Koken met Hugo!

Aardappel-preisoep met tarte tatin als dessert

12 november 2020 17:15

Hugo maakt vandaag twee klassiekers: aardappel-preisoep en tarte tatin. De aardappel-preisoep, ook wel 'vichyssoise' genoemd, is een (qua kleur) lichte, witte soep. Traditioneel wordt deze koud geserveerd, maar met deze temperaturen eten we 'm gewoon lekker warm!

Aardappel-preisoep met forel en salsa van appel - Vichyssoise

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten soep

  • 2 preien
  • ½ knolselderij
  • 400g kruimige aardappels
  • 40g roomboter
  • 75ml droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 125ml slagroom
  • 50g geschaafde amandelen
  • 200g gerookte forel

Ingrediënten salsa

  • 1 groene appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1/4 bos peterselie
  • 1/2 bos bieslook
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine

Voor erbij

  • stokbrood

Extra

  •  staafmixer

 

Hugo’s tarte tatin

  • 6-8 porties
  • Bereiding circa 50 minuten

Ingrediënten

  • 60g roomboter
  • 130g suiker
  • 5-7 niet al te grote appels elstar of jonagold
  • 1 rol bladerdeeg
  • 8 bollen vanille-ijs

Extra

  • tatinvorm of ovenvaste koekenpan 24cm

We beginnen met de vichyssoise. Snijd het wit van de prei in dunne ringetjes.

Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd deze in grove stukken. Doe alle groentes bij elkaar in een pan met boter en bak lichtjes aan, zonder het te laten verkleuren. 

Tip: Knolselderij is een stevige groente, dus deze is ook heerlijk op de grill!

Als alles licht is aangebakken, blus je het geheel af met wat wijn. Kook de wijn mee tot de meeste alcohol is verdampt. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat het afgedekt nog ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de groentes zacht zijn.

Appeltaart, tarte tartin

Hugo maakt een appeltaart op z'n kop, ook wel 'tarte tatin'. Een goedkoop en makkelijk recept, ondanks dat de naam anders doet vermoeden.

Schil de appels en snijd ze in 4 partjes.

Smelt wat boter in een ovenbestendige pan (of normale pan) en doe er wat suiker bij. Laat het even rusten op middelhoog vuur, zodat het kan karameliseren. Pas op: ga er niet in roeren, want dan bestaat er kans dat het aanbrandt. 

Let op: Gebruik je een normale pan, dan heb je straks een bakvorm nodig om de gekarameliseerde appel in te doen. Neem een dichte bakvorm en géén springvorm, want dan loopt de karamel eruit.

Zodra de boter en suiker gekarameliseerd zijn, zet je het vuur lager en leg je de appelpartjes in de pan.

Terwijl de appeltjes lekker in de karamel sudderen, kun je aan het deeg beginnen. Je kunt hiervoor simpelweg een groot stuk bladerdeeg gebruiken, of kleinere stukjes bladerdeeg aan elkaar vast maken.

Het bladerdeeg moet precies op de pan passen. Pak een deksel die op de pan past en druk deze in het bladerdeeg. Snijd de zijkanten weg, zet het vuur uit en leg het stuk bladerdeeg over de gekarameliseerde appeltjes heen. 

Pas op: De karamel is superheet!

Duw de randjes van het bladerdeeg met de achterkant van een spatel naar beneden, over de appeltjes heen. Prik kleine gaatjes in het bladerdeeg met een mes of vork. Zo kan er stoom vrijkomen en wordt het deeg straks lekker krokant in de oven. 

Zet de pan ongeveer 20-30 minuten in de oven op 200 graden, net zo lang tot het bladerdeeg bruin en krokant is.

Salsatime!

Salsa in een soep klinkt misschien wat gekkig, helemaal als het gaat om appelsalsa in een preisoep. Maar júist dat friszure van de appel gaat heel goed met de romigheid van de vichyssoise. 

Gebruik een frisse appel. Schil deze niet en snijd 'm in dunne plakjes, daarna reepjes en vervolgens kleine blokjes. Hoe fijner de ingrediënten van de salsa, hoe subtieler de smaak wordt.  

Snijd ook het sjalotje en de verse kruiden helemaal fijn. Doe alles in een bak en giet er wat appelazijn overheen. Zet het geheel even in de koelkast, je salsa is nu klaar.

Afronding soep

Voeg wat room toe in de pan en pureer alles met de staafmixer. Schep wat soep op een bord of in een kom en garneer deze met wat appelsalsa. Breek de forel in stukken en leg deze rondom de appelsalsa. 

Bereidingstip: 

Doe wat amandelschaafsel in een droge, hete pan. Rooster deze kort en garneer de soep ermee.

Moment of truth

Het moment van de waarheid is aangebroken: is de tarte tatin gelukt? Het is altijd een spannend moment om je tarte tatin te keren. Want: wat is er gebeurd onder het bladerdeeg - en gaat het wel in één keer goed? 

Haal de pan uit de oven. Je kunt 'm even wat af laten koelen, maar doe dit niet te lang. Dan plakt de karamel vast aan je pan. Pak een bord dat groter is dan je pan en leg deze erop. Houd 'm met je hand op zijn plek en draai de pan in één snelle beweging op z'n kop, zodat de taart op het bord belandt.

Even wachten met eten, want tarte tatin is het lekkerst op lauwwarme temperatuur. Dan stolt de karamel een beetje en is hij heerlijk plakkerig en zoet. 

Aan tafel!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore