Koken met Hugo!

Gebakken geitenkaas met vijgencompote en herfstsalade

11 november 2020 17:16

Vandaag gaat Hugo voor een herfstige mix van zoet en hartig: krokant gebakken Hollandse geitenkaas met een uien-vijgencompote en frisse herfstsalade. Hoe klinkt dat? Zeker voor de kaasliefhebbers onder ons is dit een absolute aanrader. Er komen een paar handelingen bij dit gerecht kijken die je vast niet dagelijks doet. Geen zorgen, Hugo legt je van A t/m Z uit hoe je deze smaakvolle maaltijd op tafel tovert.

Gebakken kaas met vijgencompote

  • 4 personen
  • bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 250g rode uien
  • neutrale (olijf)olie
  • 1 sinaasappel
  • 160g donkerbruine basterdsuiker
  • 250ml rode wijnazijn
  • 50g gedroogde vijgen
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels

Extra

  • rasp

 

Geitenkaaspakketjes

  • 4 personen
  • bereiding ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg
  • neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 300 g belegen Hollandse geitenkaas (plat stuk)
  • paar takjes tijm
  • zwarte peper

Extra

  • lineaal

 

Herstsalade met walnoten en druiven

  • 4 personen
  • bereiding 10 à 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 krop eikenbladsla en / of kropsla
  • 300g druiven
  • ½ struik bleekselderij
  • 200g artisjokharten (blik of pot)
  • 150g (gepelde) walnoten
  • 1 sjalotje
  • ½ theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 4 eetlepels olijfolie

Optioneel

  • brood voor erbij

Uien-vijgencompote maken

Compote wordt het lekkerst als het een aardige tijd kan inkoken. Hier beginnen we dan ook mee.

Halveer de rode ui, pel 'm en snijd het in smalle ringen. Let op dat je het - zoals Hugo het noemt - 'worteltje' er wel aan laat zitten. Zo voorkom je dat de ui bij het snijden volledig uit elkaar valt.

Ondertussen verhit je een kleine scheut neutrale (olijf)olie in een steelpan, waarin je de rode ui iets kan laten karameliseren.

Daarna rasp je boven de pan de sinaasappelschil - voor wat extra frisheid in je compote -, hussel je een keer door de pan en voeg je het sinaasappelsap toe. Heb je dit gedaan, dan mogen de suiker en de rode wijnazijn erbij.

De volgende stap is het in stukjes hakken van de vijgen. Wees voorbereid op een lekker plakkerig klusje. Voeg de gesneden vijgen inclusief de smaakmakers (laurier en kruidnagels) toe aan de pan.

Het enige wat dan nog rest, is het eerst aan de kook brengen en dan zo'n 30 à 40 minuten afgedekt op laag vuur laten koken. Zo zal je zien dat de uien stroperig worden. Precies wat je voor een compote wil! Vergeet bij het uitserveren straks niet de kruidnagels te verwijderen en het een paar minuten af te laten koelen.

Kaaspakketjes maken

Wij Nederlanders zijn - uitzonderingen daargelaten - rasechte kaaskoppen. Gegarandeerd dat deze DIY-kaaspakketjes dan ook in de smaak gaan vallen.

Je begint met het snijden van de geitenkaas in 8 repen (8x2x1½ cm). Ook de filodeeg snijd je in stukken. Zorg dat je 16 vellen van 14x10 hebt. Filodeeg is heel dun, vandaar dat Hugo 2 deegvellen voor 1 kaaspakketje gebruikt. Zo houd je 8 porties over.

Leg de kaas in het midden van de deegvellen, ris de tijm en strooi dit over de kaas. Ook mag je naar smaak zwarte peper toevoegen. 

Ter afronding van je kaaspakketje lak je de zijkanten van de vellen in met neutrale olie (Hugo gebruikt zonnebloemolie). 

En nu kan het vouwen en plakken beginnen. Vouw de korte zijkanten over de kaas heen en rol op, zodat de kaas stevig is verpakt. Tot slot 'plak' je ook het laatste stuk vast met wat olie. Heb je dit gedaan, dan ga je eerst door met het maken van de herfstsalade.

Herfstsalade met walnoten en druiven

Bij de kaaspakketjes maakt Hugo een vitaminerijke herfstsalade. We beginnen met de dressing. Doe de mosterd en een flinke scheut rode wijnazijn in de kom en voeg al roerend de olie toe. Et voilà, de vinaigrette is klaar.

Tip: Voor de juiste verhouding olie en azijn houdt Hugo 1 deel azijn (zuur) en 3 delen olie aan.

Tijd om de bleekselderij en artisjokken in stukjes te snijden, de druiven te halveren plus het sjalotje heel fijn te snijden. Dit alles mag je aan de dressing toevoegen. Optioneel kan je de herfstsalade extra op smaak brengen met peper en zout. Voordat we de sla toevoegen, eerst terug naar de kaaspakketjes.

Kaaspakketjes bakken

De kaaspakketjes. Verhit een laag olie in een koekenpan. Hierin bak je alle kanten van de kaasstengels in slechts 2 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier, zodat de kaassnack z'n overtollige vet verliest.

Daarna rooster je de walnoten voor de salade in een droge koekenpan. Als je niet van geroosterde noten houdt, kan je deze stap overslaan.

Als finishing touch was en pluk je de sla, strooi je de (geroosterde) noten over de salade en meng je het geheel met je handen. Het enige wat nu nog rest is het opmaken van de borden.

Verdeel de sla over de borden, verdeel de kaaspakketjes (eventueel kan je ze doormidden snijden) en top het geheel af met de uien-vijgencompote. Eventueel kan je er nog wat brood bij serveren.

Aan tafel!

Saladetip: begin altijd met het maken van de dressing. Daarna mogen de stevige groenten en / of kruiden erin. En pas op het moment dat je aan tafel gaat, meng je de sla erdoorheen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore