosterse smaakmakers toe: lente-ui en gember.

Snijd drie lente-uien in grove stukken en snijd de gember in plakken (schillen is niet nodig). Laat ze vervolgens op laag vuur in de bouillon trekken. Je zal merken dat vooral de gember een duidelijk signatuur aan je bouillon gaat geven.

Dan de vulling van de soep. Snijd een aantal van de shiitakes (denk aan zo'n 100 gram) in vieren en laat ze samen met de bladselderij - mits je ervan houdt - meekoken in de bouillon. De rest van de shiitakes snijd je in plakjes en leg je op een bakplaat met bakpapier. Je gaat ze namelijk straks roosteren, zodat je de nootachtige smaak krachtiger naar voren kan laten komen.

Meng de shiitakes met de sojasaus en sesamolie. Wees niet te scheutig met deze twee anders krijg je een erg overheersende smaak. Hussel het met je gewassen handen, verspreid het over de bakplaat en rooster in zo'n 20 à 25 minuten op 200°C krokant. Dit gebruik je straks als topping op je noedelsoep.

Wist je dat? Shiitake een Japanse paddenstoel met sterke smaak is die op houten stronken groeit. Haast onmisbaar voor in een Oosterse noedelsoep.  En niet te vergelijken met de minder uitgesproken Hollandse champignon.

Snijd de kool in mooie dunne reepjes en laat dit 2 à 3 minuten zachtjes in de bouillon meekoken. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel de noedels af met koud water.

Kokospudding met passievrucht maken

Toetjestijd! Breng 500ml water aan de kook. Snijd de santen in grove stukken en laat ze smelten in het kokende water. Doe de suiker en een snufje zout erbij en mix het geheel met een garde. De eerste heerlijke kokosgeuren komen je tegemoet!

Santen is samengeperst kokos in de vorm van een blok. Gewoon te vinden in het Aziatische supermarktschap.

Door naar het maïszetmeel (maizena). Doe het in een schaaltje en voeg er net zoveel water aan toe, totdat het een yoghurtdik mengsel is. Voorkom dat je direct te veel water toevoegt. 

Nu ga je - zoals Hugo dat mooi zegt - familie maken. Schenk het hete kokosmengsel al roerend op het maïszetmeel. Giet het daarna terug in de pan, breng het aan de kook en laat het al kloppend met een garde binden. Zodra het mengsel dikker wordt, haal je het van het vuur, voeg je een snufje zout toe en blijf je nog even doorkloppen.

Vet een vorm in met neutrale olie (geen olijfolie) en schenk de warme pudding in de vorm. Laat het in de koelkast afkoelen. Heb je genoeg tijd? Laat de pudding dan eerst iets afkoelen en doe 'm daarna pas in de koelkast.

Noedelsoep afmaken

We laten het nagerecht even met rust en gaan verder met de soep! Vis de gember uit de bouillon. Doe de voorgekookte noedels erbij en laat ze kort opwarmen.

Verdeel de jonge bladspinazie en shiitakes over de soepkommen. Schep hier de bouillon, kool en noedels op. Top af met de geroosterde shiitake. Eventueel kan je de overgebleven lente-ui in dunne ringetjes snijden en over de soep strooien.

En dan ben je alweer toe aan de laatste handelingen. Draai je kom met de pudding om op een bord. Vertel, hoe is 'ie geworden? Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees uit over de pudding. Mochten jij en je tafelgenoten houden van muntblaadjes of citroenmelissen, dan kan je daar de kokospudding nog mee bestrooien.

Aan tafel!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore