Koken met Hugo!

Koken met Hugo! Franse aardappelschotel met gegrilde bosuien

21 oktober 2020 17:41

Hugo maakt een tartiflette! Een flinke caloriebom en daarom maakt hij er een gezonde herfstsalade bij. Wil je dit zelf ook maken? Bekijk hier het recept.

Franse aardappelschotel - la tartiflette

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten

  • 800g aardappels
  • 4 uien
  • paar takjes tijm en/of een tak rozemarijn
  • neutrale olie
  • scheut witte wijn
  • zout en peper
  • 200ml slagroom
  • 300g reblochon

Extra

  • ovenschaal

 

Gegrilde bosui met herfstvinaigrette en vers gebrande noten

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten

  • 200g haricot verts
  • 10-12 bosuien
  • 1 bos radijzen
  • neutrale olie
  • 100g ongebrande gemengde noten
  • 3 eetlepels sherryazijn
  • 1-2 theelepels grove dijonmosterd ancienne
  • 2 eetlepels walnootolie
  • zout en peper
  • 100g veldsla

 

Hugo maakt vandaag een Franse aardappelschotel (La tartiflette) en een salade met gegrilde bosuien en een herfstdressing. We beginnen met de tartiflette!   

Tartiflette maken

Verwarm eerst de oven voor op 220˚C. De aardappel hoef je niet te schillen. Deze mag je snijden in mooie blokjes. Zet de aardappels op met water en zout en kook in 10 minuten net gaar. 

Pel en snipper de uien. Er gaan wel vier uien in! Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan of braadpan en bak de uien met tijm en/of rozemarijn. Het is allebei lekker.

Wanneer de ui bruin begint te kleuren, kan je ze afblussen met een scheut witte wijn. Je kan de wijn ook achterwege laten, je hoeft er niet per se een fles voor open te maken. In dat geval blus je af met wat water. Stoof de uien tot ze boterzacht zijn en breng op smaak met zout en peper.

Meng de aardappelen en uien en doe dit in de ovenschaal. Schenk de room eroverheen.

Snijd vervolgens de reblochon in plakken en verdeel de kaas over het gerecht. Reblochon kan je niet overal kopen maar het is ook lastig om een goed alternatief ervoor te vinden. Je kan dan het beste kiezen voor een goede, rijpe camembert. 

Plaats het gerecht in de oven en bak 15-20 minuten, tot de kaas mooi gegratineerd is.

Bosuien grillen en stomen 

We willen natuurlijk ook nog wat vitamine binnenkrijgen. Daarom maakt Hugo nog een frisse herfstsalade. 

Zet de grillpan alvast op het vuur. Bewaar 1 bosui voor de dressing en de rest gaan we grillen. Snijd het meeste groen van de overige bosuien. Het groen dat overblijft bewaren we ook voor de salade. Bestrijk de bosui met olie en grill tot ze beetgaar zijn. 

Dek de pan af met een stuk aluminiumfolie, zodat ze niet uitdrogen, maar wel garen en een mooie grillstreep krijgen.

Haricot verts blancheren

Breng een pan water met zout aan de kook. Maak de haricot verts schoon en blancheer beetgaar in het kokende water. Je hoeft ze echt maar twee minuten te koken. Zodra ze klaar zijn, koel je ze meteen af onder de koude kraan.

Een eigen dressing maken

Hugo maakt een zeer smaakvolle dressing. Wel een friszure, want dat combineert fijn bij het romige van de tartiflette. Pak een flinke lepel mosterd en klop dit in een kom samen met de sherryazijn en bosui. Voeg langzaam, al kloppend, de walnootolie en neutrale olie erbij. Breng op smaak met wat zout en peper.

De salade afmaken

Snijd de radijzen in plakjes of partjes. 

TIP: Radijsblad wordt altijd weggegooid. Maar je kan er ook zelf pesto van maken.

Rooster vervolgens de noten met een klein scheutje olie mooi bruin. Bestrooi ze eventueel met wat zout. Hak de noten daarna in grove stukken. 

Snijd de bosui. Rangschik alle groenten op een schaal, schenk de dressing erover en bestrooi met de noten. Serveer samen met de tartiflette.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore