Koken met Hugo!

Herfstige linzenstoof met worst en simpele salade

26 oktober 2020 16:53

Het is maandag. Vandaag houdt Hugo het lekker makkelijk. Hij maakt een herfstige linzenstoof met worst en een simpele salade. Smaakt naar meer? Scroll verder voor het recept.

Linzenstoof met worst

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten  

Ingrediënten

  • 275 gram Puy-linzen (of andere kleine groene / bruine linzen)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1/2 struik bleekselderij
  • neutrale olijfolie
  • 4 saucijzen
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 tak rozemarijn
  • zout & peper
  • 1 flinke eetlepel mosterd

Extra

  • Vijzel

 

Salade met radijzen en sinaasappel

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 bos radijzen
  • 2 handsinaasappels
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels witte balsamico
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 150g veldsla

Linzenstoof met worst en een frisse, gezonde salade. Hugo trapt af met de stoof. En geen zorgen, geen uren gepruttel. Er is gekozen voor saucijzen dus dat heeft veel minder kooktijd nodig. Aan de slag!

Linzenstoof maken

Begin met het wassen van de linzen. Heb je het - zoals Hugo dat zegt - 'stoffige vliesje' eraf gewassen, dan zit je goed. Vervolgens bedek je de linzen met water. Dit mag drie keer zoveel water zijn als de hoeveelheid linzen. Veel meer water dus dan je bij bijvoorbeeld rijst koken bent gewend. Vervolgens kook je ze - met een snufje zout - in 20 à 30 minuten gaar. 

Door naar de volgende stap: het vlees. Verwarm de stoofpan - op hoog vuur - met een scheutje neutrale olie en snijd je de saucijzen royaal in stukken. Doe de worst in de pan en laat het zachtjes sudderen. 

Wist je dat linzen de hoogste bron aan natuurlijke proteïne zijn? Een mooie vleesvervanger dus!

Ondertussen snijd je de ui, knoflook, bleekselderij en winterpeen fijn. Was dit laatste tweetal van tevoren wel goed. En haal van de zoete, aardse winterwortel wel eerst de schil af. 

Zodra de worst is aangebakken, haal je 'm uit de pan. Diezelfde pan vul je met de ui, knoflook, bleekselderij en winterpeen. In zo'n 10 à 15 minuten zijn de groenten zacht. 

Door naar het roosteren van het venkelzaad. Dit doe je in een droge koekenpan. Haal het na zo'n 2 minuten uit de pan en maal het met een vijzel fijn. Voeg de zaadjes plus de rozemarijn toe aan de groenten. Na een paar minuten heeft de rozemarijn haar smaak en geur voldoende afgegeven, en mag je het eruit halen.

Rozemarijn eruit, de worst, linzen - lek ze van tevoren wel even goed uit - en een flinke scheut mosterd erbij. Roer het geheel door en zet het vuur wat lager. Deksel erop en laat het lekker nog zo'n 10 minuten stoven. Et voilà, de stoof is klaar!

Salade met mosterd-sinaasappeldressing

Bij zo'n heerlijke stoof hoort iets verfrissends voor erbij: een smaakvolle zoetzure salade. Hoe je die maakt? Begin met de dressing. En wel met het 'uitvliezen' van de sinaasappel. Snijd het kontje en kapje van de sinaasappel eraf, zodat je net het vruchtvlees ziet. Vervolgens leg je 'm plat op de plank en snijd je met de schil mee tot aan de sinaasappel.

Daarna ga je de sinaasappel in partjes snijden. Snijd net iets naast de nerf een partje uit. Doe dit voor de hele sinaasappel. Zo houd je nette partjes zonder vlies over. Veel lekkerder!

Dressing maken

Knijp het sap van de sinaasappelkarkas uit boven een kom. Voeg de mosterd toe, een scheutje witte balsamicoazijn en klop het geheel door.

Ondertussen rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan en snijd je een sjalot in kleine stukjes. Deze laatste mag je samen met extra vierge olijfolie, wat zout en peper in de kom doen. Pak de garde erbij en mix alle ingrediënten goed door.

Dan de radijzen. Verwijder het groen en snijd ze in stukken. Houd ondertussen de pijnboompitjes wel in de gaten. Voeg de veldsla toe en meng het door de dressing. En als finishing touch: doe de sinaasappelpartjes, mooi gebrande pijnboompitten en wat rozemarijn erop. Aan tafel!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore