Koken met Hugo!

Binnen 15 minuten een heerlijke mosselpan op tafel

08 oktober 2020 17:56 Aangepast: 08 oktober 2020 18:02

Mosselen met venkel en roquefort

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 1 venkelknol
  • Neutrale olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3 takken tijm
  • 100 g roquefort of andere blauwschimmelkaas
  • 150 ml room

Extra

  • Grote pan voor mosselen

 

Salade met rucola en venkel

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten  

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • Lepeltje honing
  • Circa 6 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 venkel
  • 75 g rucola
  • 2 eetlepels kappertjes  

Extra

  • Mandoline of kaasschaaf

 

Versgebakken knoflookbrood

  • 1 brood
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 350 g bloem + extra voor bestuiven
  • 150 g volkorenmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1-2 tenen knoflook
  • Paar takken tijm
  • 400 ml karnemelk  

Extra

  • Klein fijn zeefje
  • Bakpapier

Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd. Je hoeft namelijk maar vijf minuten echt iets te bereiden. Daarnaast moet je vooral wachten totdat het brood klaar is. Dus haal de ingrediënten in huis, we gaan vandaag zelf een brood bakken. 

Zelfgemaakt knoflookbrood

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng met een garde alle droge ingrediënten in een kom. Pel en rasp de knoflook boven de kom en snijd ook de tijm fijn voor erbij. Voeg vervolgens de karnemelk toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Het is echt belangrijk dat je alles goed door elkaar mengt. Hugo doet dit met een spatel. We gaan niets kneden dus blijf mengen totdat je een mooi samenhangend deeg hebt. Je kan wel verder gaan met je hand als je dat liever doet. 

Maak vervolgens een bal van het deeg. Je hoeft het niet heel lang te kneden. Leg het deeg op een -met bakpapier beklede- plaat. Snijd de bovenkant kruislings diep in (maar niet door) met een scherp mes en bestuif de bovenkant met bloem.

Nu hoef je hem alleen nog maar in de oven te zetten. Makkelijker kunnen we het echt niet maken. Bak het brood 30-40 minuten.

Mosselen met venkel en roquefort

Voordat je je mosselen gaat bereiden moet je ze altijd eerst even controleren. Dit doe je als volgt: 

De mosselen heb je nu gecontroleerd maar die laten we nog even staan. Je hoeft ze echt maar een paar minuten te koken, dus we gaan nu eerst alles klaarzetten. 

Snijd de venkel in reepjes en bewaar het groen om op het laatst over het gerecht te strooien. Verhit een scheut olie in de mosselpan en bak de helft van de venkel aan. De andere helft van de venkel doen we er pas op het laatst doorheen. Zo is er één deel zacht en het andere deel heeft straks iets meer 'bite'. 

Pel en snijd de ui grof. Snijd de knoflook in plakjes en voeg ze allebei toe aan de pan. Vijzel het venkelzaad en voeg dit ook al toe aan de pan. 

Blus het geheel af met de witte wijn. Voeg nog wat tijm toe en breek de kaas boven de pan in stukjes. Roquefort is erg sterk van smaak, je kan ook kiezen voor een Danish Blue. Schenk vervolgens de room in de pan. 

En dan mogen eindelijk de mosselen erin! Schep alles een paar keer om en voeg nu de laatste venkel toe. Schaaf de venkel met een kaasschaaf boven de pan. Doe de deksel erop en laat de mosselen 2 tot 3 minuten garen tot ze allemaal open staan. Schud de pan (met de deksel er goed op) een paar keer omhoog en klaar! 

Miniatuurvoorbeeld
Koken met Hugo!

Koken met Hugo! Visstoof met zelf gebakken broodjes

Salade met rucola en venkel

Dat ging sneller dan je dacht. Naast brood en mosselen is het lekker om hier nog een salade bij te serveren. Daarvoor gaan we eerst onze eigen dressing maken. 

Pak een kom en pers hier het sap van een halve citroen in uit. Voeg een lepeltje honing toe en wat peper en zout. Klop het mengsel en voeg al kloppend de olijfolie toe. Op deze manier heb je een simpele en snelle vinaigrette. 

Doe vervolgens de rucola in een schaal. Schaaf weer wat rauwe venkel boven de kom. Voeg wat kappertjes toe en natuurlijk de vinaigrettel. Aan tafel!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore