Borrelen met Hugo!

Een Chinese borrelplank

23 oktober 2020 17:21 Aangepast: 23 oktober 2020 18:18

We sluiten deze week af met een Chinese borrelplank. Denk aan gefrituurde kip, pannenkoekjes en heerlijke sausjes. Schuif je aan?

Gefrituurde kip – Chongqing kip

Ingrediënten:

  • 300g kippendijfilet
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • zout
  • szechuanpeper
  • 3-4 tenen knoflook
  • 1 flink stuk gember
  • 1 bos lente-uien
  • 3-4 gedroogde chilipepers
  • neutrale olie
  • 40 gram maiszetmeel

 

Krokante Chinese pannenkoeken met lente-ui (Scallion pancakes)

  • 4 pannenkoeken
  • Bereiding circa 30 minuten + rusttijd deeg

Ingrediënten:

  • 360g bloem + extra voor uitrollen
  • zout of zoutvlokken
  • 280 ml kokend water
  • 3 theelepels sesamolie
  • zonnebloemolie of arachideolie
  • 1 bosje lente-uien

 

Dipsaus

  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • snuf kristalsuiker
  • 1 theelepel chiliolie

Extra:

  • deegroller of rolstok
  • kwastje
  • keukenpapier

 

Geroosterde broccoli

  • 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 500g broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel 5 kruidenpoeder
  • zout
  • 2-3 eetlepels neutrale olie
  • ½ eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • scheutje rijstazijn

Gefrituurde kipstukjes 

De kip wordt eerst heel even gemarineerd, dan gefrituurd en vervolgens nog eventjes kort gebakken. Snijd eerst de kip in blokjes. Leg alles in een bakje en breng op smaak met lichte sojasaus, rijstwijn en een snuf zout. 

Wist je dat: Shaoxing (sha-o-sjing) is Chinese gefermenteerde rijstwijn. Dit wordt (soms verwarmd) gedronken, maar ook vaak gebruikt om mee te koken. Het geeft een diepe smaak aan gerechten.

Dan heb je een frituur nodig. Heb je deze niet in huis? Pak dan een pan met dikke bodem. Verhit de olie tot 180 °C en meet met een temperatuurmeter hoe heet het vet is. 

Wentel ondertussen de kip door het maiszetmeel. Als de kip goed bedekt is met het meel, kan je hem laten zakken in het vet. Houd de kip een beetje in beweging zodat de blokjes los van elkaar komen. 

We gaan de kip nog wokken dus ze hoeven niet helemaal gaar te worden. Na 5 tot 7 minuten is de kip mooi goudbruin. Laat het even uitlekken. De kip is nu crispy van de frituur maar nog niet helemaal gaar. Dit doe je in de wok.

Pak een wok en doe scheut olie in de pan. Snijd de gember fijn door eerst in plakjes te snijden en daarna in dunne reepjes. Bak de gember in de pan. Snijd een teen knoflook grof en voeg deze ook toe.  

Snijd de bosui in dunne ringetjes. Bewaar het wit en groen apart. Bak het wit van de bosui mee in de wok. 

Snijd de gedroogde chilipepers open en verwijder de zaden. Snijd ze in grote stukken want deze halen we er later uit. Bak de gedroogde chilipepers een halve minuut mee. Heb je geen gedroogde chilipepers? Dan kan je ook chilivlokken gebruiken. 

In dit gerecht hoort ook nog Szechuanpeper. Dit is eigenlijk geen peper, maar een gedroogde specerij afkomstig van een bloemenplant (de zanthoxylum). De vorm lijkt wel op die van peper en het is pittig, met een bloemige anijsachtige smaak. Kneus de peper boven de pan.

Doe de gefrituurde kip met het groen van de bosui in de pan en bak het geheel nog 1 minuut. 

 

Chinese pannenkoeken met bosui

Hugo gaat nu scallion pancakes maken. Je krijgt het deeg van een pannenkoek, met de laagjes die je kent van bladerdeeg. Er gaan alleen geen eieren in! Heel bijzonder! 

Doe de bloem met een snufje zout en de sesamolie in een kom. Schenk het kokende water erop en meng met een vork door elkaar. Blijf goed doorroeren totdat je een mooi deeg krijgt. Neem hier even de tijd voor. 

Door het kokend water te gebruiken, gaat het bloem al garen. Zo krijg je een mooi rijzend effect. Kneed (voorzichtig, het is heet) het deeg nog even goed door en laat minstens een half uur rusten.

Groente snack maken

Vaak gooien mensen de steel van de broccoli weg, hartstikke zonde. Deze kan je namelijk gewoon eten. Schil de steel een klein beetje, vooral de onderkant kan wat houterig zijn. 

Snijd vervolgens lange parten van de hele broccoli en leg deze in een ovenschaal. Deze gaat Hugo roosteren in de oven. De makkelijkste manier om groente te bereiden. Verwarm de oven voor op 220°C.

Bestrooi de broccoli met 5 kruidenpoeder. Gebruik niet te veel want hij is best overheersend. Sprenkel wat neutrale olie eroverheen. Pak een knoflookteentje en rasp deze boven het gerecht zodat de knoflook goed in de olie trekt.

Door de knoflook te raspen, verbrand de knoflook minder snel. Dan mag het gerecht zo'n 10 minuten in de oven op 220 graden. Schep tussentijds een keer om. Weer een gerechtje af op de borrelplank.

Hoisinmayo maken

Dan maakt Hugo nog een dip bij de broccoli van mayonaise, rijstazijn en hoisin.

Hoisinsaus is een Kantonese, milde, dikke, zoete saus van onder andere sojabonen, suiker, azijn en knoflook. Het wordt gebruikt in marinades, als saus bij roerbakgerechten of als dipsaus.

Hugo gebruikt ongezoete rijstazijn voor de dip, want de hoisin is al zoet. Er is voor sushi namelijk ook een gezoete rijstazijn te koop.

Meng de hoisin met de mayonaise en rijstazijn en geef dit als dip bij de broccoli.

Een bijzondere uitroltechniek

We gaan nu verder met de pannenkoeken. Nu komt het leuke (en misschien spannende) gedeelte. 

Pak het deeg er weer bij en strooi wat stuifbloem op het aanrecht. Het deeg is best plakkerig omdat er geen eieren in zitten. Verdeel het deeg in 4 stukken zodat je straks vier grote pannenkoeken krijgt.

Rol een stuk deeg dun uit en probeer een vierkant of rechthoekig deeg te krijgen. Draai het deeg continu om en draai het een kwartslag. Bestrijk vervolgens het deeg met een dun laagje neutrale olie. Dit zorgt dat er stoom ontstaat en het deeg gaat uitzetten.

Bestrooi het deeg met grof zeezout en dan rol je hem strak op tot een langwerpige rol. Dan ga je het deeg in elkaar draaien als een soort slak of een kaneelbroodje. 

Heel mooi, maar je gaat hem nu weer uitrollen. Maar alle laagjes die je net hebt gemaakt, zie je straks weer terug. 

Nu ga je alles nog een keer doen. Maak het deeg opnieuw vierkant. Rol hem weer uit. Breng een laagje olie aan en strooi vervolgens een dun laagje bosui eroverheen. Duw het een beetje aan en rol je deeg weer strak op. Draai hem weer in de vorm van een slak en je kan het deeg weer uitrollen. 

Rol het deeg uit tot een pannenkoek van 24 cm doorsnede (of hoe groot je koekenpan is). Verwarm een laag olie in de koekenpan en bak de pannenkoek goudbruin, krokant en gaar in 5-8 minuten.

Laat de pannenkoek uitlekken op keukenpapier. Maak op deze manier 4 pannenkoeken. Snijd de pannenkoeken in punten en geef er de volgende dipsaus bij.

Een dipsaus maken

De pannenkoek eet je met een dipje. Hugo maakt een heel fris en beetje pittig sausje erbij. Lekker makkelijk, een dipje in een minuut.

Doe de suiker in een kommetje. Voeg wat chiliolie toe. Doe de sojasaus erbij en voor de frisheid wat rijstazijn. Even doormengen en die zet je bij de pancakes. Makkelijk he?

Tip: chili-olie koop je in een pot of maak je zelf. De simpelste variant: verhit 100 ml olie en schenk het over 2 eetlepels chilivlokken. Hoe langer je de olie met chili laat staan, hoe heter hij wordt. Zeef de chili eruit als je het heet genoeg vindt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore