Koken met Hugo!

Herfstige kippenstoof met prei én ananascrumble als dessert

10 november 2020 17:14 Aangepast: 11 november 2020 14:36

Culinair uitpakken op de dinsdag zonder tijden in de keuken te vertoeven? Hugo gaat ervoor! En wel met een snelle kipstoof met prei én huisgemaakt dessert: een ananascrumble. Ondanks dat de dagen korter worden, gaat de chefkok voor een tropisch tintje op de doordeweekse dag. Dat belooft veel goeds!

Ananascrumble

  • 4 personen
  • Bereiding ca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 100g koude roomboter
  • 190g bloem
  • +/- 110g rietsuiker 
  • zout
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 1 rijpe ananas
  • Griekse yoghurt

Benodigdheden

  • kom
  • ovenschaal

Stoofpot van kip en prei 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 500g kippendijfilets zonder bot
  • zout
  • peper
  • neutrale (olijf)olie
  • 2 à 3 preien
  • 2 à 3 eetlepels dijonmosterd
  • 150ml witte wijn
  • 250ml slagroom
  • 150g doperwten (diepvries)
  • 400g à 500g verse pappardelle (of tagliatelle)

Benodigdheden

  • Stoof- / braadpan

Het dessert maken: ananascrumble

We trappen af met het dessert van vandaag: de ananascrumble. Een van origine Engels dessert waar Hugo een tropisch tintje aan geeft met ananas en kokos. Wees gewaarschuwd, als je het maken van dit toetje in de vingers hebt, is de kans groot dat je het lekkers vaker op tafel tovert.

Oké, we gaan van start. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in en snijd de boter in blokjes. Let erop dat je boter koud is. Als het kamertemperatuur is, wordt het veel sneller een deeg, terwijl we voor de ananascrumble willen dat de boter gaat brokkelen.

Daarna mag je de ananas erbij pakken. Was het fruitstuk en snijd het vruchtvlees in blokjes. Vergeet niet de schil en de harde kern te verwijderen. Deze laatste krijg je eruit door de ananas te halveren, en daarna snijd je 'm in kwarten. En van deze kwartjes snijd je het harde binnenstuk eruit. Op onderstaande beelden zie je hoe Hugo het aanpakt.

Tip: Hoe weet je nu of een ananas fris, rijp en lekker is? Ruik eraan! Een niet-rijpe ananas ruikt niet naar ananas. Of een andere simpele test is: kijk of je de bovenste blaadjes er makkelijk uitkrijgt. Zo ja, dan heb je een superlekkere ananas te pakken.

Pak de kom erbij en vul het met de bloem, rietsuiker, kokosrasp, snufje zout (optioneel) en boter. Deze ingrediënten samen maken het zogenoemde 'wrijfdeeg' voor de crumble. Het deeg ga je niet kneden, maar wrijf je tot een kruimeldeeg.

Zoals Hugo het noemt, pak een haffeltje deeg en je wrijft het tussen de bloem door. Zo krijg je allerlei kleine stukjes boter waar de bloem aan gaat plakken.

Doe de ananasblokjes inclusief 2 à 3 eetlepels rietsuiker in de ingevette ovenschaal. Vervolgens verdeel je het kruimeldeeg erover en bak je de crumble in de oven op 180°C in zo'n 30 minuten goudbruin en gaar. Bij het uitserveren verrijk je de ananascrumble met een flinke frisse dot Griekse yoghurt. En klaar is je dessert!

Tip: niet zo'n fan van Griekse yoghurt? Vanille roomijs is er ook heel lekker bij!

Kipstoof met prei

Snijd de kippendijen een keer door (het hoeven geen kleine stukjes te worden) en bestrooi ze met een snufje peper en zout. Daarna verwarm je de braadpan met een scheut neutrale olie en bak je de kippendijen kort aan. Het gaat erom dat ze wat kleur aan beide kanten krijgen. Ze hoeven nu nog niet gaar te zijn, want ze gaan straks nog lang genoeg stoven. 

Dan de prei. Snijd 'm in grove stukken van zo'n 1,5 centimeter. Let wel op als je naar het groen toesnijdt. Kijk na of je geen zand tussen de bladeren ziet zitten. Geef de prei anders nog even een extra wasbeurt. Jij en je tafelgenoten gaan namelijk niet blij worden van zand happen. Houd wat groen achter de hand voor de garnering.

Door naar de volgende stap: haal de kip uit de pan en grill de prei kort aan in het braadvet van de kippendijen. De groente hoeft nu nog niet gaar te worden. Het gaat erom dat het net even wat hitte meepakt.

Doe de mosterd erbij, bak het een minuut mee en blus af met de witte wijn. Laat het even goed aan de kook komen. Schenk de room in de pan en leg de kippendijtjes terug. Nu maak je de switch van bakken naar stoven. Stoof het geheel in zo'n 20 minuten op laag vuur.

Of witte wijn een veilige keuze voor de kids is? Steeds meer onderzoeken laten zien dat alcohol niet volledig uit een gerecht vervliegt. Wil je het 100% kidsproof doen, gebruik dan bijvoorbeeld een appelcider of alcoholvrije wijn. Het gaat erom dat je een zuurtje in de stoof krijgt.
Tip: gebruik het liefst een pittige mosterd. Na het afblussen met de room en witte wijn zwakt de kracht van de mosterd af. Gebruik je een te milde mosterd, dan houd je weinig pit over.

In de laatste 5 minuten mag je de doperwten toevoegen (iets opwarmen is voldoende) en bereid je de pappardelle, zoals staat aangegeven op de gebruiksaanwijzing.

Tot slot, verdeel de pappardelle (of tagliatelle) over de borden, schep de kipstoof eroverheen en bestrooi het met wat flinterdun 'preigroen.' We zeiden toch, een supersnelle kipstoof inclusief dessert.

Aan tafel!

Tip: deze snelle stoof kan je ook prima mixen met rijst of krieltjes. Varieer er lekker op los!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore