Recept

Sinterklaastiramisu met speculaas

08 november 2020 06:55

Oh, kom er eens kijken, dit heerlijke dessert kan je toch haast niet ontwijken? Met Sinterklaas in aantocht leek het ons leuk om traditionele recepten om te toveren tot een speculaasvariant. Met vandaag op het menu: speculaastiramisu.

Tiramisu is eigenlijk Italiaans, maar vandaag geven we er een 'Spaanse' draai aan, want: Sinterklaas staat voor de deur!

Dit festijn dat gekenmerkt wordt door pepernoten en speculaas, laten we in Nederland - ondanks de huidige situatie - niet aan ons voorbij gaan. Vandaar onze keuze voor het volgende recept: Sinterklaastiramisu met speculaas.

Dit recept is niet moeilijk en ook nog eens snel bereid. Wat wil je nog meer? 

Speculaastiramisu

  • Nagerecht 8 personen
  • Bereiden circa 15 minuten
  • Wachttijd 1 uur

Ingrediënten

  • 1 espressostick
  • 50ml heet water
  • 1 mandarijn
  • 125ml verse slagroom
  • 250g mascarpone
  • 2 el karamelsiroop (Monin)
  • 200g bakkersspeculaas
  • ½ el cacaopoeder
  • 30g amandelschaafsel

Extra

  • langwerpig ovenschaaltje 15 x 20 cm

Aan de slag!

  • Meng de espressostick met het hete water in een schaaltje.
  • Boen de mandarijn schoon en rasp de schil.
  • Klop de slagroom stijf met een mixer.
  • Maak de mascarpone los met een vork en roer deze samen met 2 tl mandarijnrasp en de karamelsiroop door de slagroom.

Tip: Geen mixer of garde bij de hand? Je kunt slagroom ook opstijven door het te schudden in een pot of bakje.

  • Dip de speculaas één voor één in de espresso en verdeel deze daarna over de ovenschaal.
  • Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de speculaas.
  • Dip de overige speculaas één voor één in de espresso en leg deze over de mascarponelaag.

Let op: houd wat speculaas over, deze verkruimel je aan het eind ter garnering.

  • Verdeel de rest van het mascarponemengsel over de tweede speculaaslaag.
Miniatuurvoorbeeld
Ook lekker:

Om je vingers bij af te likken: 'spiced herfstlatte'

  • Verkruimel de overige speculaas over het geheel en bestrooi met cacaopoeder door een zeef.
  • Laat de tiramisu 60 minuten opstijven in de koelkast.
  • Rooster vlak voor het serveren wat amandelschaaf in een koekenpan zonder olie of boter en verdeel dit over de tiramisu.

En zoals de Italianen dan zeggen: Buon Appetito!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore