Vegetarisch koken met Hugo!

Shakshuka met ei en groenten

28 oktober 2020 17:09

Shakshuka. Een gezellig klinkend stoofgerecht met ei en groenten dat qua populariteit de laatste jaren erg in de lift zit. Dat zit 'm in het gezonde, makkelijk te maken karakter. En daarbij is het zo'n heerlijk gerecht dat je zowel als ontbijt, lunch of diner kan eten. Hugo gaat voor een goedvullende avondvariant met veel groenten. Genoeg vitamines verzekerd!

Shakshuka: stoofgerecht van ei en groenten

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 2 grote paprika’s (rood en geel)
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 à 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • harissa of sambal naar smaak
  • 4 eieren
  • 1 bos koriander
  • Turks brood of stokbrood
  • zout
  • peper

 

Groene bulgursalade en kikkererwten

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 150g bulgur
  • 1 groene paprika
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 2 citroenen
  • olijfolie extra vergine
  • 400g gekookte kikkererwten
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 bos munt
  • zeezout
  • zwarte peper

Shakshuka: de basis

Je mag beginnen met het pellen en snijden van de ui en knoflook. Fruit 't met een scheut neutrale olijfolie aan - zet het vuur aardig hoog - in een hapjespan. Waarom juist dit type pan? Hier kan je namelijk een deksel op doen, waardoor de shakshuka straks lekker kan stoven.

Was de aubergine en paprika en snijd beiden in grove blokjes / stukjes. Voeg het daarna toe aan de hapjespan toe samen met het gerookte paprikapoeder en komijn.Vervolgens 'blus' je het af met tomatenpurree en voeg je de gepelde tomaten inclusief sap toe. Laat het geheel met de deksel erop zo'n 15 à 20 minuten rustig pruttelen, totdat de groenten gaar zijn.

Mocht de saus er te dik uitzien, doe er dan wat water bij. Het is maar net wat jij het lekkerst vindt.

De Israëlische cuisine is sinds de laatste jaren zeer populair. Dit komt mede doordat groenten steeds vaker in de hoofdrol komen te staan.

Kruidige, frisse salade met bulgur en kikkererwten

Door met de salade. Hugo maakt een salade vol gezonde kruiden! Zet de bulgur met koud water op en breng het aan de kook. De verhouding bulgur-water staat op de verpakking. Houd je daar aan, want dan hoef je 'm later niet af te gieten. Roer het geheel na een paar minuten kort door. Verder heb je er geen omkijken naar.

Ondertussen kan de dressing worden gemaakt. Neem een teentje knoflook, pel en rasp 'm boven een kom. Rasp ook de citroenschil en pers de citroen(en) uit. Snijd daarna de paprika in heel fijne blokjes. Pak een garde, roer het goed door en voeg al mixend een mooie olijfolie toe. Voeg de kikkererwten en de paprika in de kom toe en top het af met wat fijngesneden peterselie en verse munt.

Verder met de shakshuka

Breng 'm op smaak met harissa, zout en peper. Zoals gezegd is deze Israëlische maaltijd een eigerecht. Tijd dus om de eieren toe te voegen.

Pak een pol- of eetlepel, maak vier kuiltjes in je stoofgerecht en probeer het hele ei in zo'n kuil te krijgen. Het lekkerst is als je de dooier heel kan houden, dan heb je straks zo'n lekker zacht eitje. Zet het vuur laag en laat het afgedekt nog zo'n 10 à 15 minuten stoven totdat de eieren zijn gestold.

Harissa is eigenlijk de sambal uit Noord-Afrika. Net een iets andere sambal dan we kennen, dus leuk om eens te proberen!

Wat ruikt het goed hè? Bijna klaar! Meng de bulgur door de salade heen. Breng 't extra op smaak met een snufje (grof) zeezout en peper. Serveer er wat brood (naar keuze) bij en je bent klaar om aan tafel te gaan. Het leukst is om de pan lekker op tafel te zetten en met je tafelgenoten van deze gezonde maaltijd te genieten. Eet smakelijk!

TIP: Houd je van koriander? Snijd dan wat koriander fijn en strooi het over de shakshuka. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koriander smaakt dus echt naar zeepsop

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore