Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Een omelet van spaghetti met verse andijvie én een verse appelcrumble als toetje

Hugo gaat een heerlijke boerenomelet maken, maar dan op z'n Italiaans! Heerlijk met een salade van andijvie én als toetje een appelrumble.

Omelet van spaghetti (Frittata di spaghetti)

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding: circa 30 minuten
 

Ingrediënten:

  • 1 x recept Spaghetti alla Napoletana (zie afl. 31)
  • 50 gr. Pecorino of Parmezaanse kaas
  • paar takken verse oregano of 1 tl gedroogde
  • 6 eieren
  • zout
  • peper

Optioneel:

  • peterselie
  • extra pecorino
     

Gestoofde andijvie met pistache

Bijgerecht voor 4 personen

Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 krop andijvie
  • zout
  • peper
  • handvol pistachenoten
     

Appel crumble met tijm

Nagerecht: 6 personen

Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr. blanke amandelen
  • 100 gr. koude roomboter
  • 2 takjes tijm
  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. suiker + 1-2 eetlepels voor de vulling
  • zout
  • 4-5 appels
  • 1 citroen
  • 125 ml crème fraîche

Extra:

  • hakmolentje
  • rasp
  • ovenschaal

Enjoy life, eat dessert first!

We beginnen met het toetje vandaag, een appelcrumble. Perfect voor de herfst en heerlijk uit de oven.

Verwarm de oven voor op 180graden en snij dan alle appels in grove blokjes. Hoeft niet heel strak, mag best wel snel. Doe in een kom en schaaf er wat citroenschil overheen. Voeg er ook een eetlepel suiker aan toe. Even mengen en dat is de basis.

Het deeg maakt Hugo van half bloem en half (zelfgemaakt)amandelbloem. Stop hiervoor amandelen in een blender, mixen en dan krijg je grof amandelmeel.

Schud het bakje amandelbloem leeg in een schone kom en voeg daar ook de gewone bloem en een klein snufje zout aan toe. Meng het even door elkaar met een vork en doe de suiker erbij.

Tip: deeg voor een crumble is een “wrijfdeeg”. Dat kneed je dus niet, maar wrijf je. Alle droge ingrediënten mengt hij daarom bewust eerst door elkaar.  

De ultieme verhouding voor een crumble is vaak:  

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker

Wil je een deel door amandelmeel vervangen dan is het:

  • 100 gram amandelen
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter 
  • 100 gram suiker

Pak dan de boter (hij moet goed koud zijn en dus echt nèt uit de koelkast komen) en snij die in plakjes en daarna in kleine blokjes. 

Dwarrel de blokjes in de bloem en dan ga met je handen wrijven in het mengsel. Een soort van "je handen wassen". Een crumble heeft echt stukjes/ korreltjes en is géén samenhangend geheel.

Wil je de crumble nog een “speciale touch” geven, dan doe je er nog kruiden doorheen. Hugo kiest hier voor tijm. Ris de tijm van de takjes en meng deze er losjes met je handen doorheen.

Leg de appels vervolgens in een blik en verdeel de crumble er overheen. Daarna mag het 20-30minuten in de oven.

Door met de andijviesalade

Hugo heeft hier twee kleine kropjes uit zijn eigen moestuin. Zo klein vind je ze in de winkel vaak niet, dus koop dan één grote. Was de andijvie even goed en snij daarna in grove stukken.

Snij ook twee tenen knoflook in plakjes en fruit die aan met wat olie in de pan. Voeg daar ook een uitje aan toe en tot slot de andijvie.

Hugo bakt de andijvie, dan blijft hij lekkerder van smaak én een beetje krokant. Zodra je hem kookt kan het al snel een beetje “snot” worden en dat wil je nu niet. Even aanbakken in de pan op laag vuur.

Pel ondertussen de pistachenootjes en hak ze fijn.

Fritatta maken

Klinkt zo lekker “tropisch” maar is niets anders dan een boerenomelet op zijn Italiaans. Hugo maakt hem met de pasta die we nog over hadden van gisteren.

Verwarm wat olie in de pan en doe daar de pasta in. Hij is natuurlijk al gaar dus nu bak je hem alleen even aan. Zorg dat je een mooie, dekkende laag hebt in de pan. Laat even staan op middel hoog vuur.

Dan gaan we het beslagje maken. Alle eieren mogen in de kom en daar rasp je de peccorino kaas meteen bij. Voeg ook wat oregano toe. Hugo kiest bewust voor vers, dat is écht lekkerder. Maar hoeft niet. Gedroogde oregano is ook prima!

Duw de pasta even goed plat in de pan tot een platte schijf en kluts de eieren met kaas door elkaar met een garde. Voeg nog best wel wat peper en een snufje zout toe en verdeel het mengsel dan over de pasta.

Laat dit even stollen op rustig vuur, zodat hij gaart tot in het midden. Met een bord draai je hem straks nog één keer om en dan is hij helemaal goed.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Opdienen maar!

Als je de fritata hebt gedraaid en nog even hebt laten bakken aan de andere kant, dan is hij klaar. Hugo serveert hem op een broodplank met peterselie bovenop. Je kunt hem straks in pizzapunten snijden en verdelen.

Ook de crumble is klaar en die kan je nog opdienen met wat crème fraîche bovenop! En de andijvie ziet er goed uit. Die kan je in een bakje serveren met de pistachenootjes erop.

Smakelijk!