Koken met Hugo!

Mac & cheese met groen(t)e twist

27 oktober 2020 17:03

Waarom wachten tot het weekend als een mac & cheese o zo lekker is doordeweeks. Oké eerlijk, het is niet de meest gezonde maaltijd, maar Hugo zou Hugo niet zijn als 'ie daar geen creatieve groen(t)e draai aan zou geven. Scroll verder voor zijn recept.

Mac & cheese

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 350g macaroni
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 15g + 25g boter
  • 50g bloem
  • 500ml melk
  • 150g (geraspte) belegen kaas
  • 3 boterhammen
  • scheutje neutrale olijfolie

Extra

  • keukenmachine
  • garde
  • kaasrasp
  • ovenschaal

 

Gezonde koolslasalade

Gerecht voor 4 personen Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine spitskool
  • 1 flinke bos bieslook
  • 150g mais (blik)
  • 1-2 theelepels dijonmosterd
  • paar druppels tabasco
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 6-7 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • pecannoten

Mac & cheese maken

Oftewel macaroni en kaas. Een overheerlijk ovengerecht dat vooral erg populair is in Amerika. Als eerste mag je de oven alvast voorverwarmen op 180ºC. Breng daarnaast gelijk een pan met water en een snufje zout (voor de macaroni) aan de kook.

Pel en snijd 1 teentje knoflook. Vervolgens was je de prei en mag je de wittige steel fijnsnijden. 

Heb je dit gedaan dan zet je een extra pan op het vuur waar je de boter (15 gram) in laat smelten. Hier fruit je eerst de prei en iets later de knoflook in aan. Doe dit op laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren met een houten lepel.

Zodra de prei iets glazig is aangefruit, mag je de rest van de boter à 25 gram toevoegen. Zet het vuur een tikkeltje hoger en laat al roerend door de pan de boter langzaam door de prei heen smelten.

Houd het goed in beweging, voeg de bloem toe en laat het aangaren. Op een gegeven moment zie je dat de bloem gegaard is. Vervolgens voeg je - voordat het verkleurt - al roerend telkens een scheut melk toe. 

Blijf het goed in beweging houden. Zodra de melk kookt, pak je een garde en roer je verder. Zie je dat het een gebonden saus aan het worden is (dus dat de melk is opgenomen), dan voeg je de volgende scheut melk toe. En weer roeren totdat het kookt, scheut melk en weer roeren. Afijn, je snapt 'm. 

De macaroni is gaar, tijd om 'm af te gieten. Daarna ga je de belegen kaas raspen en voeg je het toe aan je 'sauspannetje.' Blijf roeren, totdat het een lekkere dikke saus is. 
Niet zo'n fan van belegen kaas? Ga dan bijvoorbeeld voor jong belegen, blauwe kaas of parmezaan. Als het maar kan smelten.

De 'mac' heb je, de 'cheese' heb je, tijd om er mac & cheese van te maken. Voeg de macaroni en wat peper bij de kaassaus en spatel er doorheen.

Om toch aan een dosis vitamines en vezels te komen, heeft Hugo er broodkruimels bij bedacht. Kruimels die als garnering over de mac & cheese komen.

Doe het brood, een klein beetje knoflook en scheut olijfolie in een keukenmachine (mixer kan ook prima). En mix het met elkaar tot een grof goedje.

Gehusseld? Doe de mac & cheese in een ovenschaal, top het af met de broodkruimels en zet het voor zo'n 15 à 20 minuten in de oven.

Het gezonde deel: de koolsla

Ondertussen staat de mac & cheese lekker smeuïg in de oven te worden. Mooi moment om aan de slag te gaan met het vitaminerijke deel van het gerecht.

Snijd de bieslook fijn en start met de vinaigrette. Doe wat mosterd, witte wijnazijn en tabasco (pepersaus) in een kom en roeren maar. Al roerend doe je er wat extra vierge olijfolie doorheen. En klaar is de dressing.

Door naar de spitskool. Snijd deze zo fijn mogelijk. Het hart is wat stevig en snijd je dus niet mee. Doe alle spitskool, maïs en bieslook samen bij de dressing. Tot slot rooster je kort de pecannoten.

Dat wordt smullen!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore