Koken met Hugo!

Thaise kokossoep met verse loempia's vol herfstgroenten

29 oktober 2020 17:05

Hugo neemt je mee naar de verrukkelijk lekker keuken van Azië. Op het menu: Thaise kokossoep met kip en verse loempia's (springrolls). Loempia's! Klinkt best uitdagend, maar de chefkok zegt dat het reuze meevalt. Dus daar houden we 'm graag aan. Klaar? Koken maar!

Thaise kokossoep

  • Soep voor 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 200g scharrelkipfilet
  • 700ml kippenbouillon (met stukjes kip)
  • 4 à 5 lente-uitjes
  • 400ml kokosroom / romige kokosmelk
  • 1 stengel citroengras
  • stuk gemberwortel (5 cm)
  • stuk laos (5 cm)
  • neutrale olijfolie
  • 1 à 3 theelepels suiker
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 à 3 eetlepels vissaus
  • optioneel: koriander en chilipeper

Verse loempia’s met herfstgroenten

  • Gerecht voor 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 400g rauwe groenten (spitskool, rode kool, winterpeen)
  • 1 grote bos koriander
  • 150g rijstnoedels 
  • 200g gezouten cashewnoten
  • 50g gefrituurde uitjes
  • 1 pak rijstvellen
  • 1 rode chilipeper
  • 2 limoenen
  • 4 el vissaus 
  • 2 el sojasaus 

Thaise kokossoep met kip: de basis

Als je bouillon zonder kip in huis hebt gehaald, begin je met de kip. Kook 'm zo'n 10 à 15 minuten op laag vuur gaar in de bouillon. Daarna haal je 'm eruit en parkeer je 'm even. Zo meer over de kip.

Dan, de lente-uitjes. Snijd het wit in fijne ringetjes (bewaar het groen) en de laos in grove stukken. Deze laatste wil je later uit de bouillon kunnen vissen. Doe de laos in de bouillon. Pak vervolgens de gember erbij, snijd 'm in plakken en doe ook de gember in de bouillon. 

"Laos is een wortel dat veel smaak geeft aan Aziatische gerechten. Kan je geen laos vinden? Dan kan je voor laospoeder gaan. Of je laat 'm achterwege, net waar je zin in hebt."

En dan het citroengras. Je kan 'm een paar keer op je aanrecht 'slaan' om 'm te kneuzen en breken óf je maakt er een knoop in. Het gaat erom dat je een paar keer een 'krak-krak' hoort. Er komt zo veel meer smaak vrij. Daarna mag 't de pan met bouillon in.

Terug naar de kip. Nogmaals, heb je een kippenbouillon met kipstukjes, dan kan je deze stap overslaan. Anders: pluk je de kip. Dit kan je met je vingers doen of je pakt een vorm en trekt 't los. 

Daarna mag je het samen met de kokosroom en lente-uitjes bij de bouillon doen. Roer het kort door, zodat alle smaken lekker loskomen. Straks bij het 'afproeven' - voordat je 'm uitserveert - breng je 'm pas verder op smaak met vissaus, oestersaus en eventueel een beetje suiker. Nu eerst 15 à 20 minuten zachtjes laten trekken op laag vuur.

Kokosroom is net wat romiger dan kokosmelk. Je kan ook kiezen voor kokosmelk, dan wordt de soep iets dunner van structuur.

Verse loempia's maken

Hugo maakt loempia's met verse herfstgroenten. Grote kans dat je deze loempia's nog nooit zelf hebt gemaakt. Dankzij Hugo wordt het kinderspel. Je begint met het koken van water voor de rijstnoedels, voeg ze toe en kook ze zolang als op de verpakking staat aangegeven. 

Snijd daarna alle groenten (spitskool, rode kool en winterpeen) heel fijn en doe ze in een grote kom. Vervolgens spoel je de rijstnoedels koud af en mix je die - samen met wat soja- en vissaus - door de groenten.

Bij loempia's hoort een dipsaus. Die ga je nu maken. Schil en rasp hiervoor de gember boven een kom. Snijd de peper klein en voeg ook deze toe. Meng het geheel met limoensap, vissaus en sojasaus. Hoe snel kan het gaan, je dipsaus is klaar. 

TIP: Houd je groenten over? Snijd dan extra bij en voeg het aan de soep toe.

Nu gaat het echte werk beginnen: het maken van de loempia's. Pak wat koud water en doe dit in een platte schaal of plat bord.

Leg een rijstvel in het water, tel tot drie. Draai het rijstvel om, tel weer tot drie en leg 'm op een 'werkplank.' Het rijstvel wordt langzaamaan zacht. Nu kan je 'm gaan vullen.

Begin met wat koriander (of ander mooi groen kruid). Geef 'm wat pit door wat peper toe te voegen. Houd je hier niet van? Laat het dan vooral weg. Daarna voeg je wat gehakte cashewnoten, rijstnoedels en uitjes toe.

Als laatste rol je de zijkanten dicht en rol je 'm door. Et voilà, daar is je verse loempia. Herhaal dit trucje zo vaak als je wil. Net hoeveel loempia's je wil maken (en hoe veel rijstvellen je hebt).

Tot slot, haal de gember, laos en het citroengras uit de soeppan. Proef 'm en verrijk 'm - zoals eerder gezegd - naar smaak met eventueel wat oestersaus, koriander en chilipeper. Wil je de soep wat zoeter? Doe er een klein beetje suiker in. Houd je van een frisse smaak? Voeg dan een beetje limoen toe. Top de Thaise kokossoep af met wat groene snippers lente-ui.

Eet smakelijk!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore