Borrelen met Hugo!

We blijven in Europa deze vrijdag, Hugo maakt een Duitse borrelplank

16 oktober 2020 17:19 Aangepast: 16 oktober 2020 17:20

Aan de slag met aardappelsalade, curryworst en heerlijke, knapperige flammkuchen. Daar krijg je toch helemaal zin in.

Curryworst

  • snack 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 4 curryworsten
  • neutrale olie
  • kerriepoeder

Currysaus:

  • 1 kleine ui
  • neutrale olie
  • ½ theelepel gemalen cayennepeper
  • 1-2 theelepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • scheut balsamicoazijn
  • 4-5 eetlepels tomatenketchup
  • scheut sojasaus
  • zout

Flammkuchen

  • borrelhap 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 rol flammkuchendeeg (koeling)
  • 200 ml crème fraîche
  • paar takken tijm
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1-2 dunne preien

 

Kartoffelsalat

  • salade 4 personen  

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 3 eieren
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 bosje bieslook
  • 4 augurken
  • 4-5 eetlepels mayonaise
  • scheutje appelazijn (witte wijn azijn kan ook heel goed)
  • zout
  • peper  

Extra op plank:

  • pretzels  
  • mini-paprika’s
  • minikomkommers
  • augurken
  • schinken

We beginnen met het langste onderdeel van deze plank: het koken van de aardappelen!

Je zou de aardappelen kunnen schillen, maar dat doet Hugo hier niet. Heb je verse, nieuwe aardappels dan is het lekker om de schil te laten zitten. Snijd de aardappels meteen in de vorm waarin je ze straks ook in de salade wilt zien. Niet al te fijn, het mogen best “robuuste, grovere” stukken zijn.

TIP: zet altijd aardappelen op met koud water. Doe je dit met kokend water, dan komen de zetmelen veel te snel vrij. De buitenkant wordt dan te broos en de binnenkant is nog niet gaar. Als je ze langzaam opwarmt dan heb je dit beter onder controle. Spoel de aardappelen ook eerst even af voordat je ze opzet. Dan zijn de meeste zetmelen al verdwenen. Zijn ze gaar? Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Daarna kan je de bieslook fijnsnijden en de eieren hard koken. Nog een tip: hoe zie je nou dat je eieren nog goed zijn? Vaak heb je namelijk het doosje niet meer én niet altijd staat er een THT-stempel op het ei zelf. Hugo heeft een handig trucje:

Snijd de augurkjes in kleinere blokjes en maak een dressing van de mayonaise en appelazijn. Tip: heb je geen appelazijn? Dan kan je ook heel goed witte wijnazijn voor dit gerecht gebruiken!

Voeg naar smaak wat peper en zout toe en meng de bieslook en de augurken er doorheen. Dit kan je even laten staan.

Curryworst met zelfgemaakte currysaus

Dan ga je aan de slag met het karwijzaad, ook wel kummel genoemd. Het brengt nogal eens verwarring maar het is precies hetzelfde. Rooster dit even kort in een droge pan en vijzel het dan flink.

Zet daarna een pan met wat olie op het vuur en snijd het uitje fijn. Fruit deze even en voeg daarna de tomatenpuree, tomatenketchup en de basterdsuiker toe. Roer dit alles door en meng dan de sojasaus, balsamicoazijn en een klein beetje cayennepeper er doorheen.

Weer goed roeren en dan mag ook de kerriepoeder erbij. Laat het staan op laag vuur.

 

Flammkuchen

Door met de flammkuchen! Hugo gebruikt vandaag kant en klaar deeg met het bakpapier er al tussen. Het is speciaal flammkuchendeeg. Rol dit uit op de bakplaat.

Giet de crème fraîche in een kom en doe daar wat nootmuskaat, peper en een heel klein beetje zout doorheen, meng dit door elkaar. Ondertussen mag je ook de spekjes bakken. 

Smeer de crème fraîche goed dun uit over het deeg. Hugo gebruikt hiervoor een paletmes, maar met een fijn mes kan het ook prima. De randen laat je nog een beetje vrij. Besmeer hem echt niet te dik, dan wordt de bodem namelijk te sompig.

Bestrooi daarna de crème fraîche met tijm en mooie, dunne ringetjes prei. Ook de spekjes mogen er dan bij. Laat het vet zoveel mogelijk in de pan. Maak af met een beetje peper. Dan is hij klaar en mag hij 10-15min op de heetste stand. Houd het in de gaten, als de randjes bruin worden is hij goed.

Finishing touch

De aardappelsalade is nog niet helemaal klaar. De dressing met de augurken en tijm staat wel al een poosje heerlijk op smaak te komen, daar mogen nu de aardappelen doorheen. Klaar!

De worsten kan je in plakjes snijden en bakken in de pan. De saus is ook nog lekker warm. Leg de worsten als ze klaar zijn op een bord en doe daar rijkelijk de saus overheen. Aftoppen nog met wat kerriepoeder en klaar!

Aardappelsalade in een schaaltje, de flammkuchen in stukjes snijden en alles mooi op een grote plank serveren. Je kunt natuurlijk nog allemaal lekkere hapjes erbij leggen. Pretzels, mini parikaatjes en natuurlijk plakjes ham!

Fijn weekend!

 

Alle recepten van Hugo nalezen? Dat kan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore