Koken met Hugo!

Gentse “waterzooi” en heerlijke chocoladecakes

15 oktober 2020 18:26 Aangepast: 21 oktober 2020 22:38

Gentse waterzooi, een romige, volle maaltijdsoep uit Gent. Vroeger werd het bereid met vis, tegenwoordig voornamelijk met kip. Hugo laat je zien hoe je deze maakt. Het toetje? Heerlijke chocoladecakes. Smullen!

Gentse waterzooi

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 3 stengels bleekselderij
  • 25 g roomboter
  • 4 gekookte vastkokende aardappels
  • 400 ml room
  • 2 eidooiers
  • bosje bladpeterselie
  • stokbrood voor erbij  

Warme chocoladecakes (Moeulleux au chocolat)

  • 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 100 g roomboter + extra voor invetten
  • 100 g pure chocolade
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 120 g suiker
  • snuf zout
  • 60 g bloem
  • 40 g cacao + 2-3 eetlepels extra voor bestuiven
  • 4 bollen vanille-ijs voor erbij  

Extra:

  • 4 ramekins (ovenschaaltjes) inhoud 125 ml 
  • ijsschep

Voorwerkje

Wil je dit gerecht maken? Zorg dan dat je eerder al kippenbouillon maakt en laat deze goed trekken om hem vervolgens weer af te koelen. De kip gaat namelijk -zodra je met het gerecht begint- rauw in de koude bouillon. Zo kan hij mee opwarmen en langzaam garen. Doe je dat niet, dan kook je de kip meteen en wordt hij een stuk minder mals.

Ook is het slim om de aardappelen van tevoren al te koken.

Alle voorbereiding gedaan (een dag van te voren of bijvoorbeeld ‘s middags)? Dan kan je door!

Let’s go!

Begin met het snijden van de prei in dunne ringetjes, de bleekselderij in plakjes en wortels in kleine stukjes. Tip: de wortel gaat in kleinere stukjes omdat deze erg hard is en zo minder lang nodig heeft om zacht te worden.

Verwarm ondertussen boter in een stoofpan en gaar daar de groenten in met wat peper en zout. Deze groenten leg je straks los in de diepe borden en daar komt de bouillon overheen.

Chocolade toetje

Als je ergens heel blij van wordt, dan is het toch van een warm chocoladetoetje waar de binnenkant nog zo superzacht van is.. mjam! Goede nieuws: die maak jij straks in een handomdraai zelf!

Begin met het invetten van de kleine bakjes. Erg belangrijk want anders komt de cake straks niet los. Daar overheen strooi je wat cacaopoeder met een zeefje.

Snijd daarna de chocolade klein (hoe kleiner, hoe sneller deze kan smelten) en stop in een pannetje. Snijd ook de boter in kleinere blokjes en voeg toe aan het pannetje. Zet zachtjes op het vuur om te smelten en roer af en toe door. Wanneer het een gesmolten geheel is is het klaar.

Pak een schone kom en doe daar de suiker en eieren -2 hele eieren en 2 eidooiers- in en klop goed door. Het mag een “luchtige” massa worden, je moet er dus flink met de garde doorheen. Voeg ook een snuf zout toe.

Ondertussen is de chocola gesmolten met de boter. Haal het pannetje van het vuur en giet dit mengsel langzaam bij de suiker en eieren terwijl je met de garde klopt. Hugo en Froukje doen dit samen, een extra paar handen is bij dit onderdeel geen overbodige luxe. 

Zou je de chocolade er in één keer bij doen, dan heb je kans dat het geheel gaat stollen en dat wil je voorkomen. 

Pak vervolgens een zeef en doe daar de bloem en nog wat cacaoupoeder in. Dit klop je over het mengsel en roer je daarna losjes door het beslag. Klaar? Dan mag het beslag in de bakjes.

Tip: bak deze heerlijke lekkernij pas af op het moment dat je bijna aan het toetje toegekomen bent. Ze hoeven maar 9 minuten op 190°C in de oven en zijn kort daarna het lekkerst!

Verder met de soep

Zodra de kip gaar is, kan je hem helemaal van het bot af halen en in kleine stukjes snijden. Deze leg je over de groenten op de diepe borden. Slim is om daarna de bouillon even goed te zeven zodat je een heldere soep overhoudt.

Ook de gekookte aardappelen kun je klein snijden en op de borden erbij leggen.

Dan gaan we de soep romiger maken! Giet de bouillon terug in de pan en doe de helft van alle room erbij. Scheid dan 2 eidooiers en leg ze in een kom. Daar giet je de andere helft van de room bij. Klop even goed op.

Voeg daarna al kloppend dit mengsel toe aan de bouillon. Blijf goed kloppen en laat ondertussen langzaam warm worden. De soep mag niet koken!

Smakelijk!

Zodra de bouilon met de room helemaal warm is, kan je deze over de groenten, kip en aardappelen in je bord gieten. Eventueel kan je hem nog garneren met wat bladpeterselie.

Tijd voor het toetje? Bak de cakejes en laat ze heel even afkoelen. Je kunt ze daarna omkiepen, op een mooi bord leggen en serveren met een bolletje vanille-ijs en wat cacaopoeder. Niets meer aan doen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore