Koken met Hugo!

Oh la la lekkere Franse borrelplank voor bij je vrijmibo

06 november 2020 17:12 Aangepast: 09 november 2020 13:28

Vrijdag is Hugo's dag van de borrelplank. Vandaag gaat hij naar de bakermat van onze huidige cuisine: de rijke Franse keuken, oftewel een op vive la France geïnspireerde borrelplank. Franse wijn en chansons erbij en je bent klaar voor de vrijmibo. Douze points!

Paté met gekarameliseerde ui

  • Borrelplankhapje 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 30g roomboter
  • 2 à 3 eetlepels suiker
  • scheutje sherryazijn
  • zout
  • peper
  • 200g grove boeren- of wildpaté
  • stokbrood  

Eieren met cantharellen uit een potje – oeufs en cocotte

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 20g roomboter
  • 125g cantharellen
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje medium dry sherry
  • +/- 125ml slagroom
  • 1 bosje bieslook
  • 4 eieren

Extra

  • 4 ovenschaaltjes (ramekins)

 

Tapenade

  • Olijvenpuree
  • Bereiding ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 160g zwarte olijven zonder pit
  • 30g ansjovisfilets
  • 2 eetlepel kappertjes
  • ½ citroen
  • 4 à 6 eetlepel olijfolie

 

Frans borrelbrood

  • Brood 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 200g comté (Franse kaas)
  • 3 à 4 eetlepels tapenade
  • klein bosje tijm
  • 50g roomboter
  • 1 groot rustiek ongesneden brood

Frans stokbrood met paté en gekarameliseerde ui

We gaan eerste de rode uien karameliseren. Dit wordt de topping voor het stokbrood met paté.

Pel de rode ui, snijd ze in dunne ringetjes. Verwarm de (room)boter in een pan en fruit de ui aan. Je mag ze best wat temperatuur geven, zodat ze iets verkleuren en slinken. Strooi de suiker over de ui en laat dit karameliseren.

Uiteindelijk blus je het af met wat sherryazijn. Eventueel kan je nog wat water toevoegen. Het gaat erom dat de gekarameliseerde uien mooi glazig en stroperig worden. Laat ze gerust op laag vuur een tijdje opstaan. Breng ze met een snufje zout en peper (naar wens) op smaak.

Eieren met cantharellen uit een potje

Of zoals ze het in het Frans zeggen: 'oeufs en cocotte.' Een typisch, klassiek gerecht wat heel leuk is om eens te maken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snipper de sjalot, doe hetzelfde met de knoflook. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en fruit de sjalot aan.

Borstel de cantharellen goed schoon en snijd ook deze fijn. Doe de cantharellen plus gesneden knoflook in de pan en bak het. Blus het af met een klein scheutje sherry en wat room.

De volgende stap: lak de kleine (porseleinen) bakjes in met boter. Verdeel de cantharellen over de ovenbakjes.

Breek voorzichtig in elke ovenschaaltje een ei. Schenk er een scheutje slagroom overheen (liefst naast de dooier, zodat 'ie heel blijft). Bestrooi met een snufje zout en peper, waarna de mini-eitjes voor 10 à 12 minuten de voorverwarmde oven in mogen.

Om te onthouden: cantharellen, was ze alsjeblieft niet met water. Borstel de - zoals Hugo ze noemt - 'lamellen' liever goed schoon.

Provençaalse olijventapenade

Hugo leert je hoe je heel eenvoudig je eigen tapenade - ja dit is ook typisch Frans - maakt. Wat je doet: pel de knoflook, snijd 'm grof en doe dit samen met de olijven, ansjovis, kappertjes, wat citroensap en een flinke scheut olijfolie in het hakmolentje. Zit alles erin? Maal het fijn en je hebt je tapenade!

Wist je dat: groene olijven worden rond deze periode geoogst. Laten boeren ze hangen dan hebben ze in december zwarte olijven.

Frans borrelbrood

Hoe lekker om een heel brood uit te serveren wat in de oven openbarst met tapenade en kaas. Ga je gezellig borrelen met geliefden van buiten je eigen huishouden? Snijd dan - ha corona - het brood later wel even op.

Smelt 50g boter met 1 eetlepel tijmblaadjes in een steelpan. Zo krijg je een soort tijmboter. Snijd het brood kruislings - zonder het volledig tot de bodem door te snijden - in.

Doe ongeveer de helft van de tapenade in een grote kom. Rasp de comté (zonder korst) boven de kom. Meng de twee met elkaar. Daarna doe je met de hand het kaas-tapenademengsel tussen de sneetjes van het brood. Op deze manier vul je het hele brood in.

Klaar met vullen? Dan mag het voor zo'n 10 minuten de voorverwarmde oven in.

Tijd voor de afronding. Haal de eitjes en het brood uit de oven. Voor de finishing touch bestrooi je de 'oeufs en cocotte' met wat fijngesneden bieslook. 

Pak het stokbrood erbij, snijd het in stukken en besmeer het met een lekkere lik paté. Top het af met de zoete gekarameliseerde uitjes. 

Verrijk de borrelplank eventueel met een paar mooie Franse kazen, net waar jij en je gezelschap van houden. Et voilà, de definitie van 'genieten' is een feit. 

Bon appétit!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore